• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale la abatorul unde este sacrificat PUIUL FERICIT. Ce au constatat autoritățile!

    Ramona Dascălu -

    După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris despre situația cu care s-a confruntat o cumpărătoare a „Puiului Fericit” de la Agricola S.A., Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău s-au autosesizat și au mers în control la abatorul din Prăjești, județul Botoșani, acolo unde este sacrificat „Puiul Fericit”, pentru a vedea exact cum stau lucrurile.

    Vă reamintim că “Puiul fericit” de la Agricola S.A. a devenit faimos după ce, pe rețelele de socializare, o femeie a postat imagini cu puiul pe care ar fi plătit 40 de lei și care, după două ore de stat în saramură, s-ar fi decolarat.

    Agricola S.A. a transmis către Agrointeligența – AGROINTEL.RO rezultatele oficiale ale controlelor efectuate de DSV și ANPC.

    „Rezultatele confirmă faptul că, pentru culoarea produselor numite Pui Fericit și Puiul Fermierului sunt respectate toate reglementările existente, nefiind utilizată nicio formă artificială de colorare sau amplificare a culorii, nici exterior, prin stropire, nici intern, prin injectare sau hrană artificială”, a transmis compania.

    În procesul verbal întocmit de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău se arată: „culoarea galbenă a acestui pui provine atât de la rasă cât și de la hrană. Puii de rasă Hubbard provin din părinți (găină și cocoș) aduși din Franța, sunt cu creștere lentă și sunt hrăniți cu aceleași ingrediente pe care le folosesc fermierii francezi și cei din celelalte țări europene de peste 50 de ani, ingredient din rețeta prezentată (nr.268/25.03.2019). La creștere se aplică ghidul furnizorului de rasă cu asigurarea și respectarea normelor sanitar veterinare și bunastare reglementate la nivel European…Stratul superficial de la suprafața tegumentului (epiderma) în contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumită temperatură (la opărire de exemplu) suferă transformări”.

    PROCES VERBAL DE CONSTATARE NR. 75/206 DIN DATA 26.03.2019

    ANPC – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bacău

    C. Operatorul economic controlat: Agricola Internațional SA

    D. Unitatea (punctul de lucru): Abator Prăjești, comuna Prăjești, jud. Bacău

    F. Produsele supuse verificării:

    „În urma apariției pe rețelele de socializare, dar și în presă a unor informații referitoare la culoarea galbenă a produsului Puiul Fericit, instituția noastră s-a autosesizat și a desfășurat un control la Agricola Internațional SA.”

    G. Constatări:

    “Marca Puiul Fericit a fost înregistrată la OSIM cu nr. 133756/03.04.2014, iar marca Puiul Fermierului a fost înregistrată la OSIM cu nr. 133757/03.04.2014.

    Atât Puiul Fericit cât și Puiul Fermierului este puiul de rasa Hubbard care provine din fermele proprii.

    Odată cu instituția noastră s-a desfășurat și un control de către DSVSA Bacău. În urma efectuării controlului de către DSVSA Bacău s-a constatat că după scarificare nu se aplică tratamente sau acțiuni de procesare care să modifice culoarea și consistența cărnii puilor sacrifcați în unitate.”

    (continuare cap. G) – verso pagina

     „Culoarea galbenă a acestui pui provine atât de la rasă cât și de la hrană.

    Puii de rasa Hubbard provin din părinți (gaină și cocoș) aduși din Franța, sunt cu creștere lentă și sunt hrăniți cu aceleași ingrediente pe care le folosesc fermierii francezi și cei din celelalte țări europene de peste 50 de ani, ingredient din rețeta prezentată (nr.268/25.03.2019). La creștere se aplică ghidul furnizorului de rasă cu asigurarea și respectarea normelor sanitar veterinare și bunăstare reglementate la nivel European.

    DSVSA Bacău a constatat că se respectă la abatorizare procedurile de bună practică, de igienă și de lucru referitoare la temperatura de răcire, depozitare, manipulare, tranșare, ambalare, etichetare, depozitare și livrare. Nu s-au identificat neconformităti cu privire la respectarea prevederilor Regulamentelor CE 853/2004, 854/2004, 2073/2005, 178/2002.

    Stratul superficial de la suprafața tegumentului (epiderma) în contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumită temperatură (la opărire de exemplu) suferă transformări.

    AGRICOLA INTERNAȚIONAL verifică permanent conform prevederilor legale calitatea produselor – s-au prezentat buletine de analiză.”     

    De asemenea, în urma controlului efectuat de DSV Bacău la Agricola S.A., s-a constatat că „puii sunt sacrificați în abatorul aparținând SC Agricola Internațional SA, situat în localitatea Prăjești cu respectarea prevederilor Reg. 853/2004 și Reg. 854/2004 pe linia de abatorizare nefiind applicate tratamente sau acțiuni de procesare care să modifice culoarea și consistența cărnii puilor scrificați în unitate cu  exceptța procedeelor de abatorizare, cu respectarea procedurilor de bune practici, de igienă și lucru referitoare la temperatura de răcire, depozitare, manipulare, tranșare, ambalare, etichetare, depozitare și livrare”.

    ANSVSA – Directia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău

    Control efectuat în unitatea: Abator Prăjești

    I. Constatări:

    „În urma vehiculării în mediul on-line, presa scrisă și televiziune a unor informații cu privire la culoarea galbenă a puiului Fericit, a fost verificată unitatea mai sus menționată unde au fost constatate următoarele:

    Puiul «Fericit» și puiul «Fermierului» este puiul de rasă Hubbard care provine din fermele proprii (fermele 3, 11, 12, 20) de La Brad și Ferma SC Avicola Șerban SRL.

    Puii sunt sacrificați în abatorul aparținând SC Agricola Internațional SA, situat în localitatea Prăjești cu respectarea prevederilor Reg. 853/2004 și Reg. 854/2004 pe linia de abatorizare nefiind applicate tratamente sau acțiuni de procesare care să modifice culoarea și consistența cărnii puilor scrificați în unitate cu  excepția procedeelor de abatorizare, cu respectarea procedurilor de bune practici, de igienă și lucru referitoare la temperatura de răcire, depozitare, manipulare, tranșare, ambalare, etichetare, depozitare și livrare.”

    II. Măsuri și recomandări, după caz:

    “Nu s-au identificat neconformități cu privire la respectarea prevederilor Reg 853/2004, Reg 854/2004, Reg 2073/2005, Reg 178/2002. Unitatea respectă cerințele prevăzute de legislația specifică, pentru care a fost autorizată sanitar veterinar.”

    Documente:

    Constatari-Control-OPC_26-martie-1

    Constatari-Control-OPC_26-martie-2

    Constatari Control DSV_25 martie


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!