• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de pește din Tulcea, inaugurată de premierul Viorica Dăncilă și ministrul Petre Daea

    Ramona Dascălu -

    Bursa de Pește din Tulcea, proiect în valoare de aproximativ 6 milioane euro, finanţat prin fonduri naţionale şi europene, a fost inaugurată oficial astăzi, luni – 8 aprilie, de către premierul Viorica Dăncilă și ministrul Agriculturii Petre Daea.

    „Bursa de peşte din Tulcea este un proiect pe care pescarii îl aşteaptă de mai bine de 10 ani. Cu mai bine de un an în urmă, când am preluat responsabilitatea guvernării, împreună cu echipa de miniştrii pe care o conduc, proiectul de la Tulcea era unul blocat, şi puţini mai credeau într-o perspectivă apropiată, ca el să devină operaţional. Alianţa PSD-ALDE s-a angajat să pună în valoare potenţialul natural, turistic şi economic al Deltei Dunării. Resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piaţă concurenţială, cu adevărat funcţională, având în vedere că agricultura şi pescuitul contribuie semnificativ la economia judeţului Tulcea şi asigură locuri de muncă pentru aproximativ 30% din populaţie. Aceste cifre argumentează o dată în plus importanţa economică şi socială pe care o are noua bursă de peşte din Tulcea, un proiect în valoare de aproape 6 milioane euro, finanţat din fonduri naţionale şi europene”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni, la Tulcea, potrivit Mediafax. 

    Premierul a adăugat că programul va include scheme de ajutor de stat pentru susţinerea industriei alimentare de profil şi pentru acvacultură.

    „Am vizitat astăzi (luni – n.r.) punctele tehnologice importante pentru activitatea bursei şi sala de unde pot fi urmărite tranzacţionările. Ceea ce am remarcat este accentul pus pe adaptarea la cerinţele de performanţă ale unei burse moderne, în deplin acord cu cerinţele economiei competitive. Funcţionarea bursei înseamnă comercializarea peştelui şi a produselor din peşte la un preţ corect, calitatea confirmată a mărfii şi eliminarea speculei de pe piaţa neagră. Ajutăm astfel pescarii şi fermele piscicole să îşi dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă le vor putea oferi turiştilor produse pescăreşti cu adevărat tradiţionale pregătite din peşte de provenienţă locală. (…) Avem o viziune integrată cu privire la dezvoltarea acestei zone. Mă bucur să anunţ astăzi (luni – n.r.) la Tulcea un nou program guvernamental pentru revitalizarea domeniului piscicol. Programul va include scheme de ajutor de stat pentru acvacultură şi pentru susţinerea industriei alimentare de profil. Pentru locuitorii Deltei ca şi pentru toţi românii ne dorim locuri de muncă, drumuri moderne, educaţie. Un astfel de program de investiţii este Fondul de Dezvoltare şi Investiţii care asigură finanţare unităţilor administrativ-teritoriale pentru proiecte de alimentare cu apă şi canalizare, modernizare şi reabilitare a drumurilor comunale, creşte, grădiniţe şi şcoli”, a completat şeful Executivului.

    Viorica Dăncilă a mai precizat că noul program guvernamental se referă la dezvoltarea afacerilor mici şi va consta în acordarea unui ajutor de minimis de până la 200.000 euro: „Primul program se referă la dezvoltarea afacerilor mici şi va consta în acordarea unui ajutor de minimis de până la 200.000 euro şi credit garantat pntru construcţii şi achiziţia pentru ferme, cabinete medicale şi turistice. Un alt program va fi dedicat centrelor rurale pentru ca toţi care locuiesc acolo să aibă servicii de Poştă, ANAF, şi să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la oraş”.

    Premierul l-a rugat pe ministrul Agriculturii Petre Daea să formeze de urgenţă un grup de lucru „în care să fie implicaţi oamenii care locuiesc aici pentru că soluţiile trebuie să se plieze pe realitatea existentă pentru a avea impactul dorit”.

    La rândul lui, ministrul Agriculturii Petre Daea, prezent și el la inaugurarea oficială a Bursei de Pește din Tulcea, a declarat: “Avem o acțiune susținută din punct de vedere al interesului național, pentru a da culoar de susținere în viitoarea Politică 2021-2027 pentru acest domeniu, al pisciculturii”.

    De asemenea, Petre Daea nu a omis să vorbească și despre subiectul său preferat – cormoranii: „România are 700.000 de hectare de luciu de apă. Produce 12-13.000 de tone de peşte în acvacultură, când potenţialul ar putea fi undeva la 60.000 de tone. Nu cred că uit aici, pentru că şi noaptea mă gândesc la ei. La cei care vă plac dumneavoastră, presei, cormoranii. Accesul la resursă se face pe baza unei politici în domeniu. Or, politica în domeniu înseamnă să respecţi habitatul. Unde este verde apa înseamnă mătasea broaştei, Ceratophyllum demersum şi nu peşte. Reţineţi ce spune Daea!”, a mai declarat ministrul Agricuturii la evenimentul de inaugurare a Bursei de Pește din Tulcea, potrivit stiri.tvr.ro.

    Bursa de Pește va funcţiona, în realitate, ca un Centru de primă vânzare. Peştele va fi adus de pescarul autorizat la punctul de colectare cel mai apropiat, cu mijloace proprii de transport. În punctul de colectare peştele este cântărit şi sortat şi înregistrat electronic, apoi condiţionat cu fulgi de gheaţă şi încărcat în mijloacele de transport cu destinaţia Bursa de pește Tulcea.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”