• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii, păcăliți de Daea cu abatoarele mobile. Proiectele depuse – câștigătoare, dar fără finanțare

    agrointeligenta.ro -

    Un nou proiect inițiat și promovat de ministrul agriculturii Petre Daea se dovedește praf în ochii fermierilor. O veritabilă păcăleală electorală care, pentru fermierii care și-au pus bazele în promisiunile lui Daea, s-a transformat într-o pierdere de mii, chiar zeci de mii de euro. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat că proiectele depuse până pe 31 ianuarie pentru un abator mobil au fost declarate câștigătoare, dar nu vor primi finanțare pentru că, de fapt, nu sunt bani!

    Termen prelungit pentru ca mai mulți fermieri să depună proiecte

    Crescătorii de animale au avut încredere în spusele ministrului Daea că vor putea primi bani pentru a-și achiziționa abatoare mobile, așa că au depus proiecte, așa cum le-a recomandat șeful MADR, în cadrul submăsurii 4.2 Procesare produse agricole. Oamenii au cheltuit bani cu consultanți, cu achiziția de teren, cu realizarea proiectului pe care l-au depus la AFIR. Mai mult, pentru ca un număr cât mai mare de fermieri să depună proiecte, termenul de depunere a fost prelungit, astfel că dacă inițial termenul-limită era de 15 decembrie, aceasta a fost prelungit până pe 31 ianuarie 2019, anunț făcut de MADR prin intermediul unui comunicat oficial.

    Raportul de selecție s-a publicat pe 24 iulie

    La afișarea raportului de selecție, pe 24 iulie, dezamăgirea a fost totală: proiectele depuse nu au primit finanțare pentru cumpărarea unităților mobile. Nu pentru că n-ar fi fost bune, ci pentru că nu mai erau bani pentru abatoarele mobile promise de Petre Daea.

    Situația ne-a fost semnalată de fermierii care au depus proiecte

    La finele lunii iulie, reporterii Agrointeligența –  AGROINTEL.RO au primit mai multe sesizări din partea fermierilor care ne spuneau că au depus proiect pentru fondurile promise de ministrul agriculturii la achiziția unui abator mobil. Toți crescătorii de animale reclamau că au avut proiecte eligibile, dar fără finanțare. Mergând pe firul reclamațiilor am aflat că, de fapt, niciunul dintre proiectele depuse pentru abatoare mobile nu va fi finanțat în cadrul celei mai recente sesiuni a submăsurii 4.2 de la AFIR.

    Azi-toamnă, Petre Daea promitea câte un abator în fiecare comună

    Asigurările ministrului Daea că fermierii din toate județele vor primi finanțare, că în fiecare comună va funcționa un abator mobil s-au dovedit vorbe în vânt, promisiuni electorale. Mai mult, fermierii acuză că ministrul s-a folosit de instituții din subordine pentru a-i determina să depună proiectele, crescătorii fiind asigurați că vor primi finanțare și că depunerea proiectului ar fi fost numai o formalitate.

    M-a sunat cu surle și trâmbițe, Direcția Agricolă a venit peste noi acasă să ne spună că cere ministrul ca toate cooperativele care au și animale să depună obligatoriu proiecte. Fugi repede, caută consultanți, plătește-i, ia aprobări, ia avize și uitați ce ne-a făcut acum, sunt eligibile fără finanțare. M-au dus în jur la 5.000-6.000 de euro avizele și toate alea și cu terenul pe care l-am cumpărat, că îmi trebuia un teren la nu știu câți metri de ultima casă, și pe care am dat 30.000 de lei. Cu totul, cheltuielile au ajuns la 10.000-11.000 de euro. Deci, nu știu de ce am dat eu banii aștia pentru plăcerea domnului ministru. (…) Și nu mai zic și cât timp pierdut, cât m-am chinuit și am alergat după avize. Acum o săptămână am aflat că nu mai sunt bani. Nu îmi mai răspunde nimeni la telefon”, ne-a declarat fermierul Ștefan Muscă din Giurgiu, crescător de animale și unul dintre cei care au depus proiect pentru a-și cumpăra un abator mobil.

