Ştiri agricoleViaţa la ţară

Autoritățile oferă prime pentru vânarea de vulpi. Mistreții plimbă liniștiți pesta porcină

Pe ce cheltuie banii autoritățile când țara este plină de mistreți care răspândesc pesta porcină! După cum bine se știe populația de mistreți a României s-a înmulțit excesiv și necontrolat, iar acest lucru a reprezentat un factor decisiv în răspândirea cazurilor de pestă porcină africană pe teritoriul țării noastre. Cu toate acestea, în loc ca autoritățile abilitate să se concentreze pe găsirea unor soluții în acest sens, se pare că în unele județe prioritară este vânătoarea de vulpi și de șacali pentru care se oferă recompense semnificative.

În timp ce în vestul țării, în județe ca Satu-Mare, Bihor sau Sălaj există în prezent sute de cazuri de pestă porcină africană identificată la mistreți, autoritățile vecine din Caraș-Severin, care sunt deocamdată ferite de pestă, acordă 50 de lei celui care a identificat pe terenul său o vulpe moartă. O sumă de trei ori mai mare este acordată celor care vânează o vulpe.

“Vulpile care se vânează sau sunt identificate din diferite cauze, moarte în teren, şi se înaintează cu documente specifice Direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor Caraş-Severin, comportă plata unei sume de 50 de lei de exemplar predat la laborator pentru analiză”, a declarat pentru Radio Reşiţa şeful compartimentului vânătoare şi salmonicultură din cadrul Direcţiei silvice Caraş-Severin, Traian Roşu.

200 de lei pentru o vulpe vânată

De asemenea, pentru a stimula recoltarea vulpilor, Direcţia silvică judeţeană acordă în plus o primă de 150 de lei celui care a împuşcat, în baza unei autorizaţii de vânătoare eliberată anticipat, câte un exemplar din această specie.

300 de lei pentru un șacal

De anul acesta, Direcția silvică Caraș-Severin acordă, în premieră, şi o sumă în valoare de 300 de lei pe exemplar pentru recoltarea şacalilor, scrie radioresita.ro.

Traian Roşu a mai spus că, din totalul celor 12 de fonduri de vânătoare cu vulpi din judeţ, 10 sunt gestionate de Direcţia silvică judeţeană, iar de pe raza acestora urmează să fie recoltate şi predate analizelor 60 de exemplare.

Potrivit informațiilor publicate de ANSVSA ieri, miercuri – 10 iulie, în acest moment în județul Satu-Mare sunt înregistrate 149 de cazuri de pestă porcină la porcii mistreți, în județul Bihor 139 de cazuri la mistreți și în Sălaj 49 de cazuri.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!