• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii seamănă în plină secetă! Cum arată nivelul de apă din sol în diferite zone ale țării

    Ramona Dascălu -

    După o toamnă extrem de secetoasă, nici primăvară nu pare să fie prea promițătoare pentru agricultura românească. Se pare că seceta își face simțită prezența în mai multe zonele țării, iar culturile, atât cele de toamnă, cât și cele de primăvară, ar putea avea de suferit de pe urma lipsei de precipitații din această perioadă.

    În Ialomița, culturile au primit ultima dată acum aproape o lună

    În județul Ialomița nu a mai plouat de aproape o lună de zile. Pe câmp, culturile de toamnă, care odată cu venirea căldurii începuseră să își mai revină, riscă să aibă din nou de suferit din cauza lipsei de apă, ne-a declarat Nicolae Sitaru, administratorul societății Elsit din localitatea Ciochina. „În Ialomița a plouat ultima dată pe la începutul lunii martie, cu 3 săptămâni în urmă, 15-16 litri pe metrul pătrat. Grâul și-a mai revenit, au fost și zile calde și începe să arate frumușel, dar are nevoie și el de apă”, a declarat fermierul Nicolae Sitaru pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Fermierul Nicolae Sitaru a început semănatul ”în uscat”

    Fermierul susține că tot din cauza vremii, care nu dă semne de ploaie, s-a apucat mai din timp de semănatul porumbului: ”Ne-am apucat de semănat deși nu este chiar foarte în regulă pentru că temperaturile din sol nu sunt cele care trebuie să fie. Am început cumva în afara logicii semănatului, de regulă trebuie să începi să semeni când sunt 8-9 grade în sol, la 7 dimineața, și tendința să fie de creștere a temperaturii. La noi nu a fost nici una, nici alta, dar pentru că nu mai plouă și este o rezervă de apă destul de mică în sol, am ales să punem sămânța ca atunci când o să se încălzească să o găsească acolo. Problema este că se duce apa pentru răsărire, se usucă apa din sus în jos și nu o să mai avem apă pentru germinația boabelor”.

    În județul Mureș nici fertilizantul nu s-a dizolvat din lipsă de apă

    Nici în Transilvania situația nu pare prea bună. Fermierul Valentin Mărginean din județul Mureș spune că ultima ploaie a căzut abia pe la jumătatea lunii martie, și din cauza lipsei de precipitații starea culturile de toamnă nu este așa cum ar trebui să fie. „Nu prea avem precipitații, nu am avut în toamnă, nu avem nici în primăvară se pare. Ultima ploaie a fost acum două săptămâni, pe la jumătatea lunii martie, dar doar 4 litri și ceva, și e puțin. Grâul, care nu a răsărit în toamnă, așa este și acum pentru că neavând apă nu este cum trebuie. A înfrățit, dar este foarte rar. Dacă ar fi plouat, și-ar mai fi revenit. Am mai avut și câteva dimineți cu răcoare și uite așa nu pornește deloc în vegetație, ai impresia că stă pe loc, are și lipsa de apă și mai este și frig, e chiar urâtă treabă. La rapiță și la grâu se vede deficitul pentru că terenul e foarte tare. Și la fertilizare am întâmpinat probleme, nu se dizolvă îngrășământul din cauza lipsei de apă, nu e deloc treabă bună”, a declarat Valentin Mărginean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Fermierul din Mureș începe zilele acestea semănatul la soia și floarea-soarelui și speră ca în scurt timp să vină și ploile: ”Acum începem semănatul la soia, și în zilele următoare începem și la floare. Sperăm să și răsară cu câtă apă există momentan. Terenurile care au fost arate și-au mai menținut puțin umiditatea, pot fi pregătite pentru semănat. Era anunțată ceva ploaie pentru săptămâna aceasta, dar am văzut că șansele s-au redus la 30%. Măcar 10 litri de apă ne-ar ajuta foarte mult”.

    În Mehedinți n-a mai plouat din februarie

    Dacă în celelalte zone au mai fost ceva ploi prin luna martie, în Mehedinți situația e dezastruoasă întrucât nu a mai plouat din luna februarie, ne-a declarat fermierului Cornel Stroescu. „Nu a plouat deloc, e secetă, din luna februarie nu a mai plouat. Nu avem apă în sol, avem 5-7 cm uscătură. Culturile au intrat în stres, atât cele de toamnă, cât și cele de primăvară, mazărea a răsărit, floarea a încolțit. Dacă în partea de vest au mai fost ceva ploi acum două săptămâni, pe aici nu a dat nimic. Cel mai grav este pentru culturile de toamnă care acum aveau cea mai mare nevoie de apă pentru că le-am și fertilizat, le-am dat tratamentul necesar și își mai reveniseră că am mai avut zile călduroase, dar dacă nu au apă tot degeaba. Asta e viața de agricultor, ți-o asumi”, a spus Cornel Stroescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    La ferma lui Cornel Stroescu, solul e atât de tare că ar rupe semănătoarea

    Cunoscutul fermier se bucură însă că a avut inspirația să se apuce de semănatul culturilor de primăvară mai devreme pentru că acum pământul s-a întărit în așa fel încât cu greu poți să mai bagi semănătoarea: ”Norocul nostru a fost că ne-am apucat din timp de semănat, ne-am grăbit puțin și suntem aproape pe final. Și ceea ce mai avem de semănat e deja pregătit, a rămas numai de semănat, dar semănăm și sta ca în sac. Totuși e un pas înainte pentru că dacă vom avea ceva precipitații, sămânța e deja în pământ. Cei care nu au putut să pregătească terenul acum nu-l mai pot pregăti așa cum trebuie, iar semănătoarea o faci praf”.

    S-a intrat la semănat și în Arad, la ferma lui Dan Herțeg

    Și în partea de vest a țării, acolo unde precipitațiile erau de obicei mai abundente, s-a instalat seceta. Fermierul Dan Herțeg din județul Arad s-a apucat deja de semănat și speră ca până va termina, adică în decurs de 10-11 zile, să plouă.

    „E secetă, suferă toată lumea, și noi, și grâul, și rapița. Nu a mai plouat de mult, în ianuarie am avut 14 litri, și în februarie și martie trei ploi de 7, de 5 și de 2 litri jumătate. Sper să nu terminăm cu semănatul până nu vine ploaia. Azi am început și cam în 10-11 zile o să terminăm.  Noi, față de partea de sud, începem cu 10 zile mai târziu. Am măsurat nivelul de umidiate și la 9 centimetri adâncime are apă să răsară, e bine să lăsăm un pic să se înrădăcineze ca să plece cu rădăcinile în jos, nu e bine să-i dăm apă că devine leneș”, a declarat fermierul arădean, precizând că nu va intra direct cu irigatul după semănat.

    În ceea ce privește culturile de toamnă, Dan Herțeg susține că acestea deja suferă din cauza lipsei de apă: ”Grâul e potrivit, mediu față de anii trecuți, a început să înfrățească foarte bine, dar nu a avut apă ca să plece și frații. Suferă de trei săptămâni de lipsă de apă. Și rapița la fel”.

    La Călărași, culturile de toamnă și-au revenit spectaculos

    După atâtea vești proaste, avem parte și de o veste bună, care vine din județul Călărași. Chiar dacă nici aici nu a mai plouat de o lună de zile, potrivit fermierului Ilie Dan care lucrează terenuri în acest județ, la Vărăști -Frumușani, culturile de toamnă arată foarte bine în acest moment.

    „Culturile de toamnă și-au revenit fantastic, chiar nu-mi vine să cred. Le-am fertilizat la timp, a venit atunci o ploaie de vreo 22 de litri, după ce am fertilizat. În februarie, grâul ieșise ace-ace, ziceam că dacă o să facem două tone, dar acum e înfrățit, are 2-3 frați, arată foarte bine. Rapița, din 173 de hectare cât mai avem, vreo 120 sunt chiar de execpție”, susține agricultorul.

    Fermierul Ilie Dan termină semănatul și speră să vină ploaia

    Cu toate acestea, și aici este mare nevoie de apă: „Mâine terminăm cu semănatul. Cert este că trebuie apă pentru că nu a mai plouat de mai mult de o lună de zile. Acestea au nevoie de apă pentru a germina, dar abia am semănat și nu este încă o problemă, mai avea puțină apă, nu era chiar uscat solul, dar putem afirma că este secetă destul de avansată, se vede că pământul s-a întărit. Se anunță, din ce știu, câteva ploi spre sfârșitul săptămânii. Dacă ar da peste 10-15 litri ar fi suficient, ar ajuta enorm toate culturile. Și culturile de toamnă au nevoie de apă pentru a crește în continuare”, a mai declarat Ilie Dan.

    Ce spun meteorologii despre nivelul de apă din sol

    Potrivit prognozei agrometeorologice, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 centimetri în cultura grâului de toamnă se va încadra până pe 5 aprilie în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă) în Dobrogea, Moldova şi Crişana, local în centrul, sudul, estul şi sud-estul Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Banatului, nordul, estul, nord-estul, sud-estul şi izolat sudul Munteniei, precum şi în sudul Olteniei.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!