Creșterea animalelorŞtiri agricole

Vaccinul împotriva Pestei Porcine Africane, testat cu succes

Pesta Porcină Africană se extinde

Un vaccin pentru Pesta Porcină Africană (PPA) reprezintă ultima speranță pentru fermieri! Molima care a ucis sute de mii de porci în ultima perioadă ar putea avea leac după ce ministrul Agriculturii din Vietnam a declarat la începutul acestei luni faptul că Universitatea Națională de Agricultură din Vietnam este aproape de producerea unui vaccin împotriva Pestei Porcine Africane.

Vestea a fost dată de eurodeputatul Daniel Buda care spune că până în acest moment, vaccinul a fost testat în laboratorul universității și în trei ferme din nordul țării. Primele studii au arătat că 31 din 33 de porci vaccinați au rămas sănătoși în urma tratamentului. Porcii nevaccinați, din alte ferme din regiune, au murit din cauza virusului.

Studiul arată că scroafele vaccinate au dat naștere unor purcei perfect sănătoși. Ministrul agriculturii a afirmat că va trimite organizațiilor internaționale de sănătate animală probe de carne infectată de la animalele care au supraviețuit pentru cercetări amănunțite. Cercetătorii vietnamezi sunt de părere că o testare pe scară mai largă a vaccinului ar putea ajuta la producerea mai rapidă a unui medicament eficient. Am adresat o întrebare Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care i-am solicitat să îmi transmită instrumentele pe care Comisia le are la îndemână pentru a sprijini studiile internaționale și a identifica soluții împotriva PPA”, a spus Buda.

În România, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 140 de localități din 20 de județe, cu un număr de 416 focare (dintre care un focar într-o exploatație de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 372.325 de porci afectați de boală și există 1.660 de cazuri la mistreți


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!