Creșterea animalelorŞtiri agricole

România trimite cercetători în Vietnam pentru obținerea vaccinului contra pestei porcine africane

După ce Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat ieri, duminică – 28 iulie, știrea că în Vietnam s-a obținut și s-a testat cu succes un vaccin contra pestei porcine africane (PPA), ministrul agriculturii Petre Daea a decis să trimită acolo cercetători români care să ajute la producerea serului. Despre acest vaccin, Petre Daea a spus că este ”un succes extraordinar” întrucât ”lumea întreagă este răvășită de acest virus”.

Agrointeligența a publicat duminică informația anunțată de europarlamentarul Daniel Buda despre descoperirea unui ser anti-PPA în Vietnam. În urma materialului nostru, ministrul Petre Daea a anunțat că a existat o ședință la Ministerul Agriculturii în care informația a fost analizată și s-a luat decizia ca România să se implice pentru ca vaccinul să fie definitivat cât mai repede.

”Am dat o scrisoare ministrului din Vietnam pentru a intra cu niște cercetători români bine pregătiți care să meargă în Vietnam, să colaboreze și să putem ajunge să realizăm vaccinul. Acest lucru va fi posibil pentru că pe data de 15 aprilie am încheiat un memorandum – MADR și ANSVSA, cu ministerul agriculturii din Vietnam și pe această direcție științifică de colaborare putem să lucrăm împreună pentru acest vaccin”, a declarat ministrul agriculturii Petre Daea.

Despre necesitatea unui vaccin contra PPA, Daea a spus că ”este tema zilei și a nopții” întrucât ”lumea este răvășită de acest virus”. Referitor la descoperirea cercetătorilor din Vietnam, șeful MADR a subliniat că ”orice succes va fi un succes extrordinar”.

Vă remintim că recent, ministrul Agriculturii din Vietnam a declarat că Universitatea Națională de Agricultură din Vietnam este aproape de producerea unui vaccin împotriva Pestei Porcine Africane.

Primele studii au arătat că 31 din 33 de porci vaccinați au rămas sănătoși în urma tratamentului. Porcii nevaccinați, din alte ferme din regiune, au murit din cauza virusului. Studiul arată că scroafele vaccinate au dat naștere unor purcei perfect sănătoși. Ministrul agriculturii a afirmat că va trimite organizațiilor internaționale de sănătate animală probe de carne infectată de la animalele care au supraviețuit pentru cercetări amănunțite. Cercetătorii vietnamezi sunt de părere că o testare pe scară mai largă a vaccinului ar putea ajuta la producerea mai rapidă a unui medicament eficient.

În România, la data de 24 iulie, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 140 de localități din 20 de județe, cu un număr de 416 focare active (dintre care un focar într-o exploatație de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total, de la primul focar confirmat, au fost eliminați 372.325 de porci afectați de boală și există 1.660 de cazuri la mistreți.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!