• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BLOCAJ LA SUBVENȚII! UN ȘEF APIA ANUNȚĂ CE FERMIERI AU PROBLEME!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii s-au împotmolit cu depunerea cererii unice pentru subvenții chiar pe ultima sută de metri. La o zi distanță de ultima zi în care agricultorii se mai prezenta la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), un director din teritoriu denunță un blocaj în rândul producătorilor agricoli care au au tranfer de exploatație în 2019.

    Directorul APIA Bistrița-Năsăud, Emil Scurtu spune că fermierii care au primit exploatațiile în cazul unui transfer, și ar trebui să ceară și subvenția pe suprafața respectivă, întâmpină probleme la depunerea cererii unice.

    ”Sunt unii care au cedat anumite suprafețe. Cei care au primit suprafețele nu au codul de exploatație de la DSVSA. Dacă o parte dintr-o exploatație care are agromediu (Măsura 10 „Agro-mediu şi climă” n.r) trece la alta, trebuie să facem transferul de agromediu fiindcă altfel toată suma primită în anii de când au semnat trebuie să o restituie. Mai mult, sunt și sancționați. Trebuie să preia celălalt fermier angajamentul de agromediu și nu au reușit să își întocmească documentele. Cei doi fermieri trebuie să vină deodată la APIA, unul cedă, celălalt preia suprafețele cu angajamente”, a șeful APIA Bistrița-Năsăud, potrivit www.timponline.ro.

    Și crescătorii de animale întâmpină probleme

    Peste 2.400 de fermieri din județul Bistrița-Năsăud au lăsat pe ultima sută de metri depunerea cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bistrița-Năsăud, o parte din vina lor, alții din vina celor care nu le-au eliberat actele la timp. Este și cazul crescătorilor de animale care au stat, luni – 13 mai, la coadă la sediul Biagen Select ca să obțină adeverință că au animalele înscrise în Registrul genealogic.

    ”Am depus cererea la Biagen Select de mai mult timp și mi-au zis: vină azi, vină mâni și nu mai vine adeverința pentru vacile din Registrul geanologic. Dacă nu am adeverința asta, nu mai primesc subvenții pentru ele. Aș pierde 200-300 de euro pentru fiecare vacă cu lapte înscrisă sub control. Facturi plătim trimestrial că se controlează aici, că se controlează laptele, că se controlează cutare. Când ne trebuie ceva, trebuie să tot umblăm. Eu de azi toamnă umblu și uite că suntem pe ultima sută, dar nu e din cauza mea, e din cauza lor. Dacă îi întrebi, nu recunosc. Nu îți spune nimeni ce trebuie să faci. Toți tac și apoi zic că nu se mai poate. Păi dați-mi banii înapoi dacă nu se poate nimic, cică nu se poate nici asta. Laptele e foarte slab plătit, vițelul e foarte slab, ajunge tot la speculanți. Dacă tânărul vede ce pățesc eu cu birocrația, nu mai vine la agricultură că uite ce are de pățit”, a spus Ion Moldovan din Fiad, comuna Telciu.

    Directorul APIA Bistrița-Năsăud, Emil Scurtu a recunoscut că este o problemă din acest punct de vedere.

    ”Fermierii vor ca orice fătare, cât de târzie e în această perioadă, să fie înscrisă în Registrul genealogic. Eu am vorbit cu reprezentanții de la Biagen Select să stabilească o dată limită până la care să emită adeverințe de la Registrul genealogic. Nu stăm până în 15 mai să emitem adeverințe de la Registrul genealogic în sensul că aceasta e data limită până la care noi putem prelua cereri și se aglomerează mulți fermieri pe ultima sută de metri. În Registrul genealogic sunt trecute animalele care sunt controlate în ceea ce privește performanțele lor. Pentru sprijinul cuplat pe zootehnie, trebuie ca aceste animale să fie trecute în Registrul genealogic și să se dovedească faptul că au performanțe. Pe baza acestei adeverințe, APIA trece în sprijinul cuplat bovina de lapte sau de carne. În 2015, sprijinul cuplat la bovina de carne a fost 1300 de euro/cap. Fermierii au trecut tot mai multe animale în Registrul genealogic, iar sumele au scăzut la 300 de euro, 280-300 de euro. E o sumă importantă pentru ei, dar trebuie să aducă pașapoartele animalelor de la Oficiul Județean de Reproducție și această adeverință de la cei care dețin Registrul genealogic”, a spus Emil Scurtu.

    Reamintim că termenul-limită pentru depunerea cererii unice fără penalizări din subvenții este 15 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului