• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gândacul de Colorado. Combatere cu rețete naturiste și insecticide chimice

    agrointeligenta.ro -

    Gândacul de Colorado – cum scăpăm de el cu stropiri bio foarte eficiente sau prin aplicarea insecticidelor chimice cu efect sigur! Gândacul de Colorado este un dăunător periculos al culturii de cartof, dar și al roșiilor sau al culturii de vinete. Combaterea gândacului de Colorado pune mari probleme fermierilor dacă nu se intervine la timp, cu tratamente țintite și în dozele recomandate de producător. Dăunătorul solanaceelor poate fi combătut și cu tratamente ecologice și are inamici în rândul altor insecte și al anumitor păsări foarte utile în protejarea culturilor.

    Gândacul de Colorado – proveniența dăunătorului

    Gândacul din Colorado este originar din America de Nord, de unde s-a răspândit pe alte continente. În prezent, dăunătorul este larg răspândit în majoritatea ţărilor din Europa şi America de Nord, dar și în unele ţări din America de Sud şi în Africa de Nord.

    Cum arată gândacul de Colorado

    Aspectul gândacului de Colorado îl face ușor de recunoscut dacă acesta este în faza adultă. Dăunătorul nu este foarte mare, are un corp oval de 9-12 mm lungime şi de 6-8 mm lăţime, convex dorsal şi aproape plan ventral. Culoarea gândacului este galbenă-portocalie, cărămizie. Capul gândacului este de culoare roșcat-închis, cu o pată mediană triunghiulară de culoare neagră și două pete laterale cu contur neregulate. Caracteristica acestui gândac cu elitrele, aripile superioare întărite, care sunt galben-roșcate și prezintă câte 5 dungi longitudinale negre, de unde și denumirea de decemlineata. Aripile posterioare sunt bine dezvoltate la început transparente, apoi roșii sau brune.

    Ouăle gândacului de Colorado sunt oval-alungite, de 1,2-1,8 mm lungime, de culoare galbenă-portocalie.

    Larva gândacului de Colorado este de culoare galbenă-portocalie și are corpul bombat dorsal, cu cap negru. Pe torace şi părţile laterale ale abdomenului se pot observa câte 2 pete negre pe fiecare segment. Picioarele sunt brune-închise, aproape negre. Pupa are corpul de 10-12 mm lungime, dorsal bombat, iar ventral plan, de culoare roşie-portocalie.

    Cât trăiește un gândac de Colorado

    Gândacul din Colorado are două generaţii pe an.

    Gândacul de Colorado Iernează în stadiul de adult în sol, la adâncimi cuprinse între 20 şi 90 cm, în funcţie de natura solului. Apariţia adulţilor are loc în primăvară pe la mijlocul lunii aprilie, când temperaturile medii zilnice trec de 10°C timp de 2-3 zile, şi are tendinţa de creştere şi apariţia durează până la sfârşitul lunii mai. Maximum de apariţie se înregistrează de regulă la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, la temperaturi medii zilnice cuprinse între 14-21 °C. O parte din adulţii hibernanţi (18-20%), uneori până la 74 %, rămân în sol până în primăvara anului viitor.

    După ce ies din sol, adulții stau câteva zile pe sol, apoi încep zborul în căutare de hrană dacă vremea este caldă. După circa o săptămânî se începe depunerea ouălor, de regulă dacă la sfârșitul lunii aprilie, până în iunie. Ouăle gândacului de Colorado sunt depuse în grupe pe partea inferioară a frunzelor de cartof sau alte solanacee – roșii, vinete, ardei. O femelă poate ajungă să depună și 2.000-3.000 de ouă, eșalonat, pe o perioadă de până la 2 luni.

    Larvele de gândac de Colorado apar în a doua jumătate a lunii mai, cu o evoluție de 15-30 de zile. După ecloziune, larvele vor mânca chorionul, apoi vor migra pe suprafața frunzei, consumând din ea. La finele lunii mai, începutul luinii iunie, larvele ajung la maturitate și se retrag în sol la 5-15 cm adâncime, unde se vor transforma în pupe. Acest stadiu direază 10-24 de zile, iar ciclul de la ou la adult ține, cu torul, 30-60 de zile.

    A doua generație de gândaci adulți apar în a doua parte a lunii iunie, eșalonat. În această perioadă, în culturi sunt prezente toate stadiile dăunătorului – adult, ouă, larvă, cu o suprapunere a celor două generații. Dacă în această perioadă este foarte cald și aerul uscat, dăunătorul se retrage în sol, dar dacă nu, se vor hrăni cu frunzele culturii. Se depun din nou ouă, dar mai puține, iar procesul este reluat până toamna târziu – octombrie, noiembrie. Odată cu scăderea temperaturii aerului adulţii se retrag în sol pentru iernare.

    Culturi atacate de gândacul de Colorado

    Gândacul de Colorado – culturi atacate de dăunător

    Gândacul de Colorado produce cele mai mari pagube la culturile de cartof, tomate și de vinete. Din cauză că este foarte prolific, este apreciat ca fiind cel mai periculos dăunător al solanaceelor. Atacă atât ca adult, cât și ca larvă. Gândacul adult preferă frunzele, începând cu cele din vârful tulpinii, lăsând semnele de perforație neregulată. Vara, dacă nu mai găsesc destule frunze, gândacii de Colorado devorează și tuberculii aflați mai la suprafață sau consumă vinetele. O populație de 100 de adulţi poate consuma în 30 zile 1 -2 kg de frunze.

    Larvele sunt mai periculoase decât gândacii adulți. Ele perforează frunzele, devenind tot mai lacome pe măsură ce înaintează în vârstă. Din cauza larvelor, pierderile de producție la un atac de gândac de Colorado pot ajunge până la 95% în cazul culturii de cartof.

    Rețete naturiste pentru combaterea gândacului de Colorado

    Gândacul de Colorado: combatere cu ajutorul păsărilor

    Combaterea gândacului de Colorado este ajutată de prezența unor păsări care consumă dăunătorul, așa cum sunt graurul sau rândunica. Alți dușmani ai dăunătorului sunt mamifere insectivore, precum ariciul și cârtița.

    Gândacul de Colorado: combatere cu lucrări agricole

    Pentru a combate atacurile de gândac de Colorado, fermierii pot realiza o serie de lucrări agricole. Între acestea se numără recoltarea la timp a cartofilor și ulterior efectuarea unei arături adânci de toamnă. Plugul va distruge adulții retrași în sol pentru hibernare.
    Se recomandă cultivarea de soiuri rezistente la atacul gândacului și să se distrugă samulastra de cartof și solanaceele spontane care reprezintă plamnte-gazdă intermediare ce ajută înmulțirea și hrănirea gândacului de Colorado.

    Semănatul timpuriu al cartofului ajută la dezvoltarea plantelor viguroase care să țină piept atacului gândacului de Colorado.

    Gândacul de Colorado: combatere fără chimicale

    Combaterea fără chimicale a gândacului de Colorado se poate face prin colectarea adulților până la depunerea ouălor, a pontelor și a larvelor. Este o activitate laborioasă, existând și dispozitive care să vă ajute în acest sens. Sunt comercializate pe piață dispozitive de colectarea a gândacului de Colorado, aparatele de aspirat adulții și larvele fiind montate pe tractor. Într-o oră, se poate curăța astfel un hectar de cultură, cu o eficiență de 95% pentru adulți și 85% pentru larve.

    Pe suprafețe mai reduse se poate face combaterea gândacului de Coloradu prin plantarea unor plante pe care acesta nu le tolerează, precum hreanul, coriandru sau gălbenelele. Se poate face și infuzie de gălbenele cu care să se stropească cultura împotriva atacului.

    Infuzia de pătrunjel vă ajută să scăpați, de asemenea, de gândacul de Colorado din grădină, insecticidul natural acționând și preventiv. Se pun 150 de grame de pătrunjel proaspăt la 5 litri de apă. Pătrunjelul se toacă și se pune în apa clocotită, lăsându-se la infuzat, în vas acoperit, circa 30 de minute. Preparatul se strecoară și se stropește preventiv pentru cultura de cartofi.

