RHIZA – un brand nou pentru Agricultura digitală, lansat la Agenția Spațială Europeană
agrointeligenta.ro -De la satelit la sol – la sămânță – la cultură – Revoluția Agriculturii Digitale
În România, RHIZA este furnizat de două companii puternice cu o experiență de peste 20 ani pe piața distribuției de inputuri pentru fermieri – Comfert și Redoxim. Amândouă companiile, odată cu lansarea RHIZA, își extind oferta către instrumentele de agricultură digitală, adaptate pentru fermieri și agronomi.
Lansarea RHIZA s-a desfășurat la sediul Agenției Spațiale Europene din Harwell, Marea Britanie și a oferit o primă privire asupra viitorului agriculturii din secolul XXI. Prezentarea noului brand RHIZA a fost oferită de Simon Beck, Directorul Departamentului Digital al Origin Enterprises, lider pe piața serviciilor agricole ce dezvoltă aceste instrumente și Andreea Ailenei, Director de Program RHIZA, Marea Britanie. Andreea Ailenei s-a alăturat la sfârșitul anului trecut echipei din Marea Britanie fiind promovată din echipa românească Agricultura Plus.
După lansare, a avut loc o conferință cu tema „Revoluția agronomică digitală”, unde s-a discutat rolul inovării digitale în viitorul incert al agriculturii. Panelul a fost moderat de prof. Jimmy Burke, Directorul Departamentului de Cercetare și Transfer Tehnologic, Origin Enterprises, și a fost compus din Dr. Matthew Smith, Director Business Development, Microsoft UK, Clare Bend, Director Tehnic, Agrii UK, alături de Simon Beck și Andreea Ailenei.
„Agricultura digitală are un spectru mai larg de utilizare și este mai accesibilă decât sistemele agricole de precizie cu care a fost asociată până acum”, subliniază directorul departamentului Digital, Simon Beck.
„În forma sa cea mai simplă, sistemul nostru implică logarea și transferul automat al observațiilor geolocalizate din câmp, la înregistrările dvs. de fermă. Tot ce aveți nevoie este un telefon sau o tabletă cu GPS și aplicația Contour. Utilizați această platformă pentru a înregistra și împărtăși informații și imagini în zonele de interes sau îngrijorare cu ceilalți membri ai echipei dumneavoastră, astfel încât să puteți viza acțiunile de management pe tot parcursul sezonului. Puteți apoi să vă raportați aceste înregistrări la productivitatea obținută pe parcelă, și, dacă aveți, la hărțile de recoltă pentru a planifica îmbunătățiri viitoare”, a subliniat Beck.
„Dacă doriți să obțineți beneficii suplimentare cu RHIZA, puteți urmări în orice moment imaginile satelitare optice pentru a vă oferi un” raport de sănătate „al fiecărei părți din fiecare parcelă; monitorizarea stadiului de dezvoltare al culturii cu ajutorul sistemului SAR și predicțiile de producție; avertizări locale privind riscul de apariție al bolilor și dăunătorilor; accesul la o bibliotecă în continuă creștere pentru agricultura de precizie și pentru cercetare-dezvoltare; cartografiere sofisticată a solului și instrumente de gestionare a ratei variabile pentru a profita la maximum de agricultura de precizie”, a mai spus Beck.
„Deja utilizată pe peste 800.000 ha în Europa, platforma Contour utilizează cea mai avansată tehnologie satelitară cu cea mai mare rezoluție, cea mai nouă tehnologie senzorică și cea mai mare frecvență de imagine disponibilă pe piață”, a subliniat Director Programului RHIZA, Andreea Ailenei.
„Folosind constelația de sateliți Planet, pentru imagistica optică, ne oferă o rezoluție de nouă ori mai mare decât cea oferită de alți furnizori. De asemenea, înseamnă un timp de revizitare de 1,5 zile față de un standard de 7 zile. Folosim sateliții Copernicus Sentinel pentru monitorizarea radarului cu apertură sintetică (SAR) pentru toate condițiile meteorologice, din care derivăm modelele noastre de creștere a culturilor. Pe lângă oferirea celei mai cuprinzătoare game de servicii de agricultură digitală disponibilă, ne-am angajat să fim cei mai exacți și inovativi, cu trei nivele principale de pornire – Digital, Premium și Precision”, a adăugat Andreea Ailenei.
„La prețurile curente, imagistica satelitară avansată prin satelit, serviciul Digital, costă echivalentul a puțin peste 9 kg / ha de azotat de amoniu. Chiar și cu alegerea pachetelor ce includ analizele de sol (N, P, K, pH, microelemente) costul anual este echivalentul a 40-45 kg grâu pe ha. La fel de vitale sunt instrumentele bine cercetate, bazate pe o modelare precisă, care să sprijine îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor agronomice de zi cu zi. Cu RHIZA, punem literalmente tehnologiile digitale în mâinile tuturor fermierilor de astăzi într-un mod în care le pot folosi din ce în ce mai bine în îndeplinirea provocărilor de mâine”, a spus Simon Beck.
RHIZA se identifică ca furnizor de „Instrumente de agronomie digitală”, marchează următorul pas după soluțiile de precizie în agricultură, integrându-le și pe acestea. RHIZA oferă servicii digitale atât cultivatorilor de teren arabil, cât și celor din fermelor zootehnice, abordând piețele din Europa Centrală și de Est, Marea Britanie și Africa.
În România, serviciul RHIZA este oferit de companiile Comfert și Redoxim prin intermediul echipei Agricultura Plus, membre ale Grupului Origin Enterprises plc. și a fost lansat cu prilejul organizării la București a Conferinței Agricultura de Precizie din 27 februarie 2019. Pentru a se adapta cerințelor locale și pentru a răspunde unor nevoi și probleme ale fermierilor, Serviciul RHIZA în România poate include analize de sol și plantă realizate în parteneriat cu laboratoarele OJPA și cu două laboratoare independente din Marea Britanie.
Contact:
Valerian Iștoc
Business Development Director – Origin Enterprises
valerian.istoc@originenterprises.com
tel. 0753115997