• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Daea pune România în pericol de infringement pentru a-i da fiicei sale ajutor de stat

  Marian Păvălașc -

  Cu securea remanierii deasupra capului, Petre Daea face gesturi disperate pentru a-și asigura familiei un ajutor de stat. Cu riscul ca împotriva României să fie aplicate sancțiuni, chiar procedura de infringement, Daea este decis să acționeze în favoarea unor interese de care familia sa poate beneficia direct chiar și după ce el nu mai este în funcție. Singura problemă a actualului ministru este că funcționarii din MADR se tem să semneze documentul despre care inclusiv specialiștii de la Bruxelles au transmis că reprezintă un pericol real pentru țara noastră.

  Citiți și: Păcăleala de cinci milioane de euro dată de ministerul lui Petre Daea Comisiei Europene

  Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea” a fost proiectul de suflet al lui Liviu Dragnea, proiectul pe care l-a plămădit împreună cu ministrul agriculturii Petre Daea. După încarcerarea celui care i-a fost protector, actualul ministru poate să folosească această structură de stat pentru a-i asigura fiicei sale o finanțare de la bugetul de stat.

  Cu o remaniere amânată pentru moment de contextul politic, Petre Daea a găsit momentul de respiro pentru a-și pune în acțiune planul ticluit cât președinte la PSD era Liviu Dragnea. Daea vrea să introducă 93 de milioane de lei în Casa de Comerț ”Unirea”, unde singurul acționar este statul, dar unde el, prin ordin de ministru, va putea să direcționeze ajutor de stat cum și cui dorește. Inclusiv fiicei sale care are în concesiune de la ADS o suprafață de 650 de hectare de luciu de apă la Crevedia.

  Sursele Agrointeligența – AGROINTEL.RO spun că acum, înainte de o posibilă remaniere, ministrul Petre Daea vrea să introducă toate 93 de milioane de lei în această societate pentru a sprijini în special afacerile din piscicultură. Întâmplător sau nu, principala afacere a familiei lui Petre Daea, trecută pe numele uneia dintre fiicele ministrului Agriculturii, este o fermă piscicolă din județul Dâmbovița.

  În luna iulie, principalul țel al ministrului Petre Daea a fost să mărească cu 93 de milioane de lei capitalul social al Societății Naționale Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea”, așa cum ne-au explicat surse din Ministerul Agriculturii. Pentru a realiza această infuzie de capital din bani publici, Daea are la mână o hotărâre de guvern din aprilie care îi dă dreptul să facă această majorare de capital.

  Doar că Ministerul Agriculturii a fost avertizat de reprezentanți ai Comisiei Europene, dar și de specialiști din Ministerul Agriculturii că această majorare de capital înseamnă de fapt ajutor de stat mascat. Urmarea: România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene, posibil chiar infringementul.

  Banii s-ar duce în afacerile cu piscicultură, acolo unde Daea are interese

  În ședința Guvernului din data de 24 aprilie 2019 a fost aprobată o Hotărâre prin care se aprobă suma de 93.000.000 lei pentru majorarea capitalului social al Societății Naționale ”Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” SA.

  Banii, conform hotărârii de guvern, urmau să fie cheltuiți de Unirea în primul rând în domeniul în care familia lui Daea are afaceri.

  • eficientizarea activității de pescuit, însemnând organizare și consolidarea unor mecanisme de valorificare (vânzare – cumpărare) pește și produse din pește;

  • completarea programelor naționale de sprijinire a produselor tradiționale, vitivinicole, legume-fructe, carne de porc și pasăre, lactate, produse melifere, lână, ș.a.

  Fiica mai mare a lui Petre Daea, Elena Larisa Popescu, este, conform declarațiilor de interese a actualului ministru al Agriculturii, acționar și administrator la firma Piscicultorul SA din Crevedia, județul Dâmbovița. Conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro, acționarul și administratorul Piscicultorul SA din Crevedia este Elena-Larisa Popescu, născută în 1972.

  Bani care se pierd printre interesele ministrului

  Pentru a se realiza propriu-zis această majorare de capital este nevoie de un ordin de ministru așa cum ne-au explicat mai multe surse din Ministerul Agriculturii, dar și specialiști care au lucrat în minister în ultima perioadă.

  ”În Adunarea Generală a Acționarilor de la Casa Unirea s-a făcut o hotărâre prin care se majorează capitalul social cu o sumă de peste 90 de milioane de lei. Pentru ca această infuzie de capital să fie legală este nevoie și de un Ordin de ministru care trebuie să fie girat de direcțiile din Ministerul Agriculturii. Funcționarii și șefii de birouri nu vor să semneze acest proiect de ordin de ministru pentru că este vorba de ajutor de stat, fapt interzis de instituțiile europene. S-a cerut și un punct de vedere oficial de la experți în astfel de probleme și răspunsul a fost că este ajutor de stat”, ne-a declarat un specialist în domeniu.

  Cu toate acestea, ministrul Daea insistă să se facă majorarea de capital în cel mai scurt timp posibil. Asta și pentru că este posibil să fie remaniat de către Viorica Dăncilă, iar banii care ar ajunge în ajutoare pentru piscicultură s-ar pierde. De acest ajutor de la Casa Unirea ar putea beneficia și ferma fiicei lui Petre Daea.

  În acest sens, o altă sursă din minister ne-a relatat că în urmă cu aproape zece zile, Petre Daea a chemat și conducerea Consiliului Concurenței la minister pentru a cere un punct de vedere. Reprezentanții instituției au cerut câteva zile de analize pentru a emite un punct de vedere. Petre Daea nu a dorit să comunice atunci când a fost contactat.

  Casa Unirea este condusă de subalternul lui Daea

  În luna martie, în timpul unei videoconferințe cu șefii direcțiilor județene de agricultură, Petre Daea a anunțat că șeful casei de comerț este Adrian Izvoranu.

  Acesta nu este nimeni altul decât unul dintre consilierii personali ai lui Petre Daea. Din declarația sa de avere nu reiese că are vreo proprietate înainte să ajungă la Ministerul Agriculturii. Acesta se prezenta în ultimii ani ca director general în cadrul Confederației Patronală a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC). Publicația curentul.ro susținea că această asociație ar fi doar un nume pe hârtie, pentru că Izvoranu nu are niciun subaltern.

  Sediul Casei de Comerț Agroalimentar ”Unirea” este pe strada Petricani, lângă Romsilva, în Sectorul 2 din București. Are un singur punct de lucru înregistrat până acum, în Tulcea, pe strada ing. Dumitru Ivanov, din Tulcea. Aici este de fapt vorba de sediul Bursei de Pește. Acționarul unic al camerei de comerț este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  Casa Unirea, proiectul lui Daea și Dragnea

  Așa cum ne-au explicat reprezentanți din cadrul Ministerului Agriculturii, reînființarea aprozarelor a fost o variantă analizată de minister de la începutul lui 2018. A fost o dorință a ministrului Daea, care a cerut un fel de analiză de oportunitate, așa cum ni s-a transmis de la Ministerul Agriculturii.

  De fapt, planul vechi al aprozarelor și responsabilitatea lui Daea pentru demararea proiectului a fost confirmat de Dragnea inclusiv în timpul vizitei din Călărași, din martie. ”Îl rog respectuos să vină mai des în Călărași și să facă în tot sudul României foarte rapid un plan pe care să-l prezinte premierului și în coaliție să punem în practică tot ceea ce am stabilit în programul de guvernare, pentru că acolo nu sunt chestiuni facultative.”, a mai spus Dragnea în martie.

  S-a trecut la fapte cu ocazia manifestărilor Centenarului

  În Ședința Guvernului de pe 29 noiembrie 2018, desfășurată la Alba Iulia, a fost aprobată înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar “Unirea”, în contextul aniversării centenare a Marii Uniri a României.

  Casa Română de Comerț Agroalimentar “Unirea” este o societate comercială de interes național, menită să contribuie pro-activ la implementarea politicii agricole naționale, prin valorificarea integrată și integrală a potențialului agricol de care dispune România. Pe scurt, prin această societate de state se dorește să se vândă producțiile fermierilor din România către marile companii de pe piața internă, dar și produsele să fie scoase la export.

  Colosul din spatele aprozarelor

  Deși în teorie, Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea” ar trebui să fie o societate de stat care sprijină mici producători, până acum compania controlată de Ministerul Agriculturii a avut o sigură realizare și două intenții. Toate trei proiecte însemna reunirea sub cupola societății a unor proprietăți ale statului care apoi să fie incluse în proiecte de parteneriat public-privat.

  • Proiectul 1. Bursa de pește

  În aprilie, a fost inaugurată Bursa de Pește, proiect început încă de acum un deceniu și care a costat cinci milioane de euro. Deși proiectul nu este funcțional și nici nu ”riscă” să fie, clădirile, navele, poantele și autovehicole au fost trecute de ministrul Petre Daea de la Agenția Națională de Pescuit la ”Unirea”.

  • Proiectul 2. Terenurile din Băneasa

  G4media.ro a dezvăluit în luna aprilie că Ministerul Agriculturii intenționează să ia terenul de 30 de hectare din Băneasa de la Universitatea de Științe Agricole printr-o ordonanță de urgență, au declarat atunci surse din minister.

  Potrivit acestora, ministrul Daea vrea să construiască la marginea Capitalei un mare centru expozițional, administrat de compania de stat care se va ocupa de înființarea Aprozarelor. Daea a negat varianta OUG, dar a confirmat că există discuții referitoare la terenul din Băneasa.

  • Proiectul 3. Spațiile comerciale

  Din acest an, mai multe direcții județene de agricultură au primit indicații de la Ministerul Agriculturii să găsească spații de prezentare sau de comercializare produse care să treacă la Casa de Comerț Unirea.

  Valoarea acestor proprietăți pe care le viza ministerul condus de Daea pentru a ajunge la ”Unirea” depășește 100 de milioane de euro.


  Te-ar mai putea interesa

  Primarul care a făcut în comună o stație de asfalt ca să poată repara drumurile cât mai ieftin! Un cocoș și o capră au salvat o găină din ghearele unui șoim! Deținuți la culesul recoltei! Sunt plătiți de fermieri și li se reduce și pedeapsa!

  Ultimele știri

  Platforma pentru micii producători de legume – încă un proiect eșuat al Ministerului Agriculturii 93,76 euro pe cap de bovină – subvenția ANT pe care o primesc crescătorii din Bulgaria Se pregătește un nou sprijin pentru fermieri în afară de ajutorul de minimis și ajutorul de stat