• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ZIUA CÂMPULUI ÎN INSULA MARE A BRĂILEI 2019. Secretele super-fermei, dezvăluite de ING. LUCIAN BUZDUGAN!

    agrointeligenta.ro -

    Lucian Buzdugan, directorul general al companiei Al Dahra Agricost, care exploatează 56.000 ha în Insula Mare a Brăilei a deschis astăzi porțile celei mai mari ferme vegetale din Europa, dezvăluindu-și secretele fermierilor dornici să treacă la un cu totul alt nivel.

    Ziua Câmpului 2019: Peste 2.000 de invitați din toată țara

    În total peste 2.000 de oameni sunt așteptați să treacă astăzi Dunărea cu bacurile, ca să primească o lecție de agronomie și una de economie, de la cel mai vizionar inginer român. Ar suna a slogan propagandistic, dacă câmpurile n-ar vorbi singure despre munca lui Buzdugan și dacă cifrele economice n-ar susține financiar marele experiment agricol pe care Lucian Buzdugan îl desfășoară de 20 de ani în Insulă. Fiindcă azi va fi pur și simplu nebunie în Insulă, de la atâta furnicar de oaspeți, presa a avut ieri ocazia să aibă parte de o avanpremieră a evenimentelor, într-un tur al Insulei.

    E vizionar fiindcă a înțeles cel dintâi, dintre toți fermierii României, că maximizarea profitului nu e în antiteză cu grija față de mediu, ci din contră, cele două se împletesc într-o sinergie teribilă. Lucian Buzdugan respectă ”razele de soare” care fac să duduie motorașele de clorofilă din frunzele plantelor, e reverențios față de microorganismele din sol, pe care ”le-a angajat” să pregătească hrana necesară plantelor de cultură și combate șoarecii, care apar inevitabil în ogoarele în care nu se mai face arătură, cu șoricari, pe care-i consideră paznici prețioși.

    Întreg parcul de utilaje va fi înlocuit. Investiția: 35 de milioane de euro

    Înlocuirea integrală a parcului de utilaje din Insulă, un proces ce se întinde pe o perioadă de doi ani, implică o investiție de 35 milioane de euro. Doar combinele îi generează o economie de combustibil de 800.000 euro/an la nivelul fermei, per total parc de utilaje consumul de combustibil reducându-se cu aproape 40% la hectar. Insula e în faza de fine tunning, în care, datorită dimensiunilor uriașe, orice procent contează. De pildă, la recoltat pierderile, prin utilizarea noilor combine și headere, s-au redus cu 2%, ceea ce înseamnă în jur de 1,5 milioane euro venituri în plus.

    Lucrări agricole menite să păstreze apa în sol

    Ca element dramatic, anul agricol 2018-2019 a fost cel mai secetos din toată cariera sa, cu doar o tremie din media multianuală a precipitațiilor. Însă ce e dramă pentru Buzdugan, pentru restul fermierilor ar fi definiția unui an grozav la nivel de recolte așteptate pe cele 15.000 ha care încă nu sunt irigate. Însă salvarea recoltelor nu ar fi fost posibilă dacă tehnologul nu ar stăpâni toate secretele inovațiilor din domeniu. De la lucrări agricole menite să păstreze cât mai multă apă în sol, până la fertilizarea variabilă și etapizată pe faze de creștere, la densitatea de semințe la hectar și redefinirea distanței între plante pe rând și între rânduri.

    Pachet de utilaje pentru 2.000 de hectare

    Pentru marii fermieri deschiși să se inspire din modelele de bună practică din IMB, în acest an Lucian Buzdugan a grupat ”un pachet optim” de utilaje și echipamente Agricole, suficiente pentru a gestiona o fermă de 2.000 ha de teren, cam cât are fiecare din cele 29 de ferme în care este împărțită suprafața lucrată de Al Dahra Agricost. Deși au fost personalizate pentru nevoile IMB, costul lor este de 1,9 milioane de euro, cu 80.000 euro mai ieftine decât cele convenționale, dar incomparabil mai eficiente ca performanțe și costuri de exploatare.

    Suprafața cu lucernă va fi dublată în acest an

    Grupul de ziariști a vizitat și fabrica de uscare și balotare a lucernei, unde anul trecut s-au produs 40.000 t de lucernă, din care 38.000 t au mers la export în țările arabe, restul de 2000 t fiind achiziționate intern, de către fermierii Nicușor Șerban și Liviu Bălănici, pentru unitățile lor zootehnice. În 2019 suprafața cultivată cu lucernă se va dubla, de la 2.500 ha la 5.000 ha, concomitent cu construirea unei noi fabrici de procesare a lucernei, în urma unei investiții de 16 milioane euro. În următorii ani, tehnicianul și-a propus să ajungă la 12.500 ha cultivate cu lucernă.

    Cultură mixtă de triticale și mazăre

    În acest an, pe Insulă a fost experimentată și o cultură mixtă de triticale și mazăre, după o tehnologie a cercetătorilor de Fundulea, producția așteptată fiind de 60-65 t/ha. După recoltare, pe aceleași loturi se va înființa o cultură de porumb siloz, care va genera 40 t/ha de masă verde. Miza fermierului este ca prin acest mix de culture, să obțină o rentabilitate mai mare decât cea a lucernei.

    900 de angajați

    Utilajele singure ar fi inutile, dacă în spate n-ar fi cei 900 de oameni care lucrează în IMB pentru Al Dahra Agricost. Aceștia au sunt supuși anual, pe perioada de iarnă, unor traininguri cu profesioniști în domeniu, care îi țin la current cu cele mai bune practici la nivel mondial. De asemenea, anual 100 de ingineri sunt trimiși pe banii companiei într-o excursie într-o mare capitală, de obicei europeană și la fel, 100 de muncitori/an, împreună cu soțiile, primesc prin rotație cadou o vacanță de o săptămână într-un loc la alegere. Până acum angajații Agricost au vizitat Ierusalimul, muntele Athos, Roma…

    Întreaga suprafață din IMB va fi irigată

    Ce urmează? Într-o primă etapă finalizarea anul viitor a unei investiții de 70 milioane de euro, care include, printre altele și irigarea integrală a insulei. Fiți pe fază și urmăriți materialele video pe care Agrointeligența le are în pregătire, de la evenimentele de ieri și azi din IMB.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou