• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vremea – răcire bruscă. Unde va lovi înghețul de primăvară

    agrointeligenta.ro -

    Debutul călduros al primăverii vine acum cu o răcire bruscă a vremii care depășeste în unele zone pragul de îngheț. Administrația Națională de Meterologie (ANM) a emis prognoza pentru intervalul 26 martie-7 aprilie, valabilă pentru fiecare regiune în parte.

    Meteorologii precizează că ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal în aproape toată ţara, iar în zonele depresionare nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura în continuare uşor mai lent. Astfel, sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%) la nivelul întregului teritoriu agricol, precum şi izolat alungirea paiului (10-20%) în zonele de câmpie. Starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

    Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra înfrunzirea (6-14 frunze) în toate zonele de cultură, izolat fiind posibilă declanşarea fazei de alungire a tulpinii (10-15%), în special în culturile înfiinţate în epoca optimă. În cea mai mare parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi vor predomina înmugurirea şi dezmugurirea, mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais,
    corcoduş, piersic) aflate la înflorire.

    La viţa de vie se va semnala faza de „plâns” în majoritatea podgoriilor, iar local se va putea declanșa înmugurirea.

    Iată cum vor evolua temperaturile începând de astăzi:

    Prognoza meteo în BANAT

    În perioada 26 – 29 martie vor fi maxime termice, în medie regională, de 10…12 grade și minime în jur de 0 grade, chiar mai coborâte în 28 martie, când se va ajunge la valori de -2 grade. După acest interval, tendința va fi de încălzire treptată, de la o medie regională a valorilor maxime de
    12…14 grade, până la 16…17 grade. Tendința va fi asemănătoare și pentru valorile minime de temperatură, aceastea urmând să ajungă la 4…5 grade.

    Regimul pluviometric se va menține în general deficitar. Ploi slabe se vor semnala la începutul intervalului și cu o probabilitate în creștere după 3 aprilie.

    Prognoza meteo în CRIŞANA

    Media valorilor maxime va scădea până la 8 grade în 27 martie, iar ulterior va crește la 14 grade la finalul lunii martie. Pentru a doua săptămână, cu mici variații, se vor atinge maxime, în general, de 15…16 grade. Media temperaturilor minime va fi de 3…4 grade în primele două zile, apoi va scădea semnificativ, iar în 28 martie se va ajunge la minime în jur de -3 grade. Până în 2 – 3 aprilie, media regională a valorilor minime va fi de 0…1 grad, apoi va crește ușor, la valori de 3…4 grade.

    Se vor semnala ploi slabe la începutul perioadei, apoi probabilitatea de apariție a acestora va fi din nou în creștere după 3 aprilie.

    Prognoza meteo în TRANSILVANIA

    Temperatura va marca o scădere accentuată, astfel că în intervalul 26…29 martie valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 7…9 grade și minime negative, ce vor ajunge în cele mai reci nopți la -5…-3 grade. După acest interval se va încălzi ușor, de la o medie a valorilor maxime de 9…10 grade, până spre 14 grade la finalul celor două săptămâni de prognoză. Media minimelor se va menține ușor negativă până spre 3 aprilie, apoi va crește ușor până la valori în jur de 2 grade.

    Precipitațiile vor fi slabe cantitativ în aceste două săptămâni, probabilitatea de apariție fiind mai ridicată în primele zile ale intervalului și după 3 aprilie.

    Prognoza meteo în MARAMUREŞ

    Temperatura va marca o scădere accentuată, astfel că în intervalul 26…29 martie valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, respectiv o medie a valorilor maxime de 7…9 grade și minime negative, ce vor ajunge în cele mai reci nopți la valori de -4…-2 grade. După acest interval se va încălzi ușor, de la o medie a valorilor maxime de 10…12 grade, până spre 15…16 grade la finalul celor două săptămâni de prognoză. Media minimelor se va menține în jur de 0 grade până spre 3 aprilie, apoi va crește ușor până la valori de 3…5 grade.

    Vor fi precipitații slabe în primele zile ale intervalului, apoi probabilitatea de apariție a acestora va fi din nou în creștere după 3 aprilie.

    Prognoza meteo în MOLDOVA

    Vremea se va răci, devenind rece în perioada 26 – 29 martie, când media temperaturilor maxime va ajunge la 6…8 grade. După aceast interval vor mai fi alternațe termice, dar tendința generală a temperaturilor maxime va fi de creștere, până spre valori în jur de 14 grade. Media temperaturilor minime va fi de 3…4 grade în primele două zile, apoi va scădea semnificativ, iar în 28 martie se va ajunge la minime în jur de -3 grade. Până în 2…3 aprilie, media regională a valorilor minime va fi de 0 grade, apoi va crește ușor, la valori de 3…4 grade.

    În prima săptămână de prognoză sunt prognozate precipitații slabe și pe arii restrânse aproape în fiecare zi, iar în a doua săptămână probabilitatea de apariție a acestora va crește după 3 aprilie.

    Prognoza meteo în DOBROGEA

    Din 26 martie vremea se va răci, iar până aproape de sfârșitul lunii martie vor fi maxime termice ușor sub normalul perioadei, în medie de 8…11 grade. Ulterior, chiar dacă vor mai fi unele variații, este prognozată o încălzire ușoară, astfel că pentru a doua săptâmână sunt estimate maxime, în medie, de 12…14 grade. Media temperaturilor minime va fi de 4…6 grade în primele zile, apoi va scădea semnificativ, iar în 28 martie se va ajunge la minime în jur de 0 grade. După această noapte rece, media regională a valorilor minime va crește ușor la valori de 4…6 grade.

    Temporar se vor semnala precipitații slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare în 26 martie și din nou în 29 și 30 martie. În a doua săptămână condițiile pentru precipitații vor fi reduse.

    Prognoza meteo în MUNTENIA

    Din 26 martie vremea se va răci accentuat, astfel că maximele vor scădea ușor sub normalul pentru ultima decadă de martie, și se vor situa în jurul a 11 grade. O încălzire treptată și ușoară este prognozată îndeosebi după 31 martie, astfel că media valorilor maxime va fi în general de 15…17 grade. Media temperaturilor minime va fi de 2…4 grade în primele zile, apoi va scădea semnificativ, iar în 28 și 29 martie se va ajunge la minime ușor negative de -2…0 grade. După aceste nopți reci, media regională a valorilor minime va crește ușor, la valori de 2…4 grade.

    Temporar se vor semnala precipitații în 26 martie. Ulterior, doar trecător și pe arii restrânse vor mai fi precipitații slabe, cel mai probabil după 3 aprilie.

    Prognoza meteo în OLTENIA

    În perioada 26 – 29 martie maximele se vor situa ușor sub normalul termic caracteristic pentru ultima decadă de martie, respectiv, o medie regionala de 11…12 grade. Ulterior, chiar dacă vor mai fi unele variații, tendința generală va fi de încălzire ușoară, astfel că media valorilor maxime va ajunge la 14…16 grade. Media temperaturilor minime va fi de 2…4 grade în primele zile, apoi va scădea semnificativ, iar în 28 și 29 martie se va ajunge la minime ușor negative de -2…0 grade. După aceste nopți reci, media valorilor minime va crește ușor, la valori de 3…4 grade.

    Temporar se vor semnala precipitații în 26 martie. Ulterior, doar trecător și pe arii restrânse vor mai fi precipitații slabe, cu o probabilitate mai ridicată după 3 aprilie.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații