• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dimitrie Muscă, scrisoare-deschisă către ministrul Daea: ”Ați înnebunit toată țara cu politica distrugătoare!”

    agrointeligenta.ro -

    Memoriul fermierului Dimitrie Muscă adresat ministrului agriculturii Petre Daea. Directorul General al Combinatului Agroindustrial de la Curtici, județul Arad, se adresează șefului de la Agricultură prin intermediul unui memoriu în care nu doar că subliniază măsurile complet ineficiente de combatere a Pestei Porcine Africane, dar evidențiază și modul duplicitar în care se acționează. Dacă în cazul fermierilor și al gospodarilor, efectivele de porci au fost complet lichidate la depistarea virusului, în cazul mistreților care răspândesc virusul nu se ia nicio măsură. ”De ce la porcul domestic se rade tot, iar la mistreț nimic?”, întreabă fermierul Dimitrie Muscă, arătând că alte state europene care au intervenit rapid și ferm pentru a limita circulația mistreților au reușit și să stopeze și să controleze extinderea focarelor de PPA.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă în exclusivitate memoriul pe care ing. Dimitrie Muscă de la CAI Curtici l-a transmis ministrului Daea și prin care îi solicită șefului de la MADR să dispună, în regim de urgență, măsurile ce se impun pentru stoparea pestei porcine africane prin lichidarea efectivelor de mistreți care poartă virusul și care continuă să îl răspândească în toată țara:

    Către
    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
    În atenția Domnului Ministru Petre DAEA

    Subsemnatul Dr. Ing. Dimitrie Muscă în calitate de Director General al Societății Agricole Combinatul Agroindustrial Curtici și administrator al Societății Combinatul Agroindustrial Olari SRL, societăți cu cod CAEN 0146-creșterea porcinelor, din județul Arad, localitatea Curtici și Olari,

    Mă adresez dumneavoastră domnule ministru, întrucât am văzut că Secretarul General al Guvernului v-a înmânat și alte memorii tot dumnevoastră în legătură Pesta Porcină Africană, supunându-vă atenției următoarele:

    Potrivit Raportului de monitorizare a APCPR din 01.07.2019, focarele de pestă porcină africană se înmulțesc în mod alarmant pe teritoriul țării noastre, ceea ce denotă că măsurile adoptate de către autoritățile competente în combaterea PPA nu sunt suficiente și eficiente.

    În majoritatea cazurilor de PPA, la baza stau exemplare de porc mistreț infestate, care din cauza mișcării necontrolate răspândesc virusul peste tot pe unde circulă.

    Așa s-a întâmplat și în județul Buzău unde a fost confirmat virusul în 20 de cazuri la mistreț în 9 fonduri de vânătoare.

    Este evident că în aceste 9 fonduri de vânătoare cu 20 de cazuri de mistreți infestați nu mai există nicio salvare decât împușcarea mistreților, lucru pe care nu vreți să-l înfăptuiți.

    Dacă în cazul apariției virusului PPA la porcii domestici din gospodării / exploatații profesionale, una dintre măsurile luate de autorități este lichidarea tuturor porcilor din gospodărie/exploatație, iar în unele situații toți porcii din comună (cum este cazul comunei Pietroșani-jud. Teleorman, unde au fost uciși 600 de porci) indiferent că prezintă semne de boală sau nu, în cazul apariției virusului PPA la mistreț, nu se aplică aceeași măsură în fondurile de vânătoare infestate.

    Deși mistrețul este cel mai aprig purtător al virusului PPA, nu îl lichidați așa cum au făcut țări că Germania, unde peste 865.000 de mistreți au fost uciși preventiv, fără a există virusul PPA, în Bulgaria a fost ridicat un gard de protecție pentru a evita migrarea mistreților din țările vecine.

    Aceste țări care au fost cruțate de boală, au recunoscut că riscul apariției pestei porcine africane este sporit chiar de turmele de mistreți care ar putea aduce boală, și au luat măsuri în consecință, pe când autoritățile române competente, au tratat și tratează cu foarte mare lejeritate cazurile de pesta porcină la mistreț, făcând doar recoltări de probe din fondul de vânătoare infestat, în loc să se dispună asanarea mistreților.

    După cum bine cunoașteți, în focarele infestate circa 10% din exemplare fac forme de rezistență și trec prin boală, urmând să mai trăiască aproximativ 400 de zile, perioadă în care infestează tot ce le iese în cale și răspândesc virusul.

    De ce la porcul domestic se rade tot, iar la mistreț nimic? De ce nu se iau toate măsurile care ar putea conduce la eradicarea virusului PPA în România, inclusiv eliminarea porcilor mistreți din fondurile de vânătoare infestate? Ce interese se urmăresc? Nu vor să va asculte proprietarii fondurilor de vânătoare, iar pe noi ne lichidați pe toți.

    Nu vă mai ascundeți după deget cu motivări că și în alte țări este prezentă această boală, atâta timp cât nu întreprindeți toate acțiunile de eradicare a virusului. De ce nu ne raportăm la țări că Germania, Franța, Bulgaria.

    Apreciez că implicarea autorităților române responsabile cu stoparea evoluției Pestei Porcine Africane în România este insuficientă și ineficientă, fapt ce determină apariția de noi focare de boală și pe cale de consecință, menținerea interdicțiilor de mișcare a porcilor și cărnii de porc, aplicate în mod excesiv de către CE și care afectează grav piața națională. Se pune întrebarea firească: Oare acest lucru se urmărește, respectiv distrugerea industriei cărnii de porc din România?

    Nici de Dumnezeu nu vă este frică, cât credeți că mai suportă românii să vă bateți joc de națiune? A ajuns mistrețul cu PPA și în Iași, ați înnebunit toată țara cu politica distrugătoare și antiromânească.

    Sperăm că organele abilitate, acum sau mai târziu, se vor sesiza, vor cauta și pedepsi pe cei vinovați care au adus acest dezastru în România în sectorul cărnii de porc.

    Având în vedere cele prezentate mai sus, vă solicităm respectuos începerea de îndată a procesului de eliminare a mistreților din fondurile de vânătoare afectate.

    Cu respect,
    Director General
    Dr. Ing. Dimitrie Muscă


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd