Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Noua PAC ar putea întârzia plata subvențiilor agricole în primul an

Subvențiile fermierilor români sunt în pericol și există un risc maxim ca plățile să întârzie în primul an de implementare a noii Politici Agricole Comune 2021-2027. Europarlamentarul Daniel Buda a anunțat că la nivelul Uniunii Europene se ia în considerare negocierea de la zero a Politicii Agricole Comune, ceea ce ar conduce la adoptări întârziate ale planurilor strategice naționale.

”Sunt la curent și cu faptul că anumite grupuri politice intenționează să retrimită propunerea la Comisia Europeană sau propunerea să fie retrasă ceea ce, pentru fermieri, ar fi un dezastru deoarece s-ar prelungi nepermis de mult această stare de așteptare și incertidudine„, a spus europarlamentarul român Daniel Buda într-o intervenție în PE, la Strasburg.

Retrimiterea regulamentului ar înseamna reluarea discuțiilor pentru subvențiile agricole și pentru finanțarea investițiilor rurale. ”Acest regulament, votat în Comisia AGRI în mandatul anterior, corespunde unor exigențe majore privind interesele fermierilor mari sau mici. În același timp, reprezintă o garanție pentru consumatori, care vor avea posibilitatea să aibă acces la o hrană de calitate, la prețuri rezonabile dar, în același timp, și garanția unui mediu mai curat. Astfel, apreciez că singura soluție viabilă este trimiterea acestui raport în plenul Parlamentul European urmând ca, ulterior, conform procedurilor existente, să își urmeze calea trialogului și livrarea acestui document către fermierii europeni„, a mai spus Daniel Buda.

Vă reamintim că în cazul ultimei PAC, chiar și adoptarea la timp a cauzat întârzieri de luni bune în plata subvențiilor agricole în România. Noile reguli au fost tardiv implementate în sistemul informativ de plată, softul generând și ulterior numeroase erori care au făcut imposibilă plata la timp pentru toți fermierii.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!