Mihai Afiliu, crescător de vaci: ”Ni s-a promis ferm plata subvențiilor pentru vacile din fermă la 1 ianuarie”
Oana Timar -Mihai Afiliu, fondatorul Afiliu Trans, astăzi una dintre cele mai mari ferme de vaci din România, critică modul în care Guvernul și Agenția de plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a ales să subvenționeze activitatea de creștere a bovinelor pentru lapte.
În anul 2013, fermierul Mihai Afiliu avea în exploatație 331 de capete de vaci de lapte. În 2019, ferma din județul Buzău numără 2.645 de vaci. ”A fost o creștere foarte bună. Am tot sperat că data de referință din 2013 o să se actualizeze, am făcut investiții pe baza faptului că se va schimba data de referință și tot am așteptat. S-a dat Legea 146/2018 în care ni s-a promis ferm că o să primim plata pentru animalele din fermă la 1 ianuarie și laptele predat în anul 2018, și acum situația este neclară: nu știam dacă se vor da banii sau nu se vor da banii pe 1 ianuarie 2019”, a declarat în cadrul emisiunii ”Viața Satului” (TVR 1) fermierul Mihai Afiliu, făcând referire la achitarea subvențiilor de tip Ajutor Naționale Tranzitoriu, scheme APIA finanțate anual din bugetul național.
Alături de crescătorul de vaci din județul Buzău s-a aflat și Nicușor Șerban, președintele Clubului Fermierilor Români și cunoscut crescător de vaci din județul Ialomița. Administratorul fermei Agroserv Măriuța, Nicușor Șerban a arătat că la acest moment subvenționarea se face favorizând crescători care nu mai au vaci și neplătind sumele cuvenite în cazul fermierilor care au investit și și-au crescut efectivele din 2013 și până în prezent. ”Sunt ferme care în 2013 au înscris un număr de 500 de animale, care astăzi mulg 50 de animale și care primesc subvenție pentru 500 de animale. Din 2013 în fiecare an”, a declarat Nicușor Șerban, subliniind că sunt numeroase cazurile de fermieri care din 2013 și-au scăzut drastic efectivele de animale.
Nicușor Șerban îi sfătuiește pe fermierii crescători de vaci să depună cererile la APIA în conformitate cu Legea 146/2018, adică să treacă în cerere toate animalele pe care le au existente în exploatație. Referitor la reacția pe care o pot avea funcționarii APIA la aceste cereri, fermierul a declarat: ”Cel de la APIA nu poate să spună că nu le primește, cel de la APIA trebuie să spună că nu le primesc și ulterior să comunice fermierului că nu poate să-i ia cererea în considerare pentru că din punctul lor de vedere, nu repectă nu știu ce normă. Situația finașă va fi probabil un conflict juridic între fermier și APIA pe care îl va rezolva instanța și va spune cine are dreptate. Că până la urmă dacă nu ne putem înțelege, fiecare citind legea și fiecare citind legea în felul în car eîi convine sau o înțelege, probabil că vom ajunge în situația în care cineva care este noi să spună: voi sau voi aveți dreptate și cu asta s-a terminat povestea”.
Vă reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost prima publicație care a anunțat actualizarea datei de referință pentru ANT vaci de lapte și de carne de la 31 ianuarie 2013 la data de 1 ianuarie a anului de cerere. Schimbarea s-a concretizat în Legea 146/2018 care a intrat în vigoare anul trecut și a schimbat OUG 3/2015, act normativ cunoscut ca ”Ordonanța subvențiilor”.
Recent, la Comisia de agricultură s-a dezbătut și s-a votat anularea actualizării datei de referință, dar schimbarea nu a fost înaintată la votul final după ce președintele Comisiei, deputatul Alexandru Stănescu, a solicitat la Comisia Europeană de la Bruxelles un punct de vedere. Mai exact, Stănescu a cerut ca oficialii de la Bruxelles să răspundă în scris dacă actualizarea datei de referință contravine cu directivele europene în vigoare. Răspunsul Comisiei Europene este încă așteptat…