    Toate proiectele sunt câștigătoare, dar fără finanțare

    Ștefan Muscă spune că la nivelul județului Teleorman niciunul dintre cele patru dosare depuse pentru un abator mobil nu va primi finanțare prin AFIR. ”Scrie clar, că mi-a trimis și pe e-mail, că am proiectul eligibil fără finanțare, că nu au bani. Și pentru noi era o mană cerească că noi suntem și crescători de animale”, este nemulțumirea fermierului.

    Supărarea mare a lui Ștefan Muscă se îndreaptă către ministrul Petre Daea în ale cărui promisiuni a crezut. ”I-am scris domnului ministru să nu amestece mizeriile din politică cu agricultura din România. Chiar așa i-am scris: vă rog frumos să vă dați la o parte și în momentul când chemați un fermier să își pună viața și toată casa în pericol, și averea, și munca, să depună un proiect, nu-i întoarceți spatele sau spuneți-i de la capul locului omule, nu mai cheltui bani, că pe noi ne mănâncă consultanții, firmele de proiectare, consultanții tehnici, ăia care fac proiectarea în teren. Din ce nu avem, ne mai iau și ăia bani și rămânem mai săraci decât suntem. Și acum nu mi-a mai dat răspuns (ministrul Daea – n.r.)”, ne-a spus fermierul din Giurgiu.

    Șeful AFIR confirmă: „Nu mai sunt bani”

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-a contactat pe directorul AFIR, Adrian Chesnoiu. “Nu mai sunt bani, o să vedem. Bani alocați acelei submăsuri nu mai avem, dar o să avem o analiză la finalul săptămânii viitoare, să vedem ce soluții găsim. Au fost foarte multe cereri pe această submăsură. S-au terminat în etapa a patra și am avut șase sesiuni”, ne-a declarat săptămâna trecută șeful AFIR când l-am întrebat de ce proiectele pentru abatoarele mobile nu vor primi finanțare.

    Petre Daea i-a asigurat pe fermieri că vor primi 25.000-28.000 de euro fiecare

    Vă reamintim că în luna octombrie anul trecut, ministrul Daea a pornit o adevărată campanie în care le-a promis fermierilor că vor primi finanțare nerambursabilă pentru a-și cumpăra un abator mobil. Petre Daea a anunțat chiar modificarea Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, urmând ca în fiecare comună din România să fie introdus un astfel de abator mobil. Potrivit ministrului Agriculturii, preţul unui abator mobil este de circa 55.000 de euro, iar Guvernul ar urma să acopere jumătate din costuri. ”Am stabilit împreună cu doamna prim-ministru ca aceste proiecte să le pornim, să le punem în mişcare, asigurând 50 la sută din fonduri prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe două căi. Pe căile acestea ale fermierilor, ale producătorilor, care au această posibilitate, şi al GAL-urilor (Grup de Acţiune Locală – n.r.) înţelegând aici structurile care au accesibilitate la această formă de sprijin. Preţul este unul convenabil care dă posibilitatea, în jur de 55.000 de euro. Ceea ce ar însemna că un sprijin prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, să fie undeva la 25-27-28.000 (de euro – n.r.), 50 la sută din valoarea respectivă”, declara ministrul Petre Daea.

    Abatoarele mobile, autorizate sanitar-veterinar

    Vestea că proiectele depuse nu vor primi finanțare pentru achiziția de abatoare mobile a ajuns și la Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR SIM), organizația care printr-o colaborare cu autoritățile sanitar-veterinare, a reușit autorizarea abatoarelor mobile de tip container. Mai mult, asociația de crescători de animale a ajutat fermierii cu documentația tehnică pentru depunerea proiectelor ce au fost declarate câștigătoare, dar fără finanțare.

