• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plățile APIA, aproape de final. Fermieri autorizați, dar cu conturile goale

    agrointeligenta.ro -

    Mai sunt doar trei zile calendaristice în care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai face plăți pentru fermierii care au cerut bani în Campania 2018. Producătorii agricoli au primit banii la timp dar mai sunt și excepții – fermieri care spun că nu au încasat niciun leu din subvenția pe anul trecut chiar dacă apar ”în sistem” ca fiind autorizați la plată și nu au probleme la dosar care să împiedice transferul banilor în cont.

    Până astăzi – vineri – 28 iunie APIA mai poate face autorizări la plata subvențiilor agricole pentru Campania 2018 din banii veniți de la Comisia Europeană. Sumele care sunt achitate după acest termen sunt suportate din Bugetul de stat fără să mai fie rambursate din fonduri externe. În plus, măsurile compensatorii și ANT-urile au termen de plată sfârșitul anului 2019.

    La final de campanie foarte mulți fermieri se plâng însă că au fost informați că au fost autorizați la plată dar banii nu au ajuns în conturile lor. Astfel, chiar dacă cei de la APIA au dat ”undă verde” pentru achitarea sumelor, procedurile prin Trezorerie fac ca banii să fie virați mai târziu, neexistând un termen exact pentru aceste viramente bancare. Singurul lucru de care acești fermieri pot fi fi siguri este că sumele pe care le au autorizate la APIA le vor fi și achitate!

    Mai mult, sunt agricultori care nu au primit niciun ban în 2018 chiar dacă dosarul de subvenții nu a avut probleme care să blocheze plata. Fermierii disperați că au fost uitați de APIA și nici mari explicații nu primesc de la funcționari au creat un sondaj pe grupul SUBVENTII APIA (CLICK AICI pentru ÎNSCRIERE) pentru a afla care este situația plăților la restul agricultorilor.

    Printre fermierii care au răspuns la sondajul legat de plata subvențiilor se află agricultori care spun că nu au primit niciun ban pe 2018 dar și fermieri mai norocoși care au primit toți banii, inclusiv plata pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) ultima dintre schemele pentru care APIA achită bani.

    ”Eu n-am primit nici o tranșă, de acum mai sunt câteva zile până la sfârșitul lunii”, spune Dumitru Fagateanu.

    ”Nu esti singurul”, completează Loghin Stoicuta.

    ”Eu am primit în sfârșit toți banii, în data de 9 iunie a intrat a doua tranșă (plata finală n.r), dar au intrat toți”, spune alt fermier, Traian Craciun.

    Printre confirmările de la fermieri se află și schema de SCV Lucernă pentru care o parte de agricultori spun că au primit banii în conturi.

    APIA pregătește în forță Campania 2019

    Agenția de plăți pregătește astăzi de extragerea eșantionului de control pentru fermierii care vor fi verificați în Campania 2019, atât clasic cât și prin teledetecție. APIA are termen până la 1 octombrie să efectueze controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice, în iarna sau în primăvara anului următor.

    Potrivit unei declarații a directorului general al APIA, Adrian Pintea, minim 5% dintre fermierii care au cerut subvenții trebuie să fie verificați anual. La acest procent, în eșantionul de control se adaugă și ”ratele de eroare” din anul anterior. Reamintim că eșantionul de control pentru anul 2018 a inclus 73.203 de dosare selectate pentru verificare, cu un număr de 885.250 parcele, pentru o suprafață de 2.075.633 ha.

    Începând cu 16 octombrie APIA va demara și plata în avans pentru această campanie.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție