• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Pagube însemnate la producția de grâu din această vară

  Ramona Dascălu -

  Fermierii din zona de vest a țării se confruntă cu probleme la grâul recoltat în ultima perioadă! Agricultorii reclamă că nu își pot valorifica producția la un preț bun din cauza prezenței unei ciuperci extrem de periculoase – Fusarium în recolta de anul acesta. Printre județele afectate se numără Timiș, Bihor și Satu Mare, în unele zone grâul ajungând la un grad de infectare de peste 5%.

  Autoritățile județene din Timiș au primit mai multe semnale că grâul din recolta 2019 este infestat cu Fusarium – o micotoxină cancerigenă produsă de mucegaiuri la culturile de cereale (grâu, orz, ovăz).

  Prin urmare, la sfârșitul săptămânii trecute, la Prefectura Timiș, au fost convocați reprezentanții Direcției Agricole Județene, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cei de la Fitosanitară -Protecția Plantelor.

  ”Aceste probleme ridicate de fusarium sunt în fiecare an, dar în 2019 grâul este afectat puțin mai mult din cauza condițiilor climatice. A plouat o perioadă mai lungă. Gradul de infestarea depinde de la parcelă la parcelă”, a explicat prof. dr. Doru Petanec, directorul DAJ Timiș, pentru ziuadevest.ro.

  Normele arată că se acceptă o infectare de 0,5% cu fusarium pentru grâul panificabil și maxim 1% pentru grâul furajer. Infestarea cu peste 5% a boabelor înseamnă că grâul este declasificat din panificabil în grâu furajer.

  Aceeași problemă este semnalată și în județul Satu Mare, unde mai multor fermieri grâul le este declasificat din panificabil în furajer.

  Potrivit informatia-zilei.ro, nu este exclus ca anumite cantităţi din grâul infestat să fie achiziţionate de intermediari, ca apoi să fie amestecat cu grâul de bună calitate şi introduse în mori sub forma grâului panificabil, situaţie în care unele organisme sensibile, după consumarea pâinii, pot prezenta simptome de vomă.

  Și în județul Bihor, fermierii se plâng că anul acesta recoltele de grâu sunt la jumătate față de anul trecut din cauza fuzariozei. Se pare că principalul factor care a declanșat înmulțirea acestei ciuperci periculoase și apoi infestarea masivă a grâului este reprezentat de ploile torențiale, urmate de caniculă.

  Fuzarioza spicelor de grâu este una dintre cele mai păgubitoare şi periculoase boli ale cerealelor păioase. Pe lângă pierderile mari de producţie, boabele fuzariate conţin deoxinivalenol (DON), o micotoxină extrem de periculoasă pentru viaţa animalelor, dar şi a omului. Această toxină mai este denumită şi vomitoxină. Metabolizarea vomitoxinei se face la nivelul tubului digestiv, iar simtomele sunt specifice tulburărilor gastrice.

  Pe lângă marile pierderi din punct de vedere calitativ, fuzarioza spicelor de grâu produce mari pierderi şi în ceea ce priveşte producţia. Această boală a spicului este una dintre cele mai păgubitoare boli cu care se confruntă fermierii din întreaga lume. Atât în lucrările de ameliorare a grâului, cât şi în cele ce urmăresc protecţia plantelor, fuzarioza spicelor de grâu este unul dintre reperele cu importanţă deosebită.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului – mai mare cu 40,8% decât în urmă cu un an. Cotații bursiere sunt în creștere Taxarea inversă a cerealelor va fi prelungită Transportul cerealelor. Reguli noi adoptate în Parlamentul României

  Ultimele știri

  Ziua Porumbului 2021 la Vezendiu, un eveniment-cheie pentru nord-vestul României, unde jumătate din suprafețe sunt cultivate cu porumb Legislație nouă pentru exploatarea terenurilor. Anunțul făcut de europarlamentarul Dan Motreanu! Chiar nu vă pasă de fermieri?! Semnal de alarmă tras la Bruxelles despre situația producătorilor de hrană!