• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Oile continuă să moară la stâna lui Virgil Văduva. Două cadavre au fost trimise pentru analize la București

  Ramona Dascălu -

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO urmărește în continuare cazul ciobanului din Dolj ale cărui oi pier zilnic sub ochii săi. Chiar dacă atât crescătorul de animale, cât și autoritățile locale sanitar-veterinare au făcut demersuri pentru a afla cu exactitate din ce cauză animalele continuă să moară, se pare că gradul de complexitate al cazului a impus trimiterea de noi probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) din București. De data aceasta s-au trimis în Capitală două carcase integrale de animale moarte la stâna lui Virgil Văduva din satul doljean Bechet, comuna Orodel.

  Am trimis încă două oi la Institut. Nu i-au mai murit multe oi omului, dar oricum are mortalități acolo și nu putem să diagnosticăm o cauză sigură în afară de anaerobioză. Medicul veterinar de acolo a vaccinat animalele și a mai scăzut mortalitatea. Având în vedere că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) are mai multe kituri de diagnostic vrem să facem o paletă mai largă de diagnostic, atât pe boli virale, cât și pe boli bacteriene. S-au trimis probe și la București. Au fost trimise două cadavre de oi întregi, un tineret de anul trecut și un miel de anul acesta, ca să recolteze dumnealor, să facă analiza anatomopatologică. Aseară au ajuns probele la București. Institutul e laborator de referință la mai multe boli din România, și chiar din Uniune, și atunci e și normal că fac mai multe analize. Rezultatul nu știm exact când vine, dacă diagnostică ceva ne comunică în 72 de ore, dacă nu durează până săptămâna viitoare. Noi am încercat să facem toate investigațiile necesare, ce avem noi în capacitatea laboratorului, examene anatomopatologice, examene clinice, examene la fața locului, examene botanice. Am încercat să vedem dacă e și un toxic la mijloc, dacă au dat cu erbicide, dacă au dat cu insecticide în zonă. Nu avem însă nici noi toate kiturile de diagnostic că erbicidele sunt zeci, sute, și chiar mii câteodată. În acest sens, am apelat la alte laboratoare, în speță și la IDSA”, a declarat Costică Retea, director executiv adjunct în cadrul DSVSA Dolj, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  Vă reamtim că în Dolj evoluează un caz unic până la acest moment: proprietar al unei turme cu peste 700 de ovine, Virgil Văduva, crescător de animale din satul Bechet, comuna Orodel, a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că de la începutul lunii iulie, zilnic îi mor câte 7-8 oi, iar până acum i-au pierit în total peste 100 de animale. Animalele continuă să moară zilnic, în număr de 5-10 capete, în ciuda tuturor tratamentelor pe care le efectuează medicul veterinar. După ce au fost epuizate soluțiile la nivel local, la Dolj s-a luat decizia ca două animale moarte să fie trimise la București. Se are în vedere inclusiv ipoteza otrăvirii oilor întrucât cu câteva zile înainte de primele decese, oierul a sesizat stropiri cu avionul în zona în care animalele pășunează.

  Mai multe despre cazul de la Dolj și primele ipoteze ale medicilor puteți citi în articolul: O boală fără leac a lovit turma unui oier din România: ”Îmi mor zilnic câte 7-8 oi. Mi-au murit 100 de la începutul lunii”

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Campioana de la Banat Agri Group! Fiica lui Valentin din Bălțată Fleckvieh – vârf de 52,9 de litri de lapte pe zi! DNA: Ciobăniță acuzată că a încasat fonduri de 40.000 de euro pentru o stână fictivă! Avertismentul unui fermier: Atenție la samsarii cu firme noi! După ce își văd cerealele încărcate, încep amânările!

  Ultimele știri

  ANM: Vremea se răcește brusc. Când și unde pot apărea și ploile! APA Brăila, propunere pentru MADR: Linii de credit de minim 500 euro pe hectarul calamitat! Dezastru în ferma unui crescător de porci! Măsuri drastice impuse de autorități!

  Căutare în articole