• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Registru obligatoriu în fermă: Cum se ține evidența tratamentelor fitosanitare

    agrointeligenta.ro -

    Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor este un document obligatoriu pe care fermierii trebuie să îl completeze și să îl păstreze în exploatația agricolă. Documentul trebuie să conțină informații despre toate tratamentele fitosanitare aplicate la culturile agricole, iar lipsa acestei evidențe se sancționează cu amenzi ce pot ajunge la 25.000 de lei.

    Registrul se păstrează timp de trei ani

    Fermierii utilizatori de produse de protecție a plantelor, au obligația să dețină pentru o perioadă de 3 ani și să completeze la zi registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor care conține următoarele informații: data efectuării tratamentului (zi, lună, an), cultura, organismul dăunător, denumirea produsului de protecție a plantelor utilizat, doza omologată, suprafața, cantitatea utilizată, data recoltării. Prevederea este inclusă de Ministerul Agriculturii și într-un proiect nou de ordonanță de urgență, act normativ postat pentru dezbatere publică și care va intra în vigoare în perioada următoare. Obligativitatea de a ține registrul cu evidența tratamentelor este însă mai veche, iar fermierii trebuie să știe că dacă la un control nu pot prezenta documentul completat la zi riscă amenzi uriașe și pierderea subvenției agricole.

    Producătorul agricol este obligat să numeroteze paginile registrului. Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menționează câte pagini conține registrul, purtând semnătura (și ștampila după caz) fermierului sau administratorului societății.

    La utilizarea produselor de protecție a plantelor, agricultorii trebuie să respecte zonele de protecție a resurselor de apă, zonele de protecţie sanitară și ecologică, precum și ariile naturale protejate, stabilite în condiţiile legii.

    De subliniat că este interzisă deținerea, depozitarea, comercializarea și utilizarea produselor de protecție a plantelor ilicite pe teritoriul României. Cel mai sigur mod de a nu ajunge să vă puneți întrebări legate de legalitatea tratamentelor este să achiziționați produsele fitosanitare de la comercianți autorizați, producători, distribuitori sau importatori. Astfel, aveți în vedere faptul că un produs ilicit de protecție a plantelor este orice produs neomologat; conținând substanțe active interzise; a cărui omologare a fost retrasă; contrafăcut; cu etichetă falsă; reambalat fără consimţământul deţinătorului omologării; care nu conține substanțele active declarate pe etichetă; inclusiv produsele comercializate fară certificat de abilitare pentru import sau fără permis de comerț paralel.

    Produsele de protecție a plantelor se utilizează numai în scopurile pentru care au fost omologate, pentru cultura stabilită, cu respectarea dozei și a timpului de pauză conform instrucțiunilor de utilizare menționate pe eticheta produsului.

    Produsele de protecție a plantelor cu termen de valabilitate expirat pot fi utilizate numai în următorul ciclu de producție dacă au fost verificate și certificate în scris de către producător, pe baza unui buletin de analiză.

    Cum se păstrează produsele de protecție a plantelor se depozitează în spații special amenajate care trebuie să fie:
    – construite din materiale durabile, neinflamabile şi cu o capacitate de stocare corespunzătoare;
    – bine aerisite, cu ventilație mecanică sau naturală;
    – cu pardoseală din beton, impermeabilă şi situată mai jos decât suprafaţa solului pentru a forma un bazin de retenţie;
    – prevăzute cu praguri la uşi şi pereţi care să nu permită trecerea lichidelor precum şi reținerea materialul împrăştiat accidental;
    – cu rafturi sau paleți astfel încât produsele solide să fie așezate pe rafturile superioare, iar cele lichide pe rafturile inferioare sau direct pe paleți;
    – cu ferestrele și ușile dotate cu gratii;
    – marcate cu următoarele semne de siguranță: „accesul interzis”, „focul deschis interzis” și „fumatul interzis”.

    Ce amenzi riscă fermierii care nu respectă regulile privind aplicarea tratamentelor fitosanitare

    Fermierii riscă amenzi de 10.000-15.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor de depozitare, manipulare și de utilizare a produselor de protecție a plantelor, dar și pentru refuzul persoanelor fizice autorizate și juridice care desfăşoară activităţi cu produse de protecţie a plantelor de a permite accesul în unitate a reprezentanților ANF pentru efectuarea controlului, și prelevarea de probe.

    Amenzi între 20.000 și 25.000 de lei se aplică pentru nerespectarea instrucțiunilor de utilizare menționate pe eticheta produsului de protecție a plantelor, dar și pentru lipsa registrelor de evidență a produselor de protecție a plantelor și a tratamentelor fitosanitare efectuate.

    MODEL pentru Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor (click AICI pentru a descarca MODELUL DE REGISTRU)


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului