• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subventia pe pășune, fraudă uriașă. Primari acuzați că au înșelat APIA

    agrointeligenta.ro -

    Prejudiciu uriaș! Doi primari din judeţul Suceava au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene. Prejudiciul total în cele două cazuri depăşeşte 2,5 milioane lei. Este vorba despre primarul comunei Valea Moldovei, Constantin Moroşan, şi fostul primar de la Stulpicani, Vasile Ostanschi. La Valea Moldovei, preşedinta asociaţiei utilizatorilor de păşune „Runcul Văii Moldovei” a obţinut nejustificat, pe baza unor documente false, fonduri europene, cu ajutorul primarului comunei, nimeni altul decât fratele ei, spun procurorii DNA Suceava. Femeia, pe nume Magdalina Radu, a fost şi ea trimisă în judecată în stare de libertate.

    Potrivit www.ziarulevenimentul.ro, procurorii Anticorupţie au stabilit că în perioada 2010-2014, a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false în scopul de a obţine sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafaţă, pentru suprafeţe de păşune pe care nu le deţinea în realitate. În demersurile sale, ea a beneficiat şi de ajutorul fratelui ei, primar, care i-a pus la dispoziţie mai multe documente folosite ulterior de prima la APIA. Constantin Moroşan, în calitate de primar al comunei Valea Moldovei, a încheiat cu sora sa un contract de închiriere a 280 ha păşune, obţinându-se în mod direct un folos pentru aceasta din urmă, constând în acordarea preferenţială, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a folosinţei terenurilor cu destinaţia de păşune şi posibilitatea ca acesta să obţină subvenţii din fonduri europene.

    Ţeapă dată statului

    Prin aceste demersuri, au fost obţinute fonduri nerambursabile în cuantum de 1.200.511 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Radu Magdalina şi Moroşan Constantin. Vasile Ostanschi, la data comiterii faptelor primar al comunei Stulpicani, este acuzat de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete tot pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. De asemenea, a fost trimisă în judecată Georgeta Dumbravă, consilier principal în cadrul Primăriei comunei Stulpicani, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

    Conform procurorilor, în perioada 2010 – 2014, Petrea Dumbravă, preşedintele unei asociaţii de animale, a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente cu un conţinut nereal, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafaţă, pentru o suprafaţă de 235,40 ha teren (păşune) pe care nu o deţinea în realitate. În demersurile sale, Dumbravă Petrea a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi care i-au pus la dispoziţie mai multe documente folosite ulterior de primul la APIA.

    Unul dintre aceste documente, în speţă un contract de arendare prin care a fost transmis cu titlu gratuit dreptul de folosinţă asupra suprafeţei de 235,40 ha teren aparţinând domeniului privat al comunei Stulpicani, pentru o perioadă de 6 ani, a fost încheiat între Vasile Ostanschi şi Petrea Dumbravă, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local, cum cere legea. În cazul dosarului de la Stulpicani au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.307.075 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză. S-a dispus şi în acest caz luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin celor trei inculpaţi.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Când se seamănă semințele de roșii MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte