RECOMANDĂRIŞtiri agricole

Fermierul Nicolae Sitaru: “Cred că ar fi foarte bine să aflăm cu câți bani au contribuit organizațiile de oieri din LAPAR. Sau organizația din Giurgiu, de exemplu”

Unul dintre cei mai respectați fermieri din România, Nicolae Sitaru, a fost o prezență mai degrabă discretă de la începutul scandalului din Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) legat de modul cum s-au cheltuit banii fermierilor în această organizație. După Consiliul Director al LAPAR de ieri, joi – 3 aprilie 2019, am încercat să aflu ce mesaj are de transmis Nicolae Sitaru colegilor săi.

Vă așteptați ca organizația din Ialomița să fie exclusă? Pâna la urmă nu s-a întâmplat nimic din acest punct de vedere.

-Nu mă așteptam, sincer, ca discuția să fie condusă de directorul juridic al LAPAR. Nu știu exact în ce calitate respectiva doamnă ar fi dorit excluderea noastră. Mi se pare inadmisibil ca fermieri importanți ai României, cu putere și influență, să fie dirijați în acest fel. Sincer, nu înțeleg. Oricum, Consiliul Director din 3 aprilie a avut vicii mari de procedură iar ceea ce s-a comunicat a fost inexact, ca să fiu elegant. Vom afla cu toții mai multe, nu am nicio îndoială. ACCPT Ialomița este, când vorbim, membru LAPAR.

V-a deranjat discuția despre datorii pe care ACCPT (Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice – n.r) Ialomița le are către LAPAR? Cel puțin așa susține conducerea actuală LAPAR.

-Păi dacă doriți să discutăm despre datorii, cred că ar fi foarte bine să aflăm cu câți bani au contribuit organizațiile de oieri din LAPAR. Sau organizația din Giurgiu, de exemplu. De ce nu primim un raport cu totalul plăților și totalul datoriile pe care fiecare organizație le are? Ce avem de ascuns? Cred că unii dintre cei mai vocali acum împotriva noastră sunt și cei care nu au prea dat bani către LAPAR. Haideți să aflăm tot adevărul. În plus, mă doare să văd că a existat, în urmă cu câteva zile, un comunicat oficial LAPAR, în care, pentru fermierii mari ai României, a vorbit și semnat un domn reprezentant al ciobanilor. Dacă lor le convine așa, e treaba lor.

Am înțeles că s-a rescris Miorița. Conform unui vicepreședinte LAPAR, într-o emisiune, baciul din Ialomița vrea să îl omoare pe baciul moldovean. Evident, erați vizat.

-Am văzut. Baciul din Ialomița nu vrea să omoare pe nimeni. Vrea adevăr și corectitudine. Ca să fiu corect, trebuie să spun că nimeni nu i-a contestat niciodată meritele președintelui LAPAR Laurențiu Baciu. A depus efort pentru LAPAR și asta am recunoscut și voi recunoaște întotdeauna. Am fost alături de Laurențiu Baciu șase ani, el ca președinte, și eu ca unul dintre vicepreședinti. Dar nu despre asta este vorba aici. Ci despre aflarea adevărului: cine conduce cu adevărat LAPAR, cine și cât a plătit pentru LAPAR și unde sunt banii membrilor LAPAR. Și mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală. Acesta este mesajul baciului din Ialomița.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!