    Gândacul de Colorado: combatere cu insecticide chimice

    Insecticidele sunt cea mai sigură metodă de a scăpa de gândacul de Colorado, iar pentru protejarea culturilor aveți la dispoziție mai multe produse de la mai multe branduri din agricultură.

    Iată ce insecticide puteți aplica pentru a combate gândacul de Colorado:

    Insecticide contra gândacului de Colorado: Coragen de la FMC. Tratamentul are un efect puternic asupra speciilor ţintă prin contact și ingestie, la utilizarea unor doze reduse la hectar. Oferă protecţie excelentă a culturii, acţionează rapid asupra ouălor, larvelor și adulţilor. Dăunătorii nu se mai hrănesc după ingestia sau contactul cu Coragen®, iar efectul este de durată, 14-21 de zile. Insecticidul de la FMC este rezistent la spălare – ploaia căzută la 2 ore după tratament nu diminuează eficacitatea produsului.

    Insecticide contra gândacului de Colorado: Mavrik 2 F de la ADAMA. Insecticid piretroid de ultimă generaţie, produsul Mavrik oferă flexibilitate în aplicare datorată ferestrei largi de aplicare, atât toamna cât și primăvara. Are o activare foarte rapidă și persistentă (până la 21 de zile), chiar și în condiții de ploaie (nu e solubil în apă). Cu o doză omologată de Doza omologată: 0,2 l/ha, Mavrik se folosește la cartof pentru combaterea larvelor şi adulţilor gândacului din Colorado, dar şi a afidelor transmiţătoare de viroze, asupra cărora are acţiune de şoc rapidă. Se recomandă să se folosească într-un program de tratamente după tratamentul cu un inhibitor de chitină.

    Insecticide contra gândacului de Colorado: Alverde de la BASF. Insecticidul Alverde contra gândacului de Colorado este eficient împotriva larvelor și adulților. Se aplică la începutul infestării, imediat după eclozarea larvelor, pentru a evita pierderi foarte mari. Dacă atacul nu este puternic se recomandă un singur tratament în doză de 0,25 l/ha la cartof și de 0,25 l la vinere. Dacă atacul este puternic se poate efectua și al doilea tratament.

    Insecticide contra gândacului de Colorado: Mospilan 20 SG de la Sumi Agro. Cu o formulare de granule solubile, insecticidul se aplică la cultura de cartof în doză de 100 g/ha. Produsul acționează asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale dăunătorului și nu este afectat de temperatură, având un efect de persistă timp de trei săptămâni. Un alt avantaj al insecticidului este că nu se spală, ci pătrunde rapid în frunze.

    Insecticide contra gândacului de Colorado:  Fastac Active de la BASF. Insecticidul Fastac Active se aplică împotriva gândacului de Colorado în doză de 0,25 de litri la hectar. Tratamentul combate atât ouăle, cât și larvele sau adulții și acționează prin ingestia și contactul gândacului din Colorado cu substanța activă a produsului, alfa-cipermetrin. Fastac Active este rezistent la apă, cu condiția să apuce să se usuce complet înainte să vină ploaia.

    În cazul tratamentelor chimice contra gândacului de Colorado se recomandă aplicarea pe timp răcoros, alternând substanțele active pentru a evita apariția raselor rezistente față de una sau două categorii de substanțe. Nu se va mări doza recomandată de producător întrucât acest lucru nu asigură o mortalitate mai mare a dăunătorului, ci duce la formarea de rase ce nu mai sunt afectate de substanța toxică, se produce poluarea mediului și se distrug dușmanii naturali ai gândacului.

    Citiți și:

    Roșia sălbatică, o capcană bio pentru gândacul de Colorado 

    Soluții bio pentru combaterea gândacului de Colorado 

    CULTURA CARTOFULUI. Recomandările BAYER pentru COMBATEREA BURUIENILOR, A DĂUNĂTORILOR ȘI A BOLILOR!


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Plăți la zi și termene pentru fermieri în luna ianuarie Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp