• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ȘANSE MINIME pentru O NOUĂ DEROGARE LA NEONICOTINOIDE!

  Oana Timar -

  O nouă derogare pentru tratamentul cu neonicotinoide la cultura de rapiță? Specialiștii din domeniu sunt rezervați și, la cum stau lucrurile acum, sunt șanse mici ca fermierii să mai beneficieze de ”o portiță” pentru a înființa rapița din această toamnă cu sămânță tratată cu neonicotinoide.

  Marii producători de sămânță au dat startul campaniei de vânzări pentru rapița din această toamnă. Cu probleme cauzate de secetă în 2018, fermierii sunt încrezători că în anul acesta bogat în ploi vor avea, la semănat, condițiile pentru o răsărire perfectă. Astfel, chiar înainte cu două luni de startul campaniei de semănat, agricultorii își fac deja comenzi pentru hibrizii pe care doresc să îi cultive, hibrizii cei mai performanți fiind și primii la care stocurile de sămânță se epuizează.

  În anii trecuți, până la data de 1 iunie, derogarea pentru tratamentul semințelor de rapiță era deja comunicată de Ministerul Agriculturii, așa că discuția despre tratamentul cu neonicotinoide nu a lipsit de la evenimentul organizat marți, 4 mai, de compania Corteva Agriscience la Furculești, în județul Teleorman. Ion Mutafa, Category Marketing Manager în cadrul companiei, le-a vorbit fermierilor despre situația actuală, dar și despre tratamentul cu Lumiposa, singurul insecticid disponibil la acest moment pentru tratarea semințelor de rapiță ce conține cyantraniliprol.

  Pentru rapiță suntem aproape siguri, spun aproape pentru că sigur nu poți să fii niciodată sigur, dar probabilitatea este foarte mică de a se mai da derogare la rapiță pentru produse de tip cloronicotinoide. De ce? Pentru că soluția Lumiposa rezolvă problemele la fel de bine ca și cloronicotinoidele. La porumb și floarea-soarelui lucrurile stau un pic diferit pentru că nu avem înlocuitor tratament-sămânță care să rezolve problema lui Tanymecus. Nu știm ce se va întâmpla cu această presiune de a nu se mai da derogare. Probabil se va mai da (pentru porumb și floarea-soarelui – n.r.). În cazul în care nu se va mai da derogare și aveți presiune mare, luați în calcul acetamipridul selectiv cu albinele, este singurul cloronicotinoid ce va mai supraviețui cel puțin 10 ani de acum încolo în tot acest context”, le-a spus Ion Mutafa fermierilor prezenți la platforma de la Furculești.

  Întâlnirea în câmp a oferit fermierilor ocazia să afle direct de la reprezentanții Corteva toate detalii despre tratamentul cu Lumiposa. În contextul în care agricultorii ce au folosit produsul lansat anul trecut au fost foarte mulțumiți, Lumiposa a devenit deja o vedetă în schema de protecție a culturii de rapiță.

  De precizat că Lumiposa® este un insecticid sistemic creat pentru tratarea semințelor de rapiță împotriva unei game largi de dăunători. Produsul Corteva oferă o protecție extraordinară împotriva dăunătorilor cheie ai rapiței, inclusiv Musca cruciferelor și, în plus, ajută vizibil la creșterea viguroasă a plantelor de rapiță cu beneficii pentru o cultură sigură. Cu un nou mod de acțiune pentru tratamentul semințelor, Lumiposa reprezintă la acest moment un instrument desăvârșit în managementul rezistenței.

  Doza omologată la Lumiposa pentru tratamentul semințelor de rapiță este de 40 ml/500 mii semințe/ha (1,14 l/100 kg semințe pentru o doză de semănat de 3,5 kg sămânță/ha).

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lebosol®-Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC – Pentru creșterea rezistenței la iernare a rapiței Performanță marca DUMITRU VIȘAN: Cum să scoți maxim din pământul mai slab al Podișului Casimcei! Erbicidul Salsa de la FMC pentru o rapiță fără buruieni

  Ultimele știri

  Ministerul Agriculturii: 29 septembrie, TERMEN-LIMITĂ pentru ajutorul de stat de 100 euro/UVM! Fermierul Nicușor Șerban: Ferma de familie cu 40-50 de vaci de lapte nu are viitor în România! Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul!

  Căutare în articole