Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

Invazie de fluturi periculoși: Dăunătorii distrug frunzele culturilor agricole

Atac al dăunătorului Vanessa cardui – Omida scaieţilor sau Fluturele cărămiziu al scaieţilor, în Câmpia TransilvanieI, în culturile de soia, la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie!

Date fiind caracteristicile acestui an, în special ale lunilor de primavară, a lunii mai şi prima decadă a lui iunie, în care perioade mai calde au alternat cu perioade ploioase se impune monitorizarea atentă a culturilor de soia pentru a constata eventuala prezenţă a larvelor acetui dăunător şi, acolo unde este nevoie, trebuie intervenit cu tratamente în vegetaţie cu produsele recomandate.

Deoarece buruienile sunt gazde pentru acest dăunător, trebuie acordată o atenţie deosebită lucrărilor de combatere a lor, mai ales a celor de la marginea solelor, unde larvele apar pentru prima data şi apoi se extind în cultură, atacând în vetre. Nu în ultimul rând este important ca informarea între fermieri să fie deschisă şi continuă, pentru a şti dacă într-o anumită zonă este atac.

Dacă, din punct de vedere al protecţiei plantelor, primul lucru la care ne gândim, când vine vorba despre soia, sunt erbicidele, iar la capitolul dăunători, paianjenul rosu (Tetranychus urticae),în acest an este prezent Fluturele cărămiziu al scaieţilor, sau Omida scaieţilor (Vanessa cardui), cu larve foarte vorace, care, dacă nu acţionăm la timp să le stopăm, ne poate lasa cultura fara frunze, aşa cum a fost şi în anul 2016.

În concluzie, omida scaieţilor (Vanessa cardui L.), deşi nu este considerată un dăunător principal al culturilor agricole în general, şi a culturii de soia în special, totuşi, datorită unor particularităţi prin care se deosebesc de alte insecte dăunătoare, precum şi a unor particularităţi climatice din acest an este necesar să fiți atenţi, să nu vă treziți cu surprize neplacute.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!