Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

DIRECTOR APIA: ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ TOȚI FERMIERII PRIMESC ANT-URILE ÎN CONTURI!

Bani APIA fermieri banca cont

Banii în conturi! Începând din 20 martie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat efectuarea plăților pentru Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT) în sectoarele vegetal și zootehnic, pentru anul de cerere 2018. Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a precizat că în această săptămână toți fermierii mureșeni cu cereri eligibile își vor primi banii în conturi.

Cuantumurile sunt fixate prin hotărâre de Guvern, atât pentru culturi cât și pentru lapte și carne.

”La nivelul județului Mureș din cele 25.400 de cereri unice depuse în campania 2018, pentru cele 23.047 de dosare care au astfel de solicitări, s-a început autorizarea la plată. Încercăm să autorizăm toate aceste dosare. APIA va asigura permanența ca cei 23.000 de fermieri să beneficieze de plata drepturilor în conturi”, a arătat Ovidiu Săvâșcă pentru www.radiomures.ro.

Valoarea subvențiilor la nivel national este de peste 260 de milioane de euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Reamintim că de la conducerea centrală a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-a transmis funcționarilor din teritoriu ca în zilele de 23 și 24 martie să fie zile lucrătoare pentru autorizarea plăților aferente Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT-uri), atât în vegetal cât și pentru zootehnie.

Circa o săptămână mai este până la termenul-limită promis de ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru finalizarea subvențiilor. Mai exact până la 31 martie funcționarii APIA trebuie să autorizeze la plată toți fermierii care au cerut subvenții în Campania 2018, excepție făcând dosarele care mai au nevoie de clarificări și plata pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV).

Potrivit datelor oficiale transmise de Ministerul Agriculturii, aproximativ 189.000 fermieri vor beneficia de cel puțin un sprijin prin ANT și se vor efectua plăți pentru 11 milioane capete de animale și 1,4 milioane tone de lapte. Valoarea plafonului dedicat ajutoarelor naționale tranzitorii este de 268.466.600 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Reamintim care este lista completă a cuantumurilor pentru ANT vegetal și zootehnic, anunțate în premieră de Agrointeligența-AGROINTEL.RO:

ANT – Sector vegetal

ANT 1 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil: 14,7033 euro/ha;
ANT 2 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru in pentru fibră – 7,6474 euro pe hectar;
ANT 2 și 3 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru cânepă pentru fibră – 7,6474 euro pe hectar;
ANT 4 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru tutun – 1.487,6627 euro pe hectar;
ANT 5 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru hamei – 381,5147 euro pe hectar;
ANT 6 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr – 77,8186 euro pe hectar.

ANT – Sector zootehnic

ANT 7 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Specia bovine – sector lapte: 16,5777 euro/tonă;
ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Specia bovine – sector carne: 76,0774 euro/cap de animal;
ANT 9 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Speciile ovine/caprine: 4,8503 euro/cap de animal.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!