Subvenția APIA pe pășune, tăiată pentru mii de fermieri. Condiția care îi scoate de la plată pe oieri și crescătorii de vaci!
agrointeligenta.ro -Crescătorii de animale, în pericol să rămână fără banii din subvenția pe pășune odată cu Campania de plată din 2020. Anul viitor expiră amânarea dată de autorități pentru efectuarea amenajamentelor pastorale iar în lipsa unei astfel de documentații cererea pentru subvenții devine neeligibile și automat banii sunt pierduți. Situația la nivel național nu este satisfăcătoare iar majoritatea primăriilor nu s-au grăbit să întocmească amenajamentele pastorale.
Numai în județul Vaslui sunt 24 de comune ce ar putea rămâne începând de anul viitor, fără subvenții. Asta pentru că primăriile respective nu au încheiat contracte cu Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui pentru a obține finanțare din partea MADR în vederea realizării documentațiilor amenajamentelor pastorale de pe aria lor de competență, condiție esențială pentru acordarea de subventii pe suprafață, începând cu 2020. Singura șansă ar fi obținerea unei noi derogări în acest sens după alte două amânări acordate deja pentru anii 2018 si 2019.
Citiți și: Amenajamentele pastorale, obligatorii din 2020. Legea a fost promulgată!
”(…) Termenul limită pentru finalizarea amenajamentelor pastorale este deja amânat pentru a doua oară. Inițial, termenul limita era pentru anul 2018, dar deoarece foarte putine proiecte de amenajamente pastorale au fost depuse s-a decis amânarea termenului pentru 2019. Nici în 2019 nu se anunță o situație mai bună, asa că a mai fost acordat un nou termen, 1 ianuarie 2020, cu scopul ca fermierii, crescatori de animale, să rămână cu subvenția APIA. Dacă termenul nu va fi din nou prorogat, crescătorii de animale din UAT-urile care nu au încă finalizate amenajamentele pastorale riscă să rămână fără subvențiile pe suprafață aferente pajistilor și pășunilor pe care le au în proprietate sau în folosință”, a declarat Aurel Ghinet, directorul adjunct al DAJ Vaslui pentru Monitoruldevaslui.ro.
Ce sunt amenajamentele pastorale
Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completa referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.
Amenajamentul pastoral trebuie să respecte codul de bune practici agricole și să fie în concordanță cu condițiile pedoclimatice ale arealului unde este localizata pajistea. Un astfel de studiu trebuie reactualizat la fiecare 10 ani, timp în care trebuie luate măsuri de imbunatatire a calitatii solului și a biodiversitatii naturale.
Un amenajament pastoral trebuie sa cuprinda, pe langa actele care stau la baza dreptului de proprietate, inclusiv schita pajistii sau planul cadastral, descrierea solului, a florei, calitatea pajistii, perioada de pasunat; capacitatea de pasunat si incarcatura optima cu determinarea parcelelor oprite de la pasunat, stabilirea cailor de acces, a surselor si a locurilor de adapat, locurile de adapost pentru animale si oameni si impartirea pajistii pe unitati de exploatare si tarlale pentru diferite specii precum si lucrarile anuale pentru intretinerea si cresterea fertilitatii solului sau pentru imbunatatirea pajistii etc.