• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • COOPERATIVA ”FERMIERUL NĂDLĂCAN” – APEL PUBLIC către DOI MINIȘTRI DIN GUVERNUL DĂNCILĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlăcan trage un semnal puternic de alarmă prin care condamnă Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Finanțelor Publice pentru încercarea de a amâna aplicabilitatea scutirii facilităților fiscale pentru membrii cooperatori pentru anul 2020 prin ordinul comun pentru stabilirea criteriilor potrivit cărora membrii cooperatori vor beneficia de scutirile prevăzute la art. 76 alin. 1). lit. e din Legea Cooperației Agricole nr. 566/2004.

    Conform unui comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, o lege publicată în 29 iulie 2016 a fost aplicată abia în 2018 doar după ce a apărut circulara ANAF nr. 700 din 26.03.2018, dar nu în totalitate. MDRAP recunoaște aplicabilitatea facilităților din 2016 prin radiograma nr. 51.471 din 04.06.2018 dar vine printr-o atitudine de disimulare și propune amânarea aplicării pentru 2020.

    Prin legea nr. 164/2016 este introdusă această facilitate doar pentru membrii cooperatori care valorifică minim 50% din toată producția comercializată prin/către cooperativă, beneficiind de scutire doar pentru terenurile aflate în proprietate, lucru întărit și de circulara ANAF nr. 700 din 26.03.2018

    ”Având în vedere faptul că Legea cooperației agricole nr. 566/2004 are un caracter special în raport cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, această normă specială se aplică prioritar în raport cu Codul Fiscal. De asemenea, legea nr. 164/2016 fiind ulterioară în raport cu Codul Fiscal , în cazul unui conflict între cele două acte normative, legea mai recentă primează față de legea mai veche. Aplicarea de către cooperativele agricole/membrii a facilităților fiscale prevăzute de legea specială, respectiv de Legea nr. 566/2004 nu este condiționată de corespondența cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, și pe cale de consecință facilitățile fiscale respective sunt aplicabile de la data intrării în vigoare a prevederilor din legea specială care a instituit aceste facilități”.

    și Radiograma MDRAP 51.471/DPFBL -20.923/04.06.2018

    ”Totodată considerăm că membrii cooperatori pot beneficia de scutirea de la plata impozitului pe proprietate a bunurilor imobile aflate în proprietatea lor, aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă, de la data intrării în vigoare a prevederilor din legea specială care le-a instituit(29.07.2016), nefiind condiționați de corespondența cu Codul Fiscal.”.

    ”Trimiterea la art. 4, alin. 2 din Codul Fiscal, care oricum nu primează în relația cu legea specială, lucru susținut de ANAF/MFP și MDRAP prin actele amintite anterior, nu este valabilă în cazul de față pentru că nu au intervenit modificări la facilitățile existente, doar anumite clarificări privind operaționalizarea celor existente, care trebuia aplicate începând chiar și cu acest principiu, de la 1.01.2017”, arată președintele Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan, ing. Milan Kelo.

    S-a popularizat în teritoriu, în mod eronat ca fiind o scutire de la plata impozitelor de la bugetele locale pentru toate terenurile exploatate de membri cooperatori, ceea ce este absurd pentru că toți știm că plătești impozit doar pentru ce deții în proprietate. Această confuzie probabil se datorează propunerii de scutire de la plata impozitului pe teren anunțate în programul de guvernare ca facilitate pentru fermieri începând cu 2018, arată reprezentantul Cooperativei.

    ”Având în vedere că membrii cooperativelor agricole din România exploatează aproximativ 200.000 ha, dar numai acei membri care valorifică minimum 50% din producție prin cooperativă sunt eligibili rămân aproximativ 70.000 ha exploatate. Din acestea, o medie de 10% este în proprietate, respectiv ar fi echivalentul impozitului a 7.000 ha la nivel național (aproximativ 350.000 lei), dacă vor solicita toți și vor anexa documentația prevăzută în ordinul comun. Termenul scadent de achitare era de 31 martie, iar marea majoritate a acestora au achitat deja impozitele”, potrivit calculelor președintelelui Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan, ing. Milan Kelo.

    Aceste facilități sunt importante pentru stimularea asocierii, mai ales pentru fermierii mici și mijlocii din cooperativa Fermierul Nădlăcan, fermieri care se confruntă cu seceta atmosferică cu pagubele cauzate de animale sălbatice care nu sunt despăgubite și alte aspecte importante care îi frânează în desfășurarea activității. ”Legea este in vigoare de la 29.07.2016 și scutirea de la plata impozitului pe proprietate trebuia aplicată de la 1.01.2017. Nu poți veni ulterior, chiar și ca Minister al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, sau Minister al Finanțelor Publice după ce ai recunoscut circulara ANAF, transmis în teritoriu Radiograma în iunie 2018, să soliciți prin ordin, act subsecvent legii, amânarea aplicării până la 1.01.2020”, arată comunicare oficială a fermierilor din județul Arad.

    ”Facem apel public la Domnul Ministru Vasile Daniel Suciu și Domnul Ministru EugenTeodorovici să clarifice cu personalul juridic din subordine amânarea aplicabilității pentru 2020, și să dispună urgentarea aprobării ordinului comun cu aplicare din 2019, care trebuia conform legii să fie publicat în Monitorul Oficial la 10 martie 2019”, este mesajul fermierilor pentru cei doi oficiali din Guvern, respectiv Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministrul Finanțelor Publice.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România