• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Propunere elvețiană pentru fermierii de pe Valea Hârtibaciului: investiții în vaci de carne

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii de pe Valea Hârtibaciului sunt invitați să investească în 2.000 de bovine alături de ferma elvețienilor de la Karpaten Meat. Mai exact, să cumpere de la ei vaci și tauri, să crească viței, pe care să îi vândă înapoi celor de la Karpaten Meat.

    Karpaten Meat a apărut pe Valea Hârtibaciului – inițial la Nocrich, după care și-au stabilit sediul la Marpod – în 2008. Un măcelar – Samuel Widmer – și un zootehnist – Stefan Jung, au aflat că România poate fi o oportunitate pentru creșterea bovinelor. Au început cu 120 de bovine din rasa Aberdeen Angus , iar acum – după investiții de mai multe milioane de euro – în ferma care administrează 2.500 de ha de teren cresc aproximativ 2.000 de vite. Sunt bovine de carne, iar pentru a intra pe piața marilor retaleri, este nevoie de o producție mult mai mare, carne care să fie procesată tot în România. Pentru a crește ”producția” cei de la Karpaten Meat spun că au nevoie de colaborarea fermierilor din zonă.

    România are doar 15 vaci la 100 de hectare

    ”Nu mai ai ce să faci cu laptele?” este întrebarea pe care elvețienii o adresează locuitorilor de pe Valea Hârtibaciului. Asta în contextul în care este deja cunoscută problema valorificării laptelui: procesatorii s-au redus drastic, prețul laptelui este infim (0,6 – 0,8 lei/litru), iar de cele mai multe ori plățile fie întârzie, fie nu mai vin deloc. ”În Irlanda sunt 137 de vaci la suta de hectare. În România sunt doar 15 vaci la suta de hectare. Există o cerere tot mai mare de carne de vită în Europa de est, de ce să aducem din America de Sud? În acest moment, Rusia, de exemplu, poate asigura doar 1,5% din necesar”, au declarat reprezentanții Karpaten Meat, citati de turnul sfatului.ro.

    Elvețienii s-au întâlnit în iunie cu fermierii din zonă, când au și semnat actul constitutiv al Asociației Aberdeen Angus din România. ”Procentul producției de carne de vită în Europa este în scădere, dar prețurile sunt în creștere. Prețurile sunt mai bune decât în America. Avem nevoie de parteneri pentru a ne dezvolta”, spune Samuel Widmer, adresându-se crescătorilor de vite pe pășune.

    Un taur? 2.500 de euro

    Rasa Aberdeen Angus este crescută pentru producția de carne: vacile nu trebuie niciodată mulse, singurul lapte produs este cel pentru hrana vițeilor. ”Are cel mai mare randament în creșterea extensivă pe păsune. Este și prolifică: are primul vițel la doi ani, în timp ce restul raselor au primii viței după trei ani”, susțin reprezentanții Karpaten Meat.

    Parteneriatul propus de aceștia fermierilor locali presupune negocierea prețurilor la achiziția de tauri Angus (pentru reproducție) și juninci mai mari de 12 luni sau gestante. De la acești fermieri, mai apoi, cei de la Karpaten Meat vor cumpăra vițeii Angus cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni și o greutate între 200 și 400 de kg. Un grup de fermieri din Chipăr a intrat deja într-un astfel de parteneriat.

    ”Eu zic că merită. La vânzare, noi oricum nu ne prea descurcam. La noi au fost cumpărate deja 25 de juninci și trei tauri. Pentru un taur am plătit între 1.500 și 2.500 de euro”, spune unul dintre cei care, prin asociația din care face parte, a intrat în parteneriat cu Karpaten Meat. Prețurile taurilor oferiți la vânzare ajung și la 3.000 de euro pentru un exemplar. Până acum, elvețienii de pe Valea Hârtibaciului au un număr de aproximativ 40 de parteneri. Carnea este procesată la un abator din Făgăraș

    ”Nu vrem să vindem vitele vii. Vrem ca procesarea să fie făcută tot în România, valoarea să o creștem aici. Cel mai important lucru este că am început să punem bazele unei piețe locale. În zece ani vrem să construim un brand, aici în România”, își propune Samuel Widmer.

    Sursa: turnulsfatului.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till