• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIER ACUZAT DE SPĂLARE DE BANI, ACHITAT DE JUDECĂTORI!

    agrointeligenta.ro -

    Un caz de spălare de bani cu subvenții APIA, semnalat de procurorii DNA, a fost achitat de judecători deși suma fraudată este imensă, 3.008.981,99 de lei.

    Un inculpat trimis în judecată de DNA pentru comiterea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi spălarea banilor, în formă continuată a fost achitat de Tribunalul Arad.

    Cazul a fost semnalat anul trecut în luna martie când printr-un comunicat DNA anunța că „în perioada 2010-2012, inculpata Dunca Viorica, atât în nume personal, cât și ca reprezentant al Întreprinderii Individuale cu același nume, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente nereale, cu privire la cheltuielile eligibile efectuate, în vederea justificării sprijinului financiar nerambursabil primit pentru restructurarea/reconversia unei suprafețe de 49,86 hectare reprezentând plantații viticole. Prin aceste demersuri, inculpata Dunca Viorica a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 3.008.981,99 lei.

    Din acești bani, 2.156.960,87 lei au fost virați succesiv de către inculpata Dunca Viorica, prin mai multe conturi, cu scopul disimulării adevăratei proveniențe a acestora, fiind folosiți, ulterior, pentru achiziționarea unor bunuri în nume personal sau al membrilor de familie. APIA a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 4.789.902,60 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal”.

    Practic, procurorii susţineau că inculpata Viorica Dunca ar fi folosit banii europeni nerambursabili nu pentru viţa de vie, ci în folos personal.

    Tribunalul Arad a dat câștig de cauză ”inculpatei”

    Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Arad, acolo unde s-a judecat în prima instanţă. Numai că magistraţii noştri nu au fost de acord cu rechizitoriul DNA şi au decis să o achite pe Viorica Dunca.

    “Achită pe inculpata Dunca Viorica pentru infracţiunile de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi spălarea banilor. Respinge acţiunea civilă formulată în cauză de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Dispune ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse prin ordonanţa din data de 15.09.2017 prin care s-a instituit sechestrul asigurător asupra sumei de 23.900 euro ridicată cu prilejul efectuării percheziţiei domiciliare de la inculpata Dunca Viorica şi prin ordonanţa din data de 23.10.2017, prin care s-a instituit sechestrul asigurător asupra terenului extravilan în suprafaţă de 11.100 mp înscris în C.F. nr. 302568 Târnova şi asupra imobilelor înscrise în C.F. nr. 301935 Buteni, situate în localitatea Cuied, nr. 254 H, jud. Arad, respectiv: casă de locuit (suprafaţă 334 mp), anexă gospodărească (290 mp) şi teren în suprafaţă de 30.051 mp (suprafaţă măsurată). Respinge solicitarea formulată prin rechizitoriu cu privire la desfiinţarea totală a înscrisurilor folosite de inculpata Dunca Viorica la APIA Centrul Judeţean Arad pentru accesarea sprijinului financiar”, se arată în decizia judecătorilor.

    Aşadar, în primă instanţă, femeia a fost declarată nevinovată. Decizia Tribunalului Arad nu este, însă, una definitivă. Cel mai probabil, DNA va ataca sentinţa cu apel la Curtea de Apel Timişoara, având la dispoziţie zece zile de la comunicare pentru a face această mutare. Instanţa de pe Bega va fi cea care va tranşa, definitiv, acest proces.

    Sursa: www.aradon.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție