• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VICTORIE! AGROINTELIGENȚA a reușit să modifice LEGEA ZILIERILOR!

    Oana Timar -

    Legea Zilierilor, modificată pentru a include și o reglementare importantă care a blocat în ultimii ani activitatea unui număr important de stațiuni de cercetare din România. După ce pe 27 mai, Agrointeligența – AGROINTEL.RO semnala situația aberantă în care cercetătorii au ajuns să facă munca zilierilor, Legea 52/2011  a fost completată în regim de urgență pentru ca și stațiunile din subordinea universităților să poată angaja zilieri. Votul final de miercuri, 12 iunie, a fost covârșitor: 251 de voturi pentru, niciunul împotrivă și o abținere!

    Primul care ne-a dat vestea cea bună a fost președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu. Parlamentarul a anunțat pe pagina sa de Facebook modificarea Legii Zilierilor, una care include și completarea listei de autorități care pot angaja zilieri cu stațiunile care aparțin de universități. Până acum, numai stațiunile aparținând Academiei de Științe Agricole și Silvice aveau această reglementare.

    CITIȚI ȘI: ALO, CE-AȚI FĂCUT CU LEGEA ZILIERILOR? CERCETĂTORII AU IEȘIT ÎN CÂMP SĂ FACĂ MUNCA PĂLMAȘILOR!

    ”Sunt foarte bucuros de această veste venită într-un timp atât de scurt. Nu a trecut nicio lună de când am lansat, prin intermediul Agrointeligența, semnalul de alarmă privind situația cu care ne confruntăm la stațiune. Mulțumesc Agrointeligența pentru inițierea și susținerea acestei campanii. Totodată, le mulțumesc și parlamentarilor care au susținut amendamentul și care l-au votat la votul final de ieri. Așteptăm ca și procedura de promulgare și de publicare în Monitorul Oficial să decurgă la fel de rapid pentru că se apropie recoltarea și ne dorim ca noua Lege a zilierilor să intre în vigoare la timp pentru a putea avea forța de muncă necesară la producerea sămânței pentru campania de semănat din această toamnă”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, la aflarea veștii, Marius Cătălin Bran, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Caracal, județul Olt.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO nu a reușit numai să completeze Legea Zilierilor pentru includerea stațiunilor care aparțin de universități. În urma unei analize atente, parlamentarii au mai adus o completare importantă în legislația privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Astfel, în urma publicării de către Agrointeligența a apelului fermierului doljeanului Florin Purcea, unul dintre cei mai mari producători de legume din România, deputații au inclus și sectorul legumicol între cele care pot să beneficieze de munca zilierilor mai mult de 90 de zile pe an.

    CITIȚI ȘI: SCRISOAREA fermierului FLORIN PURCEA către MINISTRUL PETRE DAEA: ”SCHIMBAȚI LEGEA ZILIERILOR!”

    ”Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetaredezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic; în cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”, este amendamentul completat de parlamentarii din Comisia pentru agricultură și Comisia de muncă din Camera Deputaților.

    O altă prevedere solicitată de fermieri a fost cea privind completarea Registrului zilierilor care, în prima formă a reglementării prevedea o completare zilnică a informațiilor. Legea a fost schimbată pentru ca această înregistrare a datelor să fie lunară. ”Pentru zilierii care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare-dezvoltare inovare din domeniul agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic, Registrul electronic de evidenţă a zilierilor prevăzut la alin.(1) se întocmeşte lunar”, este forma finală a amendamentului adoptat de Camera Deputaților, for decizional.

    După votul final de ieri din Camera Deputaților, modificările la Legea Zilierilor trebuie promulgate de Președintele României Klaus Iohannis și apoi publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Sunt șanse minime ca acest act normativ să fie sesizat ca fiind neconstituțional sau să fie retrimis în Parlament, așa că până în luna iulie, sectorul agricol are toate premisele să aibă, în sfâșit, o LEGE A ZILIERILOR!


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii – avans mai mare din subvenția APIA pe hectar și animale Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Romsilva: Auditul privind certificarea FSC a managementului forestier al pădurilor s-a încheiat cu succes Nina Gheorghiță despre OUG privind amânarea datoriilor: ”Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate!” Rectificare bugetară. MADR primește banii pentru plata subvențiilor APIA. Despăgubirile de secetă mai aşteaptǎ!