• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Harta laptelui fals. Județele în care consumatorii sunt înșelați cu lactate falsificate!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a întocmit o hartă a zonelor unde consumatorii sunt dezinformați și mințiti în privința conținutului alimentelor ce ar trebui să conțină lapte. În perioada ianuarie-martie, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, MADR a continuat activitățile de control pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, în scopul informării corecte a consumatorilor, a depistării, sancționării și diminuării fraudelor în domeniu.

    Acțiunile au avut loc atât în Municipiul București, cât și în toate municipiile reședință de județ și au urmărit verificarea conformității denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare, precum și respectarea legislației în vigoare privind normele sanitar-veterinare și siguranța alimentară.

    Iată cum arată harta cu zonele unde MADR a găsit cele mai mari neconformități:

    Zonele cu roșu arată că locuitorii din în județe precum Harghita, Caraș-Severin sau Giurgiu sunt cei mai dezinformați în privința produselor ce ar trebui să conțină lapte și sunt înlocuite cu grăsimi hidrogenate. La polul opus, județe precum Hunedoara, Constanța sau Prahova se află în ”zona verde” a falsurilor adică au fost găsite foarte puține neconformități. O excepție aparte este județul Călărași unde harta indică 0 la sută procent de neconformități.

    În urma verificărilor s-a constatat că printre neregulile care persistă, figurează: utilizarea în procesul de fabricație a unor specialități pe bază de grăsimi hidrogenate în prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/cofetărie/fast-food. Produsele finite au fost prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt, dezinformând astfel consumatorii cu privire la compoziția acestor produse alimentare. Au fost descoperite și deficiențe privind trasabilitatea produselor, a normelor de igienă și siguranță alimentară.

    În această perioadă, au fost verificate 708 unități, dintre care: 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast food-uri, 11 magazine alimentare. Menționăm că din totalul celor 708 unități de alimentație publică verificate, un număr de 285 de unități (40%) au fost depistate că substituie preparatele din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor.

    Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.782.200 lei și au fost emise 177 sancțiuni cu avertisment. De asemenea, s-a dispus confiscarea/distrugerea produselor neconforme, suspendarea activității timp de 30 zile, pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare și interzicerea temporară a desfășurării activității în vederea autorizării/remedierii deficiențelor.

    ”Substituirea produselor lactate cu specialități din grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor creează un prejudiciu de imagine produselor românești de calitate, afectând totodată munca fermierilor români, facilitând astfel dezvoltarea unor ”portițe” pentru activități ilicite și obținerea de profituri majorate în detrimentul consumatorilor”, subliniază MADR.

    S-a constatat însă și o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate cu 40%, în comparație cu anul 2018, când procentul a fost de 74 %. MADR permanentizează aceste acțiuni în vederea eliminării activităților neconforme, astfel încât consumatorii să cunoască exact ce fel de ingrediente sunt utilizate în prepararea produselor alimentare din această categorie.


    Te-ar mai putea interesa

    Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii