• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Limagrain Regatta 2019 – LG Agrility: Cum pot fermierii să își afle producția la hectar înainte de recoltare

    agrointeligenta.ro -

    Estimarea producției de porumb în orice moment al vegetației, posibilă printr-un program pus la dispoziția fermierilor de compania Limagrain România. După ce toamna trecută, producătorul de sămânță anunța disponibilitatea în România a platformei digitale LG AGRILITY, cu serviciul Easy VR (Easy Variable Rate), în după-amiaza zilei de 29 iulie, Limagrain a făcut o lansarea oficială și practică a soluțiilor de îmbunătățire a producțiilor la cultura de porumb. Reuniunea din câmp a făcut parte dintr-un eveniment mai amplu, organizat în premieră în agribusiness-ul românesc: Limagrain Regatta.

    Aproximativ 250 de fermieri și de specialiști au luat parte la evenimentul ce s-a desfășurat la Ciocârlia de Sus, județul Constanța, la ferma Dramitos. Organizată de Limagrain împreună cu doi parteneri puternici – Michelin și Titan Machinery – CASE IH, reuniunea a reprezentat cel mai mare eveniment de câmp organizat până acum de producătorul de sămânță și s-a bucurat de invitați de top între care am remarcat fermieri importanți precum Alex Molodoi (Almos Group România – Neamț), Alexandru Baciu (Ferma Baciu – Călărași), Ilie Dan (Agrodan Prod Ilfov), Aedin Celzin (Micul Agricultor – Constanța), Valentin Țuțuianu (Luxcom – Călărași) sau Ștefan Moraru (Morar Pan Com – Ialomița).

    A fost o provocare foarte mare pentru cele trei companii să organizeze un astfel de eveniment, pentru că amploarea si anvergura evenimentului a fost foarte mare. (…) Azi am lansat oficial programul LG Agrility, un program pentru care noi facem studii și teste de mai bine de doi ani în mai multe ferme din România. La atelierul pe care noi l-am avut aici, fermierii invitați au putut să vadă și cum arată harta la momentul semănatului variabil”, ne-a declarat Roxana Pastuhov, Marketing Manager Limagrain.

    Punctul fierbinte al plaformei de la Ciocârlia de Sus l-a reprezent hibridul LG 31.377, un porumb semi-timpuriu dențat și care face parte din gama de hibrizi Limagrain ce înglobează tehnologia HYDRANEO de gestionare a secetei. Noutatea legată de acest hibrid din portofoliul Limagrain a fost semănarea lui cu rată variabilă. Astfel, dacă în lotul martor, tehnologia fermei s-a aplicat pentru o densitate de 65.000 de boabe germinabile la hectar, la semănatul cu rată variabilă s-a ajuns ca pe porțiuni întinse din platformă să se semene 84.000 de boabe germinabile la hectar. Rata variabilă de semănat a inclus norme de 81.000 b.g/ha, 79.000 b.g./ha și 65.000 b.g./ha.

    S-a efectuat un test de semănat cu densitate variabilă. Hibridul folosit este LG 31.377, un hibrid semi-timpuriu, iar parcela este neirigată, cu o suprafață de 9,48 hectare. Adâncimea solului, nu vorbim despre fertilitatea solului, doar de profunzime, este de 80 de cm, granulometria ne indică argilă 60%, lut 5%, nisip 35%. Climatul din această zonă este mai puțin favorabil culturii de porumb, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să cultivăm”, a spus în cadrul prezentării tehnice Adelin Damian, Product Manager Limagrain.

    Prin folosirea platformei LG AGRILITY cu serviciul Easy VR, la Dramitos semănatul s-a făcut luând în calcul o serie de elemente importante precum datele despre culturile preemergente pe ultimii 5 ani, producțiile obținute cu acestea, producțiile medii pe respectiva suprafață sau suma temperaturii și a precipitațiilor căzute în acel loc în ultimii 5 ani. Semănatul cu rată variabilă s-a făcut pe baza unei hărți generate de aplicația Agrility-Easy VR, folosindu-se un tractor Case IH Puma 220 CVX cu consola AFS Pro 700 și o semănătoare Vaderstad Tempo F 6-8, cu 8 rânduri și o distanță de 70 cm între rânduri.

    Cu ajutorul aplicației, folosindu-se imagini din satelit, fermierii au putut vedea evoluția estimărilor de producție. Adică ce producție se așteaptă de la respectiva suprafață, o funcționalitate a platformei Agrility-Easy VR care ajută fermierii să își optimizeze câmpurile prin adaptarea densității de semănat la porumb. Astfel, la data evenimentului, producția estimată pe câmpul A255 era de 9 tone la hectar, în condițiile unor precipitații bune – cu 30 mm/mp mai mult decât media ultimilor 20 de ani în acel loc, dar cu ploi care nu au venit atunci când cultura avea nevoie. Mai mult, estimarea de producție ține cont și de suma gradelor acumulate de cultura agricolă, un cumul care, pentru acest an a indicat o creștere importantă față de temperaturile din ultimele două decenii în Ciocârlia de Sus.

    Spre surprinderea fermierilor, deși cele două câmpuri – lotul martor și lotul semănat cu rată variabilă, păreau să dea câștig de producție primei variante, datele Agrility-Easy VR au indicat că producția mai mare va fi obținută la semănatul după harta generată de aplicație. ”Știuleții sunt fecundați, boabele pline până în vârf, iar densitatea este bună. Sporul de producție o să vină din numărul de știuleți, din numărul de boabe pe metru pătrat. Un știulete dintr-o parte nu o să facă cât doi din această parte”, a explicat Adelin Damian, Product Manager Limagrain. ”Să am un știulete și acela să fie bun. Știu că sunt fermieri care spun: am avut porumb cu doi-trei, cinci știuleți. Da, dar acest lucru se întâmplă unde densitatea nu este corectă, unde planta are spațiu de dezvoltare și emite doi, chiar trei-patru, cinci știuleți. Toți hibrizii din piață fac acest lucru. Ideal este să avem o densitate mai bună, chiar mai mare pentru ca și într-un an dificil, cu secetă, să avem o producție bună”, a mai explicat oficialul Limagrain România.

    Așa cum va fi și cazul la ferma Dramitos din județul Constanța, diferența dintre porumbul semănat la densitatea fixă și cel semănat cu rată variabilă va fi semnificativ. Sistemul inteligent de prelucrare a datelor prin includerea tuturor factorilor care pot influența producția conduc, în cazul culturilor semănate cu Easy VR, la recolte care pot fi chiar și cu 20% mai mari decât lotul martor.

    Iată tehnologia de cultură a porumbului în ferma Dramitos, cu mențiunea că în afară de semănat, restul lucrărilor, fertilizarea și tratamentele au fost identice în cele două loturi – martor și Agrility-Easy VR:


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA