Mircea Băluță, noul președinte al UNCSV
Ramona Dascălu -Mircea Băluță, fermier în județul Argeș și director executiv al Cooperativei Agricole Argeș Biosud, a fost ales în funcția de președinte al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), în urma votului exprimat în Adunarea Generală.
Schimbarea președintelui UNCSV a venit ca urmare a anunțului de retragere din funcția de Președinte al Uniunii a lui Nicolae Sofone din motive de sănătate. Acesta a anunțat în cadrul Adunării Generale a UNCVS, de ieri – luni, 3 iunie, că lasă locul celor mai tineri.
„Dl.Nicolae SOFONE a fost partizanul și principalul promotor al înființării și dezvoltării unei uniuni profesioniste, în mod transparent și corect. Îi mulțumim pentru rolul determinant pe care l-a avut, efortul depus și implicarea constructivă de care a dat dovadă de-a lungul timpului. Îl asigurăm că vom continua în aceeași linie și vom consolida U.N.C.S.V. pentru a răspunde cât mai prompt și eficient nevoilor cooperativelor agricole din România”, se arată într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
În urma votului exprimat a fost ales în funcția de președinte al U.N.C.S.V. Dl. Mircea BĂLUȚĂ, absolvent de economie agrară, fermier în județul Argeș și director executiv al Cooperativei Agricolă Argeș Biosud.
În cadrul ședinței a fost completată și echipa Consiliului de Administrație al U.N.C.S.V. cu dl. Gabriel STANCIU Președinte Cooperativa Agricolă Braicoop și dl. Milan KELO Președinte Cooperativa Agricolă Fermierul Nădlăcan.
Până la sfârșitul anului 2019 U.N.C.S.V. are ca priorități următoarele:
- Să acorde sprijin membrilor săi pe aspecte de legislație, fiscalitate, facilitând schimburile de experiență și îmbunătățirea guvernanței agriculturii românești prin asocierea în cooperative agricole moderne;
- Să fie partener de dialog instituțional corect cu M.A.D.R., Guvern, Parlament, Președinție și celelalte instituții ale statului pe probleme specifice cooperativelor agricole și membrilor acestora;
- Finalizarea demersurilor de operaționalizare a facilităților fiscale pentru cooperative și membri acestora;
- Propunerea, susținerea și aprobarea unei măsuri specifice cooperativelor agricole în PNS 2021-2027;
- Realizarea și implementarea unei strategii de creștere a reprezentativității UNCSV prin cooperative funcționale în zonele unde deocamdată nu are acoperire, creșterea numărului cooperativelor pe fiecare zonă și creșterea numărului de membri ai cooperativelor existente;
- Lansarea unui produs bancar specific cooperativelor agricole;
- Organizarea anuală pentru toți membri UNCSV a 2 schimburi de experienta la cooperative de succes din U.E.
România are mare nevoie de cooperative agricole de succes!
„Ne propunem sa fim un exemplu de pragmatism, o echipă a faptelor, mai puțin a vorbelor și să fim împreună pentru viitorul cooperativelor agricole competitive, funcționale și corecte cu munca și rezultatele propriilor membri. Ne manifestăm disponibilitatea de colaborare pe orice aspecte legislative – organizatorice – economice – legate de o mai bună funcționare a cooperativelor agricole și asociere a fermierilor”, se mai arată în comunicatul transmis de UNCSV.