• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Domnule Președinte, semnați mai repede că rămân fermierii fără subvenții!

    Oana Timar -

    Un act legislativ adoptat de Parlamentul României este așteptat de fermierii care au depus sau depun cerere pentru subvenția pe pășuni. Votat în Camera Deputaților pe 27 martie, cu 209 de voturi pentru, 46 de voturi contra și 5 abțineri, Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 34/2013 prevede ca obligativitatea existenței amenajamentelor pastorale să intre în vigoare abia de anul viitor, adică din 2020.

    Așa cum vă anunțam la finele anului trecut, în 2018 s-a depus o inițiativă legislativă care să prelungească termenul până la care primăriile trebuie să definitiveze amenajamentele pastorale, documente în baza cărora să se achite subvențiile APIA și să se stabilească tarifele pentru închirierea suprafețelor de pășunat.

    Pe 6 aprilie, legea adoptată de parlamentari a fost transmisă pentru promulgare către Președintele României, Klaus Iohannis, semnătura șefului statului fiind necesară înainte de închiderea campaniei de cereri de la APIA pentru ca fermierii să fie siguri că nu vor avea probleme în încasarea subvenției pe pășune.

    ”În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2020 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”, se arată în Proiect de Lege pentru modificarea art.9 alin.(21) din Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991.

    Specialiștii trag deja semnalul de alarmă cu privire la blocarea subvențiilor pentru suprafețele din localitățile care nu au încă încheiate amenajamentele pastorale. Mai grav, se pare că anumite evaluări pot fi efectuate în teren numai în lunile mai-iulie, astfel că mai devreme nici nu se pot preda amenajamentele ce sunt încă în lucru. Spre exemplu, la nivelul județului Alba, doar 34 de primării și-au întocmit până acum amenajamentele pastorale pentru suprafețele de pajiști pe carele dețin, din cele 78 de UAT-uri din județ. Directorul Direcției Agricole Alba, Gheorghe Lazea, a declarat la Unirea FM că la alte 4 primării sunt în lucru. Potrivit acestuia, pentru 20 de UAT-uri nu au toate actele depuse pentru a putea fi realizate studiile pedologice si agrochimice, ce se realizează gratuit de specialiștii Direcției Agricole Alba, iar pentru alte 20 de primării nu exista nici un document.

    Dacă amenajamentele pastorale nu sunt realizate, deținătorii de pajiști riscă să piardă subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În baza acestor amenajamente pastorale, primăriile pot încheia contracte de concesiune și arendare cu persoane fizice sau asociațiile, crescători de animale, pentru că în aceste amenajamente pastorale sunt trecute cantitățile de masă verde ce se pot obține și încărcătura care poate să fie pe suprafața respectiv de pășune, pajiște.

    De subliniat că aceasta este cea de-a doua prelungire a termenului pentru realizarea amenajamentelor pastorale și că va reprezenta și ultima măsură pentru ”păsuirea” autorităților locale întrucât după 2020 se va intra pe noua Politică Agricolă Comună. Inițiativa legislativă adoptată la finele lunii trecute este o măsură pentru a sprijini fermierii și îl are ca inițiator principal pe președintele Comisiei pentru Agricultură, deputatul PSD Alexandru Stănescu, alături de doi colegi senatori – Lucian Trufin și Doina Silistru.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!