• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Horia Lupu, Agra Asigurări: 98% dintre fermierii asigurați au accesat programul de subvenționare

    Ramona Dascălu -

    Adrian Horia Lupu, director al Agra Asigurări, a declarat la studiorile Agrointeligența din cadrul evenimentului Bayer Agro Arena de joi, 6 iunie, de la Marghita, județul Bihor, că aproape 98% din fermierii care și-au asigurat culturile de primăvară au accesat submăsura 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală”.

    „Anul acesta a început așa cum a început, primele daune au apărut undeva la finalul lunii aprilie, grindină pe zona de Timiș, la un interval foarte scurt au apărut daune pe zona de Giurgiu, la culturile de toamnă, grindină, ploi torențiale care au cauzat daune semnificative. Mai apoi s-au mutat daunele pe zona de centru și acum ultimul val de daune a apărut pe zona de sud-vest, Dolj, Mehedinți. Este un an greu și vor fi în continuare probleme pentru că riscul de fenomene naturale extreme este principalul risc la nivel mondial, nu numai în România…Fermierii trebuie să înțeleagă necesitatea asigurării. De anul acesta primele de asigurare sunt subvenționate prin AFIR. De când s-a lansat măsura, aproape toate polițele pe culturi de primăvară, cred că 98%, au fost emise pe această submăsură”, a declarat Adrian Horia Lupu, director de sucursală Agra Asigurări.

    Acesta a ținut însă să sublinieze faptul că sunt asigurate riscurile standard: grindină, incendiu, furtună, ploaie torențială, dar nu și băltirile: „Băltirile momentan nu le asigurăm. Noi discutăm doar despre riscurile standard: grindină, incendiu, furtună, ploaie torențială. Noi despăgubim efectele directe pe care le-a suferit cultura”.

    Ministerul Agriculturii Și Dezvoltării Rurale a informat vineri, 7 iunie, printr-un comunicat de presă, că până în prezent, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale au fost depuse 98 de cereri de plată cu o valoare publica de 184.323,44 euro.

    Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanțare, aferentă culturilor de primăvară, se desfășoară în intervalul 01.04.2019 – 30.11.2019. Depunerea  dosarelor cererilor de finanțare se oprește înainte de termenul limită prevăzut, atunci când valoarea publică totală a cererilor de finanțare depuse depășește cu 10% nivelul alocării.

    Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finanțare realizându-se continuu până la epuizarea fondurilor.

    Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de :

    ▪ 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO);
    ▪ 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

    Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt reprezentate de fenomene climatice nefavorabile, respectiv:

    ▪ seceta;
    ▪ arșița;
    ▪ inundațiile;
    ▪ grindina;
    ▪ înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară);
    ▪ ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată;
    ▪ furtuna, vijelia, uraganul sau tornada;
    ▪ Infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare.

    Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia un contract cu o societate de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsură, angajându-se să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou