• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pentru cânepă, majorată. Anunțul ministrului agriculturii Petre Daea

    agrointeligenta.ro -

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea să crească o subvenție importantă! Șeful de la agricultură a declarat, duminică – 5 mai, după ce a vizitat o fabrică de ulei de cânepă care funcţionează în municipiul Dorohoi, că acordarea unei subvenţii pentru cultivatorii de cânepă din România, pentru a stimula producţia de cânepă şi ulei de cânepă este ”necesară”.

    „Am fost la Dorohoi să văd o unitate de prelucrare a seminţelor de cânepă prin extracţia la rece a uleiului de cânepă, extrem de valoros şi extrem de important. Extrem de valoros din punct de vedere al calităţilor pe care îl care uleiul respectiv şi extrem de important pentru că această cultură are un grad de favorabilitate ridicat în Botoşani şi de aici încolo trebuie să acţionăm în stimularea producţiei, a suprafeţelor, a cultivării. Fiind alături de cultivatori, am discutat astăzi cu ei şi pentru mine a fost o ocazie foarte bună să văd închegat acest lanţ al valorificării într-un proces integrat, unde sămânţa din câmp este transformată în produs, în ulei şi nu numai ulei, pentru a fi valorificat şi astfel să stimulăm interesul pentru cultură şi noi să vedem nişte subvenţii mai consistente pentru cultura de cânepă”, a afirmat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

    Fabrica din Dorohoi produce ulei de cânepă în două variante, bio şi convenţional, despre care proprietarul acesteia spune că, în urma analizelor efectuate la laboratoare internaţionale, este cel mai bun din Europa.

    „După două surse, un laborator din Italia şi un laborator din Elveţia, ar fi cel mai bun ulei din Europa, nu datorită nouă, ci datorită seminţei şi solului care se află la Botoşani, ştiut fiind faptul că Botoşaniul a fost cel mai mare producător de cânepă din România înainte de 1990, iar România era una dintre cele mai mari producătoare de cânepă din lume”, a menţionat proprietarul fabricii, Ioan Sălăvăstru.

    Cultura de cânepă beneficiază de subvenție suplimentară de circa 280 de euro pe hectar

    În prezent cultura de cânepă pentru ulei și fibră beneficiază pe lângă schemele directe ”de bază” care se acordă tuturor terenurilor agricole și două sume sumplimentare pe hectar și anume Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT 3) în cuantum de 7,6474 euro pe hectar în 2018 și Sprijinul cuplat vegetal (SCV) cânepă pentru ulei și fibră care în 2017 a avut un cuantum de 204,00 euro/ha.

    Pe lângă aceste sumele cultura de cânepă poate beneficia de următoarele scheme de plată decontate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA):

    -Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS)=102,5697 euro/ha;
    -Plata redistributivă (PR) – nivelul I (1 – 5 ha)= 5,0000 euro/ha; nivelul II (5,01 – 30 ha) = 50,3626 euro/ha;
    -Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu = 58,2361 euro/ha;
    -Plata pentru tinerii fermieri (PTF) = 25,8405 euro/ha.

    De precizat că singura schemă unde Ministerul Agriculturii poate interveni pentru creșterea subvenției este Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) unde se poate face transfer de sume între plafoanele din diferite scheme.

    Reamintim că în anul 2017 transferurile de fonduri între măsurile de sprijin cuplat s-au făcut astfel încât cuantumul pe unitatea de măsură să asigure profitabilitatea culturii și totodată să nu fie sub cel calculat ca raport dintre plafonul fixat pentru finanţarea măsurii şi limita cantitativă de suprafață, notificate Comisiei.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA