• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii recomandă: Folosiţi TERRACALCO 95 de la Carmeuse!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    În toate articolele noastre vă vorbim despre cea mai importantă bogăţie a fermierului: solul! Despre cum să îl îmbunătăţim, astfel încât să ne dea producţii cât mai bune, de o calitate cât mai ridicată. Iată ce spun câțiva fermieri de succes despre solurile lor și cum au ajuns la performanță:

    Vom începe cu domnul Dacian Săbău, administrator la Biosab Timişoara

    Este un consumator de Terracalco pentru cultura ecologică şi chiar ne spunea la o prezentare de-a noastră: „Domnule, explică-le că solul, este ca o cămară cu foarte multe cutii de conserve. Suntem în cămară, dar nu putem mânca nimic deoarece nu avem unealtă cu care putem desface aceste conserve. Ăsta este Terracalco, unealtă care „desface conservele de azot, fosfor, potasiu şi microelemente”.

    Ce ne-a povestit fermierul, pe care chiar insistăm să îl contactaţi: „Şi anul acesta Terracalco 55 a făcut diferenţe în cultura de grâu ecologic al fermei noastre. Aplicat în iarnă în cantitate de 1,5 to/ha pe un strat de zăpadă de 12 cm, în cultura de grâu care la aceea vreme nu era răsărită din cauza lipsei de precipitaţii. Primul efect vizibil al aplicării Terracalco 55, în cultura de grâu, în comparaţie cu solele unde am folosit doar biostimulatori l-am sesizat abia în luna mai 2019. Grâul era de un verde intens mai puţin stresat de excesul de precipitaţii şi temperaturile scăzute din primavara acestui an, cu un grad de băltiri redus în parcele, într-un cuvânt un grâu mai sănătos. Dar rezultatul aplicării Terracalco 55 în cultura de grâu ecologic îl constat acum după finalizarea recoltatului. Doar graul recoltat în solele Terracalco 55 are calităţi de panificaţie.

    Gheorghe Preda, Geo & Costi Agrostar SRL, Șindrilița, Ilfov, 1.750 ha

    „Terracalco 95 este un produs bun, îl folosim din 2016. Anul acesta îl vom aplica pe 300-350ha. Până în acest moment am amendat cu Terracalco 95 circa 600ha. Doza folosită până în acest moment a fost de 600-700kg/ha.

    Efectele observate după aplicarea Terracalco 95 au fost:
    – Îmbunătăţirea pH-ului solului
    – Producţii mult mai bune comparativ cu terenurile unde nu s-a aplicat.”

    Marian Roşca, Rosmar Star SRL, Schitu Olt, 500 ha

    Pot spune că s-au redus foarte mult băltirile după aplicarea Terracalco

    Sporul de producţie pe care l-am avut la floarea-soarelui, de exemplu, a fost de 400 kg/ha, diferenţa fiind constatată prin comparaţia cu o zonă netratată cu Terracalco din cadrul parcelei, având aceeaşi tehnologie de cultură. În primăvara am reuşit să intrăm cu 5 zile mai devreme la semănat faţă de zona netratată din cadrul parcelei. Doza administrată a fost de 700kg/ha.

    Sporul de producţie de 400kg/ha pe care l-am constatat vine dintr-o serie de factori, cum ar fi:
    – O mai bună pregătire a patului germinativ
    – Semănatul mai timpuriu faţă de zona netratată
    – Ameliorarea reacţiei solului care a dus la deblocarea elementelor nutritive

    Am folosit pentru prima dată în 2017, pe o parcelă de 24ha, având lăsată o zonă martor în cadrul parcelei. În 2018, am amendat 100ha cu Terracalco, iar în acest an, urmează a fi amendată întreaga suprafaţă, în trepte.

    Sorin Grigore, PFA Mariana Grigore, Văleni Olt, 120 ha

    Pot spune că înainte de a folosi Terracalco foloseam până la 850kg/ha produs comercial fertilizant.

    În primul an în care am început să lucrez cu Terracalco am administrat aproximativ 1300kg/ha, astfel:
    – La cultura de grâu l-am aplicat în doză unică, imediat după recoltarea florii-soarelui;
    – La culturile de primăvară, am aplicat 800 kg/ha înainte de arăt, după care am mai administrat încă 500kg/ha.
    După primul an, pot spune că am redus cantitatea de îngrăşăminte la jumătate. La grâu am închis cu o producţie medie de 6300kg/ha, iar la floarea-soarelui cu 3500kg/ha.

    După al doilea an, la grâu am folosit numai 350kg/ha uree, administrate în zonă unică, la începutul lunii martie, producţia recoltată fiind de 6500kg/ha. Pot spune că Terracalco îşi merită toţi banii, şi nu trebuie încercat, ci folosit.

    Florea Cornea, IF Cornea Florea, Bacalesti Teleorman, 640 ha

    “Am achiziţionat pentru prima dată Terracalco în anul 2017, pentru o suprafaţă de 120 ha. Doza pe care am mers, încă de la bun început, a fost de 1to/ha. După anul 2017, am mers în anul 2018 cu încă 120ha, după care, anul acesta, voi mai trata încă 120ha.
    M-am decis să merg pe această soluţie deoarece am constatat încă de la prima utilizare că:
    – Lucrările solului se fac mult mai uşor
    – S-a micşorat spectrul de buruieni de pe suprafeţele tratate
    – Plantele se dezvoltă mult mai bine.

    Dan Rogojinaru, Agrodia SRL, 600 ha

    ”Am folosit Terracalco încă din primii ani de debut, în 2015 când am pornit amendarea pe o suprafaţă de 60 ha, cu o doză de 900 kg/ha. Din 2015, folosesc în fiecare an, tratând 60, până la 80 ha/an. Anul acesta, Terracalco a fost aplicat după cultura de orz.

    Recomand folosirea Terracalco deoarece:
    – este foarte uşor de transportat, fiind ambalat la Big-Bag
    – este foarte uşor de administrat, fiind granulat
    – nu necesită achiziţia unei maşini speciale de fertilizat cu bandă, se poate împrăştia foarte uşor cu o maşină de fertilizat (MĂ) purtată
    – doza aplicată la unitatea de suprafaţă este mică datorită concentraţiei produsui Terracalco.

    IF Șună – Administrator Marius Șună 450 ha, județul Teleorman

    “L-am folosit pentru cultura de floarea-soarelui. Am aplicat în primăvară. L-am aplicat pe arătură şi l-am încorporat cu discul. Asta este cultura – masa vegetativă foarte multă, foarte puţine frunze uscate, bobul plin. Voi folosi în continuare şi la rapiță pentru că mi s-a părut că rezultatele sunt destul de bune”

    II Musteață Andrei, 160 ha, Ţibăneşti, județul Iași

    „Lucrez aproximativ 160 ha. Terracalco 95 am folosit pentru prima dată în anul 2017, la cultura rapiţei. Este un amendament foarte uşor de administrat, dolosesc maşina de împrăştiat îngrășământ solid, iar lăţimea de lucru este de 24 metri. Chiar din momentul administrări, din anul 2017, şi până în prezent am observat o îmbunătățire a structurii solului, acesta devenind mai afânat şi mult mai uşor de lucrat, de asemenea pe parcurs am observat şi o creștere a producției. Terracalco 95 este soluţia cea mai eficientă şi bună din punct de vedere a raportului, preţ calitate.

    Sunt foarte mulţumit de acest produs şi îl recomand cu încredere colegilor fermieri. ”

    II Irimita Marius, 280 ha Suceava

    Producţie medie la grâu 6,8 to/ha. ”Prima dată am aplicat Terracalco 95 în 2016; l-am aplicat cu un distribuitor de îngrăşăminte Lelly de 1.500 kg. În urma aplicării s-a îmbunătăţit structura solului plantele au absorbit mult mai bine îngrăşămintele. Aciditatea solului s-a modificat de la 5 la 6,8 în urma aplicării a 800-1.000 kg/ha. Recomand aplicarea Terracalco 95 pentru că reglează aciditatea şi îmbunătăţeşte structura solului, culturile au spor de producţie mai mare, de exemplu la grâu am observat o creştere a producţiei cu cel puţin 1.000 kg/ha”.

    Cristian Andrici, NORDAGROTEHNIK, 1.000 ha, Botoșani

    “Suprafața pe care o lucrez este de aproximativ 1.000 ha. Am început să folosesc Terracalco 95 anul trecut în exploataţia mea datorită faptului că în urma unor analize amănunțite de sol am descoperit blocaje importante de micro și macroelemente datorită pH-ului acid (5,3-6). Am ales acest produs datorită faptului că nu a trebuit să îmi schimb gama de mașini pt aplicare și l-am administrat cu mașina de împrăştiat îngrășăminte obişnuită, datorită capacității mari de tamponare și implicit din cauză că se folosește o cantitate mică pe ha și nu ai costuri foarte mari transportul cu manipularea și transportul. Ce este foarte important din punctul meu de vedere este încorporarea imediată în sol pentru a avea efecte imediate și vizibile rapid. Anul trecut am administrat între 700 și 1000 kg/ha și la aprox 3 luni după aplicare și 30 mm precipitații ph ul s-a modificat la 6,2-6,3. Surpriza a venit anul acesta când am lucrat terenul respectiv în primăvara nu a mai făcut crustă, iar acum în vară terenul s-a lucrat foarte ușor. Deci există și din punctul acesta beneficii. Anul acesta pe solele unde am aplicat Terracalco 95 și cu o fertilizare pt 6 to am obținut peste 8 to de grâu/ha, ceea ce demonstrează că odată cu modificarea ph ului s-au deblocat și alte elemente din sol.

    Recomand cu foarte mare încredere tuturor fermierilor cu probleme de aciditate a solului și acest produs.”

    Mai multe despre TerraCalco:

    Cum acționează:
    – Fizic, prin îmbunătăţirea structurii, afânarea solului, absorbţia mai bună a apei, rezistenţă mai bună a solului la secetă, nemaiavând băltiri şi cruste excesive
    – Chimic, prin creşterea pH ului solului, deblocarea macro şi microelementelor benefice, care se găsesc în sol dar sunt blocate
    – Biologic prin îmbunătăţirea vizibilă a habitatului vieţuitoarelor mici din sol precum şi îmbunătăţirea totală a vieţii microbiene, capabilă după utilizarea Terracalco, să pună la dispoziţia plantelor în formă asimilabilă, toate elementele nutritive necesare

    De asemenea, Terracalco aduce economii în buget prin creşterea producţiei cantitativ precum şi calitativ, ajustarea dozelor de îngrăşăminte/unitatea de suprafaţă, prin reducerea consumului de motorină destinat tuturor lucrărilor pe suprafaţa unde am aplicat, prin rezistenţă mai bună a organelor de maşini şi binenteles timp, care este cel mai important, prin uşurarea tuturor lucrărilor cu solul precum şi propriu-zis prin efectuarea lucrării de amendare într-un interval de timp scurt.

    Gama de produse:

    Terracalco 95 – vârful de gamă, granulat, 2-8mm, cu cea mai mare putere de neutralizare (175-185) a vreunui amendament existent, putând fi împrăştiat pe o distanţă 24-36 m. E ambalat în big bag dublu iar doza recomandată este între 300 kg şi 2000 kg; Este produsul anului în Ungaria, apreciat de fermieri în toată lumea. Impropriu spus produs deoarece este practic substanţă activă pură. În România, avem foarte mulţi fermieri care l-au utilizat, îl utilizează şi îl vor utiliza. Printre vecinii dumneavoastră, cu siguranţă, există unul sau mai mulţi care deja foloseşte Terracalco 95.

    Terracalco 55 – destinat culturii ecologice, 98 % carbonat de calciu, cu putere de neutralizare de 110, micronizat, 0.09mm granulometrie. Este practic, cel mai bun tip de carbonat de calciu (aceste carbonate de calciu, cu cât sunt mai fin măcinate cu atât sunt mai bune pentru sol). Binenteles, substanţa activă din este de 56-59% (CaO)

    Cine trebuie să aplice Terracalco?

    Fermierii care au probleme cu: băltire, solul greu, pH acid, pH alcalin pe bază de Na, fermierii care aplică îngrăşăminte suficiente dar nu au rezultate, fermierii care vor creşterea substanţei organice pe solurile pe care le lucrează. Fermierii care înţeleg că trebuie să ai producţii mai bune, atat calitativ cât şi cantitativ.

    Întrebări si raspunsuri:

    Ok, dar de ce solul meu s-a acidificat? Sau de ce e mai greu de la an la an?

    Sunt foarte multe aspecte. În primul rând discutăm de aciditate naturală sau artificială. Cea naturală, este datorată exclusiv solului nostru, originii lui şi factorilor care îl compun. Se găseşte în general în regiunile subcarpatice, Transil vania, unele părţi ale Moldovei. De obicei aici solul este greu, cu argilă > 30%.

    Al doilea tip de aciditate, cel artificial, observăm că apare în toate zonele ţării, fără diferenţe. Găsim la Carani (Timiş) ph-uri de 4.3, găsim în Ialomiţa 5.2. De ce? Păi din mai multe motive cum ar fi: aplicarea fertilizanţilor fără o tehnologie de fertilizare „după ureche”, lucrări agrotehnice prost executate în epoci nepotrivite, la umidităţi prea mari sau prea mici ale solului, ploi excesive şi altele. Vestea bună e că acest tip de aciditate este foarte uşor de combătut. Cu o doză corespunzătoare de Terracalco rezolvăm problema.
    Dar ce facem în continuare, după ce am ajuns la un pH de 6.5 sau peste? Uităm de Terracalco?

    NU. Asociaţia producătorilor de fertilizanţi cu azot, EUFERTILIZERS, chiar recomandă tamponarea efectelor nocive ale azotului:

    Astfel, se poate înțelege din tabel că pentru fiecare 100 kg azotat de amoniu pe care o aplicăm, să folosim 100 kg Terracalco 95, Pentru fiecare 100 kg de uree să folosim 100 kg Terracalco 95 şi pentru fiecare 100 kg de nitrocalcar pe care îl aplicăm să folosim 50 kg Terracalco 95, doar ca să tamponăm efectele nocive ale azotului pe care îl aplicăm. Deci, să ne facem tehnologia de cultură, introducând şi Terracalco 95 în ea.

    Nu ai folosit Terracalco? Încearcă şi te vei convinge. De asemenea, putem să îţi prelevăm probe de sol, pe care să le analizăm prin partenerii noştrii, oferindu-ţi apoi consultanţă.

    Pentru orice detaliu/discuţie contactează-ne.

    Dr. Ing. Bogdan Costea
    Team Leader Carmeuse Agricultura România
    Str. Carierei Nr. 127A, 500052, Brașov, România
    Tel: +40.268.516.841 Fax: +40.268.516.830 M: +40 757929157
    E-mail: agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agriculture.com/ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Amnistie fiscală pentru fermieri. Datorii șterse de la ANAF și primării!

    Ultimele știri

    Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Ministrul Barbu negociază simplificarea subvențiilor pentru fermierii români România, cel mai mare exportator de grâu și orz din UE. Prețurile cerealelor, la zi