• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata subvențiilor, în impas. Un primar-fermier dezvăluie: ”Mi s-a spus că nu sunt bani la APIA!”

    Ramona Dascălu -

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO scria încă de acum o săptămână, tot mai mulți fermieri se plâng că încă nu le-a intrat subvențiile pe 2018 în conturi, în condițiile în care au fost autorizați la plată încă din luna iunie. Este și cazul fermierului Ioan Mate, care nu și-a primit subvenția pe 2018 pentru cultivarea sfeclei de zahăr, precum și a mai multor fermieri din comuna Sânmihaiu de Câmpie din județul Caraș-Severin.

    Pe lângă statutul de fermier, Ioan Mate deține însă și o funcție publică, aceea de primar al comunei Sâmmihaiu de Câmpie, din județul Caraș-Severin, fapt care i-a permis ca la una dintre ședințele Consiliului Prefectural să-l invite și pe Sorin Roșu Mareș, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, pentru a da explicații despre ceea ce se întâmplă cu subvențiile întârziate.

    Primarul Ion Mate a vorbit despre problemele cu care se confruntă atât el cât și restul fermierilor care nu și-au primit subvențiile pe 2018.

    În calitate de fermier, am o problemă. Nu am primit subvenţia pentru cultivarea sfeclei, din 2018. Autorizaţia de plată e vizată. Am sunat la toate instituţiile, ultima oară mi s-a spus că nu sunt bani la APIA. E vorba despre „înverzire”, de sprijinul cuplat la sfeclă, la lucernă, la soia. Nu numai eu nu am primit – care am cea mai mare sumă pentru că am avut cea mai mare suprafaţă de sfeclă anul trecut – ci mulţi fermieri m-au întrebat despre sprijinul cuplat la lucernă, au multă suprafaţă. (…) E o neconcordanţă la ceea ce se spune la nivel de minister şi ceea ce se spune la nivel de APIA. Mulţi fermieri vor da faliment. Au datorii la input-uri – îngrăşăminte, ierbicide etc. – ceilalţi îi dau la tribunal că nu-şi plătesc până în luna iunie sau iulie, cum era discuţia. Vă spun ce e în zonă. Vor dispărea câteva ferme de cultură mare şi din zootehnie. Dacă până acum lucrurile au mers bine de când dl. Daea e ministrul Agriculturii, de 3 ani, acum s-au împotmolit lucrurile. Ideea este ca noi fermierii să nu dăm faliment, să nu intrăm în incapacitate de plată la bănci”, a declarat fermierul Ioan Mate, potrivit rasunetul.ro.

    Sorin Roşu Mareş, secretar de stat în ministerul Agriculturii, a declarat însă că există fonduri pentru plata subvenţiilor, întârzierile de o lună apărând pe fondul unor neconcordanţe în declararea suprafeţelor.

    Nu există un blocaj în ceea ce priveşte plata subvenţiilor. În fiecare zi, la minister, avem colegiu în care ne asigurăm că fondurile pentru APIA şi pentru AFIR sunt asigurate din bugetul de la Ministerul Agriculturii şi solcităm în avans de la Ministerul Finanţelor să ne trimită bani pentru a putea plăti această subvenţie. Nu există blocaj pe ceea ce înseamnă asigurarea fondurilor pentru subvenţii. Dacă noi nu am plăti subvenţiile în proporţie de 95%, până la 30 iunie, am avea penalizare de la Comisia Europeană pentru nerealizarea procentului de plată. Sunt anumite dosare blocate, noi am ajuns la 95%. (…)  Sunt anumite plăţi care nu s-au putut efectua, cum este sprijinul cuplat pe înverzire, sunt anumite blocaje pe ce au declarat fermierii. Nu există alt motiv pentru care nu s-au plătit”, a precizat Sorin Roşu Mareş.

    La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru Campania 2018, sunt 122 de fermieri care nu au primit plăţile integrale de la APIA, 28 de dosare fiind închise, iar alte 94 aflându-se pe fluxul de autorizare, potrivit directorului executiv adjunct al APIA Bistriţa-Năsăud. De asemenea, din varii motive, alte 96 de dosare sunt blocate la plată, din varii motive legislative.

    Nici în restul țării situația nu este una bună, numeroși beneficiari ai plăților APIA semnalându-ne că deși funcționarii agenției de plăți le-au spus că li s-au emis decizii de plată de ceva timp, în cele mai multe cazuri de peste o lună, sumele întârzie să le fie virate în conturi.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte