Fermierii cer să se creeze ”zone protejate de producere sămânță”
Ramona Dascălu -Fermierii români producători de sămânță trebuie mai mult sprijiniți! Producerea de sămânță este o ramură a agriculturii foarte importantă pentru țara noastră întrucât avem un climat favorabil acestei activități, iar faptul că ne putem produce singuri semințele, nemaifiind nevoie de importuri, reprezintă un mare avantaj de care România trebuie să profite la maximum.
În acest sens, Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), în numele fermierilor români, solicită autorităților să susțină și să reglementeze această această activitate de producere de sămânță prin crearea unei zone protejate de producere de sămânță.
”Ar trebui să fim mai buni, ar trebui să-i susținem pe cei care produc sămânță astăzi în România, și aici vreau să fie foarte clar că nu mă refer la companiile producătoare, pe care le vedem că deja fac foarte mult. Astăzi avem un exemplu extraordinar de ceea ce se face în producerea de sămânță, cât se investește, cât capital uman, câtă expertiză, câtă cunoaștere în acest domeniu. Vreau să vă vorbesc despre fermierii care produc sămânță, multiplică sămânță și sunt partenerii direcți ai marilor companii, ai institutelor de stat de cercetare agricolă din România, și a tuturor celor care produc. Acești fermieri au angajamente extraordinar de puternice, acești fermieri din România care produc sămânță au investiții, investiții care trebuie amortizate și au nevoie de protecție. Asta înseamnă că ceea ce fac ei, și anume producerea de sămânță, considerăm noi astăzi în România nu este suficient de protejată, nu avem încă o legislație care să îi asigure că vor putea să își respecte și ei la rândul lor angajamentele în parteneriatele pe care le au cu companiile, și anume, în special spațiile de izolare. De aceea adresăm o rugăminte deosebit de mare, știm că există în lucru, noi am făcut propuneri către ministerul Agriculturii, există o deschidere și în această zonă, sperăm să ajungem la finalizare, dacă se poate prin ordonanță de urgență, dacă nu, prin altfel de propunere, care să ajute fermierii care produc sămânță în România să fie siguri că pot să producă și în anul următor. Nu vreau să dau exemple, pentru că este o zi în care vorbim cu mândrie și cu mult pozitivism despre producerea de sămânță, dar dumneavoastră în teren știți exact care sunt problemele și sunt destul de multe, în special pentru producerea de sămânță pentru culturile hibride, porumb și floarea-soarelui. Deci, această propunere există, APPR a făcut o propunere scrisă către ministerul Agriculturii, știm că este în analiză, dorim să venim cu cât mai multe completări pentru a veni cu o formă finală care să ajute fermierii care produc sămânță”, a declarat Alina Crețu, director executiv al APPR în cadrul evenimentului „Viața unei semințe: Istorie, Prezent și Viitor”, organizat de Bayer România.
Alina Crețu, directorul executiv al APPR a făcut o paralelă cu Franța în ceea ce privește reglementarea acestei activități de producere de sămânță. Aceasta susține că francezii sunt numărul unu în producerea de sămânță tocmai datorită reglementării acestui sector încă din 1972:
„Poate că nu întâmplător Franța este numărul unu în ceea ce înseamnă producere de sămânță. Încă din anul 1972, au pus acest regulament și face parte din securitatea națională să produci sămânță în Franța. Ești o categorie aproape favorizată, aproape ca un notar sau ca un medic, cel care produce sămânță produce valoare adăugată și face extrem de mult, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru agricultură, dar și pentru țara lui, și sperăm ca acest lucru să se întâmple și în România cât mai curând posibil„, a spus Alina Crețu, în cadrul evenimentului desfățurat la Stația de Procesare a Semințelor de Porumb din Sinești.
România ocupă în acest moment locul 2 pe piața europeană de producere de sămânță, cu peste 150.000 de hectare destinate producerii de sămânță certificată și aproape 1.000 de soiuri și hibrizi produși local.