Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Ministerul Agriculturii pregătește un nou ajutor de minimis pentru fermieri

Veste bună pentru fermieri! Organizației Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare (OIPA) legume-fructe a anunțat că în prezent lucrează împreună nu Ministerul Agriculturii la extinderea ajutorului de minims pentru încurajarea producției autohtone de legume. În prezent se desfășoară două programe de sprijin care finanțează culturile de roșii în spații protejate și usturoi.

”Vă aducem la cunostință că MADR în colaborare cu OIPA lucrează la extinderea ajutorului de minims pentru încurajarea producției autohtone de legume, precum roșii, castraveți, ardei, vinete și varză. Normele pe care producătorii trebuie să le respecte vor fi stabilite printr-un act normativ dat de către MADR. Ajutorul pentru producătorii de usturoi a fost deja stabilit la 3.000 de euro pe hectar, în perioada 2019-2021. Cererile s-au depus până la data de 15 mai. Valorificarea producției se face în intervalul 1 iulie – 29 noiembrie. Vom reveni cu mai multe detalii cand se vor stabili schemele de ajutor pentru celelalte legume”, anuță OIPA.

Reamintim că la data de 15 iunie 2019 s-a încheiat perioada de valorificare a producției minime necesare de 2.000 kg tomate/1000 mp, în conformitate cu HG 107/2019 privind Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate.

Până la acea dată, 2.569 fermieri care au depus dosarele și-au primit banii, iar pentru alte 1065 dosare au fost virați banii în conturile Direcțiilor Agricole Județene, urmând ca în cel mai scurt timp conturile beneficiarilor să fie alimentate. Suma totală de care vor beneficia fermierii care au depus documentele justificative până la data de 18 iunie 2019 este de circa 87 milioane de lei, reprezentând atât plățile efectuate, cât și cele aferente dosarelor aflate în lucru pentru ciclul I.

Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți, se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate începând cu luna mai și până în decembrie.

Și cultivatorii de usturoi s-au putut înscrie până pe 15 mai într-un program de susținere a producției. Ministerul Agriculturii a informat printr-un comunicat remis către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că până la data de 1 aprilie 2019 au fost înscriși în programul de susținere a producției de usturoi un număr de 136 producători agricoli de la nivelul întregii țări, din 299 de fermieri doritori să beneficieze de ajutorul de minimis.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!