• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tânărul fermier 2019. Condiții și plăți APIA pentru agricultorii până în 40 de ani

    agrointeligenta.ro -

    Tânăr fermier cu plăți suplimentare pe hectarul de teren agricol declarat pentru subvenție! Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă care sunt plățile pentru tinerii fermieri, lista completă a condițiilor pentru banii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

    Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plăţi anuale tinerilor agricultori care au dreptul la plata unică pe suprafaţă şi îndeplinesc o serie de condiții. Solicitarea subvențiilor agricole se face anual, prin depunerea cererii unice la APIA, în perioada 1 martie-15 mai pentru a beneficia fără sancțiuni de întârziere la schemele bifate în cerere.

    Potrivit informațiilor publicate de APIA, tineri fermieri înseamnă acele persoane fizice care:
    a) se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă drept conducători şefi ai exploataţiei sau care s-au stabilit deja în unul dintre cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă; şi
    b) au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii menţionate la lit. a).

    În cazul în care un fermier solicită sprijin pentru această schemă trebuie sa facă dovada că este administratorul exploataţiei (indiferent de forma de organizare : PF, PFA, II, IF, PJ). Fermierii care au depus cereri de plată într-un an anterior anului 2019, trebuie să nu fi împlinit vârsta de 41 de ani în cursul anului curent de cerere. Din perioada respectivă se scade numărul de ani care au trecut între instalare şi prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.)

    Plata pentru tinerii fermieri se acordă fiecărui fermier pentru o perioadă de 5 ani, începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri, cu condiţia ca depunerea cererii să aibă loc în termen de 5 ani de la data stabilirii conform alin. (2) lit. a). Perioada de 5 ani se aplică de asemenea fermierilor care au beneficiat de plata pentru tinerii fermieri pentru cererile depuse înainte de anul de cerere 2018.

    Atenție! Prin derogare pentru tinerii fermieri care s-au stabilit în perioada 2010-2013, din perioada de 5 ani se scade numărul de ani care au trecut între instalare şi prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.

    Exemplu: dacă prima cerere unică de plată a fost depusă în anul 2015 şi în anul 2019, atunci fermierul poate solicita schema pentru tinerii fermierii în campania 2019 , conform art 22 alin 3 O.U.G. nr. 3/2015. Plata se acordă fiecărui fermier pentru o perioada de 5 ani din care se scade numărul de ani care au trecut de la stabilirii la conducerea exploataţiei şi până la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.
    Prima depunere a unei cereri de plată trebuie înteleasă ca o referire la prima cerere de plată a persoanei juridice în cadrul Schemei pentru tinerii fermieri.

    Fermierii persoane fizice pot accesa schema pentru tinerii fermierii dacă sunt înregistraţi în Registrul Agricol ca utilizatori de suprafeţe atât în proprietate, cât şi în baza contractelor de arendare înregistrate la primărie/ închiriere/ concesiune. Sunt eligibili la plata pentru tinerii fermieri, tinerii care se stabilesc pentru prima dată în exploataţii transferate acestora în cursul perioadei de depunere a cererilor unice de plată, până la data limită de depunere. În acest caz cererea de plată depusă de cedentul exploataţiei rămâne valabilă şi trebuie să fie completată cu formularul de transfer de exploataţie. Anul în care s-a efectuat transferul de exploataţie în perioada de depunere a cererilor unice de plată reprezintă primul an de participare în schemă.

    Condiții pentru tinerii fermieri – persoane juridice

    Persoanele juridice solicitante ale plăţii unice pe suprafaţă, indiferent de forma de organizare a acestora, primesc plata în cadrul schemei pentru tinerii fermieri dacă respectă următoarele condiţii:
    a) sunt controlate efectiv din punctul de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor şi al riscurilor financiare de cel puţin un tânăr fermier, în primul an când persoana juridică depune cererea unică de plată în cadrul schemei pentru tinerii fermieri, aşa cum este prevăzut în cap. 4 din Regulamentul (UE) nr. 639/2014;

    Plata pentru tinerii fermieri este acordată unei persoane juridice doar atât timp cât cel puţin una dintre persoanele fizice care au exercitat controlul asupra persoanei juridice în primul an în care a depus cererea de plată în cadrul schemei, menţine controlul efectiv.

    În cazul în care transferul de exploataţie se realizează între 2 tineri fermieri, chiar dacă suprafaţa rezultată în urma transferului depăşeşte plafonul de 60 ha, plata pentru tinerii fermieri se acordă pentru suprafaţa totală a exploataţiei rezultată în urma transferului, fără a depăşi plata pentru plafonul maxim de 60 ha”.

    Fermierul dovedeşte controlul efectiv şi durabil din punct de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor şi al riscurilor financiare, astfel:
    a) este asociat unic sau asociat/acţionar majoritar în cadrul societăţii comerciale;
    b) este titular PFA, II/reprezentant legal în cazul IF;
    c) este titularul exploataţiei în calitate de persoană fizică.
    (2) Documentele prin care solicitanţii dovedesc controlul efectiv şi durabil din punct de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor şi al riscurilor financiare, sunt următoarele:
    a) registrul acţionariatului societăţii comerciale sau certificatul constatator eliberat de către ONRC, în cazul persoanelor juridice;
    b) certificatul de înregistrare la ONRC în cazul PFA, II, IF;
    c) statutul sau fişa postului prin care sunt stabilite atribuţiile administratorului societăţii comerciale din care să rezulte că exercită managementul zilnic al persoanei juridice.

    Atenție! Persoanele fizice sau juridice care au fost iniţial încadrate ca fiind eligibile pentru schema Tinerii Fermieri şi care în perioada imediat urmatoare nu mai au calitatea de administrator sau acţionar, trebuie să depună, în termen de 15 zile calendaristice (conform OUG nr.3/2015, art.8, alin.1,lit.h, cu modificarile si completarile ulterioare) de la data producerii evenimentului, documentul doveditor al încheierii activităţii în această funcţie. În situaţia în care documentul nu este depus în termenul menţionat, dosarul va fi exclus de la plata pentru schema Tinerii Fermieri.

    Solicitantul cererii de sprijin va depune, după caz, noul certificat al acţionarilor din care să reiasă acţionarul care va continua schema şi care va menţine controlul asupra persoanei juridice. Acest acţionar trebuie să se regăsească în lista acţionarilor depusă la data accesării schemei. Dacă nici un acţionar nu se regaseşte în lista acţionarilor, beneficiarul nu va primi sprijin pentru această schemă. Dacă solicitantul nu poate face dovada că succesorul în funcţie poate fi încadrat ca fiind eligibil pentru schema Tinerii Fermieri, dosarul va fi respins de la plată.

    În Campania 2018, Plata pentru tinerii fermieri (PTF) a avut un cuantum de 25,8405 euro/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării