Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Fermieri condamnați la închisoare după ce au luat subvenții pe un teren fictiv

Condamnați la închisoare după ce au păcălit APIA să le achite subvenții pe un teren pe care nu îl lucrau! Doi fermieri din județul Constanța au fost condamnați la un an și jumătate de închisoare pentru că au depus la APIA documente false în vederea obținerii în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafaţă de teren de 6,4 ha pe care nu o deţineau în realitate.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anilor 2012-2016, Alexandru Radu, în calitate de asociat unic în cadrul „PFA Radu Alexandru Agricultură”, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, pe numele său Gheorghe Radu, a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente ce conţineau aspecte necorespunzătoare adevărului, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru o suprafaţă de teren de 6,4 ha pe care nu o deţinea în realitate, potrvit replicaonline.ro.

Prin acţiunile sale, inculpatul a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare de 499.710 lei, sunt de părere procurorii. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 130.917 lei. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparţin inculpatului.

Curtea de Apel a definitivat cazul, în sensul că a menținut decizia de condamnare a celor doi și a dispus și plata despăgubirilor în valoare de 589.011,12 lei, sumă la care se adaugă obligaţiile fiscale calculate de la data fiecărei plăţi şi până la achitarea integrală a debitului principal.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!