Comerţ alimentarŞtiri agricole

PUIUL FERICIT de la Agricola s-a decolorat. Care este EXPLICAȚIA PRODUCĂTORULUI!

“Puiul fericit” de la Agricola S.A. a devenit și mai faimos după ce, pe rețelele de socializare, o femeie a postat imagini cu puiul pe care ar fi plătit 40 de lei și care, după două ore de stat în saramură, s-ar fi decolarat. Din galben, culoarea specifică puilor de țară, pielea puiului a devenit albă, la fel ca cea a tuturor ceilalți pui care se găsesc peste în comerț, însă la un preț mult mai mic.

Femeia a cerut explicații producătorului Agricola S.A., care într-un răspuns oferit clientei dă asigurări că  “această culoare a puiului este rezultatul exclusiv al hrănirii naturale și că nu utilizăm nicio substanță artificială în hrana puilor”.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă integral postarea Cătălinei Anghel, cea care a cumpărat “Puiul Fericit” și s-a confruntat cu această situație:

“Mă mănâncă degetele de nervi, nu pot să nu scriu. Azi am râs isteric. De ce? Pentru că unii umblă cu cioara vopsită sau…puiul vopsit, cum vreți să spuneți. Și încă pe bani buni, pe banii proștilor ca mine.

Eu împăcată că mănânc sănătos, mă duc și cumpăr Puiul Fericit. Dau 40 lei pe el cu gândul că na, scrie că e crescut natural și că: ” are chiar culoarea puiului de altădată, crescut ca la curte”. De dimineață pun o pulpă la saramură pentru 2 ore (o cană cu apă și 2 lingurițe de sare, nimic altceva). Când să-l scot ca să-l gătesc, surprizăăă! Puiul s-a decolorat. Nu mai este “galben ca cel de curte” ci în pete ca dalmațianul.

Ei și mă întreb cum li se permite acestor impostori să mintă cu atâta nonșalanță “,  este postarea care a devenit virală în mediul online. 

Femeia nu s-a mulțumit însă doar să povestească și prietenilor virtuali ce i s-a întâmplat, ci a fost hotărâtă să afle și explicația companiei care produce “Puiul fericit”, către care a și trimis un mesaj: “Bună ziua! Mă confrunt cu o problemă legată de calitatea cărnii puiului fericit. Ieri am pus la saramură o pulpă de pui și când am vrut să o gătesc, am constatat că s-a decolorat în pete. Pur și simplu se curăță culoarea de pe suprafața pielii. Menționez că gătesc des pui de țară în același mod și nu mi s-a întâmplat așa ceva până acum. Îmi doresc să primesc de la dumneavoastră un răspuns pertinent, pe care ulterior să-l fac public. Postarea mea de pe facebook care conține și poze a luat o amploare neașteptată, dar pe bună dreptate. Mă consider un client păcălit, această culoare fiind nenaturală și aștept cu interes răspunsul dumneavoastră”.

Răspunsul din partea Agricola SA, compania care produce “Puiul fericit”, nu a întârziat să apară:

“Culoarea galbenă a acestui pui (rasa Hubbard, cu creștere lentă), crescut în medie 60 de zile, vine din hrana 100% vegetala (din care 70% porumb și grâu, soia, srot de floarea soarelui, gluten de porumb, făină de galbenele, minerale).

Putem observa această culoare gălbuie, în comparație cu puiul așa-numit industrial, la nivelul epidermei (stratului exterior al pielii), sub piele, sub formă de grăsime (distribuită anatomic în proporții diferite, de exemplu mai multă și mai galbenă pe interiorul pulpei, decat pe exteriorul acesteia) și chiar în țesutul muscular (în carne). Oricine a consumat acest pui în ultimii ani s-a putut convinge de calitatea intrinsecă a cărnii.

Epiderma, stratul superficial de la suprafața tegumentului, în contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumită temperatură (la opărire de exemplu), suferă transformări. Acest fenomen se poate observa într-o mai mare sau mai mică măsură la orice tip de carne.

Vă asigurăm că această culoare a puiului este rezultatul exclusiv al hrănirii naturale și că nu utilizăm nicio substanță artificială în hrana puilor.

Marinel Iacob, director MQ Agricola, medic veterinar”, se arată în mesajul trimis de Agricola S.A., potrivit femeii care s-a declarat nemulțumită de calitatea produsului “Puiul fericit”.

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


18 comentarii

  1. Faina de galbenele cu care ei sunt hraniti (scrie mai sus) este un foarte bun colorant … Exact cum morcovul din Tedi iti face pielea portocalie, asa si galbenelele fac pielea galbena.

  2. Problema e simpla, cei de la agricola sa lase o echipade la PRO Tv sa faca un reportaj in crescatorie. Cand au vrut sa faca un reportaj la Focsani la fabrica de vinuri au fost dati afara.
    Deci e limpede daca e DA sau NU.

  3. Sunt uimit de cate aberatii pot iesi din mintea unora ce le stiu pe toate… Din pacate in Romania acesti specialisti atotstiutori s-au inmultit, si orice domeniu ai lua, ei au raspunsuri care de mai care mai aberante si nefondate.

    In domeniul alimentar, industrial, tehnic, medical, educational, al transporturilor etc. sunt variante si alternative, insa majoritatea vor cat mai ieftin, cat mai repede. Pentru a mentine calitatea, ieftin si repede nu mai exista.

    In tara asta lipseste educatia, educatia adevarata ce incepe de cand te nasti si tine pana mori. Fara educatie e bine sa iti pastrezi parerile pentru tine si sa nu mai dezinformezi si pe altii.

  4. Faina de galbenele nu se administreaza pt culoare, ci contra parazitilor intestinali. Daca s-ar fi descoperit o vopsea atat de buna pt pielea puilor, demult o adoptau toti producatorii…Mai degraba este culoarea grasimii de la hrana pe baza de faina de porumb combinata. Eu cand oparesc puii dupa ce-i sacrific, tot asa se decoloreaza.

  5. Cresc si eu pui la tara pentru mine ! Nu o rasa anume, dar am constatat că unii au pielea mai galbenă, unii mai albă! Si cu cat sunt mai mari ca vârsta, cu atât sunt mai galbeni. Consider că cei care cumpăra pui din comerț și se plâng că sunt pacaliti sunt niste ipocriți! Au duduit mijloacele media de informații despre puii din comerț! Sunt convinsă că ” Puiul fericit” este mult mai bun decat un pui crescut in cutie cu concentrat ! Dar nu cred ca poate concura, si nici nu vrea, cu un un pui de tara !
    Dacă vreți să mancati foarte sănătos, adoptați un țăran cinstit, cumpărați produse de la tara ! Sau puneti mana pe sapă, cresteti-va singuri animale de curte ( daca aveti posibilitatea) ! Ca sunt multi oameni ,chiar si de la sate, care nu cresc animale din comoditate ! Asa ca, nu mai stati ca strutul, cu capul in nisip ! Si nu mai ponegriti producătorii români, care încearcă să ne ofere alternative cât de cât acceptabile! O sa ajungeți la mana străinilor, care ne trimit numai ” reziduuri toxice” ambalate în carcase de pui !

  6. Nici un pui de tara nu ajunge la acea greutate in 60 de zile. Eu cresc gaini pt. nepoti si am incercat multe rase, am facut si incrucisari si tot degeaba. Un pui de casa adevarat creste toata vara pina ajunge la greutatea celor vinduti in comert.

  7. Culoarea pielii de pui este data de faina de galbenele, in acest caz.
    In mod normal culoarea galbena vine de la porumb. Daca s-ar face o analiza, s-ar constata ca acesti pui sunt hraniti cu putin porumb.
    Este un procedeu bine cunoscut in industria avicola. Japonezii importa din America galbenele tocmai pentru acest procedeu.
    Nu ma mira de loc ca si crescatorii din Romania folosesc aces tratament. Am cumparat si eu o data pui ingalbenit de 40 Roni si nu l-am gasit mai bun sau mai fraged decat puiul ne ingalbenit.
    Tot ce cumparam in supermarket-uri sunt numai furaje.

    1. Aveti dreptate ! Dar ce ne facem cu comoditatea multora ? Nu vor sa creasca pui, dar nici sa se deplaseze la tara sa cumpere de la țărani! Mai nou, vin țăranii la oraș cu produsele, dar multi nu accepta sa plateasca un pret corect ! Si uite asa se descurajează bietul țăran si renunta la tot ! Pui de la tara in supermarket nu avem șanse să găsim vreodată! Intrați pe grupuri de țărani, adoptați un țăran etc… Faceti ceva, nu mai plângeti pe Facebook, ca Facebook veti mânca! Țăranii sunt pe cale de disparitie, producătorii români, sabotati de propriul popor, vor dispărea si ei ! Poftă bună, popor nerecunoscator, la pui plini de chimicale adusi de afară!

  8. De unde luati faina de GALBENELE domnilor de la Agricola …. din China probabil cu tot cu chimicalele de rigoare , asta daca e faina de galbenele ???

    1. Usurel cu gura fara a studia inainte . Praful de galbenele este chiar benefc . Hai , mana pe carte :
      Compoziție chimică: saponozide triterpenice având la bază derivați ai acidului glucuronil oleanolic: carotinoide dintre care licopina, a și (3-caroten, neolicopina A, rubixantina, luteina, xantofila, violaxantina, flavoxantina, crizantemaxantina etc, precum și unele poliine; flavonoizi și glicozizi flavonici: izoramnetin-3-ramnoglicozizi, rutinozizi și derivați ai cvercetolului; ulei volatil (cea 0,02%), substanțe amare cu structura nedefinită, gumirezine, mucilagii, esteri colesterinici ai acizilor lauric, miristic, palmitic și margaric; vitamina C, acid malic substanțe proteice …..
      E chestie comerciala , dar se dovedeste a fi chiar benefica .

  9. Tot ce e in comert de la marii producatori e cancer pe paine.
    Dar na, omul nu se duce sa cumpere de la micii producatorii locali, ca vezi dom’le cer prea mult sau nu-s pregatiti sobolania asta psihologica numita ”vanzari”.

    1. Cat te-au plarit cei de la Agricola?
      Eu am crescut gaini bio in California unde am stat 40 de ani si nimeni nu da galbenele la gaini.

  10. “făină de galbenele” !!!!!!!! Pai iata de unde vine culoarea . Este o miscare pur comerciala , sunt oameni care prefera aceasta culoare , la fel cum unii prefera ouale galbene in detrimentul celor albe . Chestiune de creier

    1. Dvs sunteti in totala necunoastere, bolile cauzate de parazitii intestinali (cufureala) la pui sunt o cauza primara a mortalitatii in ferme. In UE sunt complet interzise tratamentele cu antibiotice, de aceea medicii veterinari adopta formule pe baza de galbenele, spre deosebire de…California!

  11. Marea majoritate a asa zisilor pui de tara sunt vopsiti. Spalati-i in orice apa cu o perie si aveti culoarea puilor crescuti industrial Probabil pretul mai mare se datoreaza vopselei si manoperei de vopsire….in concluzie este o pacaleala pentru a castiga niste bani de la clientii naivi…. Pui de tara crescuti lent puteti obtine doar dvs in propria curte…

Scrie un comentariu