    Există o astfel de situație. Într-adevăr s-au depus pe măsura 4.2 mai multe proiecte pentru achiziție de abatoare containerizate. Nu ține de noi ce face AFIR sau vreo altă organizație. Proiectele sunt eligible, deci corespund din punct de vedere tehnic, dar nu mai sunt bani. Asta deja nu ține nici de fermier, nici de altcineva. Sunt calculele interne ale celor de la AFIR, ei sunt în măsură să dea informații privind acest aspect”, ne-a declarat Haller Zoltan, membru fondator al ACVBR SIM.

    Două abatoare pe fonduri, înainte de apelul din toamnă

    Reprezentantul asociației de la Brașov subliniază că deși fermierii care au depus proiecte se confruntă cu o ”așteptare neîndeplinită”, procedura accesării fondurilor europene include și acest risc de a depune un proiect bun, dar pentru care nu mai sunt resurse. ”Depunerea unui proiect nu înseamnă neapărat că este și câștigător sau este câștigător și finanțabil. Sunt întotdeauna riscuri, pornești la drum cu un risc, nu poți avea garanția 100% că vei obține banii. (…) Din ce am văzut, sunt vreo doi beneficiari care au proiectele eligibile și finanțabile, dar pe luna noiembrie. Unul pe noiembrie și unul pe decembrie. Probabil așa s-au alocat banii, nu aș putea să spun pentru că nu cunosc mecanismul. (…) Cred că AFIR este ușor dator să dea o explicație fermierilor care au fost încurajați, împinși înainte ca să depună, primind asigurări că da, există fonduri. Aici cred că este nevoie de o explicație. Dar revin la ideea că dacă cineva depune un proiect nu înseamnă că acel proiect trebuie să fie și câștigător, și finanțabil”, ne-a spus Haller Zoltan.

    Soluții de finanțare privată pentru fermierii care vor abatoare mobile

    Asociația Crescătorilor de Vaci din rasa Bălțata Românească sprijină în continuare fermierii care vor să își cumpere un abator mobil. ”Aceste unități erau și sunt gândite să ajute fermierii în condițiile în care toate ușile se închid – aici vorbesc despre export, despre prețul mic de achiziție, de lipsa de piață de desfacere, iar sacrificarea și vânzarea pe plan local reprezintă o soluție pentru oameni, dar trebuie să se știe că ei nu trebuie să dispere, există variante prin care putem să îi ajutăm cu finanțare între 5 și 7 ani prin partenerii pe care îi avem – Agricover sau Banca Transilvania, BT Mic. Sunt soluții care pot fi aplicate, sunt multe organizații care au dorit să cumpere cu banii jos și când au văzut că există posibilitatea de a obține 50% bani nerambursabili sigur că și-au schimbat opțiunea și au zis să aplice. Este posibil ca dorința să rămână și au și suportul, banii necesari pentru achiziție. (…) Soluțiile de finanțare au fost oferite de la bun început, sunt valabile în continuare. Am redus și timpul de livrare de la 8 săptămâni, în maxim 2 săptămâni, aceste unități pot fi puse în funcțiune la beneficiari. Sunt multe organizații, cooperative care din surse proprii deja au achiziționat, practic lanțul scurt alimentar trebuie să fie susținut. Lanțul scurt alimentar trebuie să fie o prioritate care va rezolva atât problema fermierilor, cât și a consumatorilor, dar în toată această colaborare, medicii veterinari au un rol determinant prin ceea ce înseamnă supraveghere astfel încât tot ce ajunge pe piață să fie certificat sanitar-veterinar”, a mai precizat Haller Zoltan.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene! Fabrica de Consultanță: Primul proiect aprobat pe Programul Tranziție Justă, finanțare de 4,9 mil. euro Instalarea tinerilor fermieri – lista cu cei 440 de fermieri care primesc 70.000 de euro/fermă

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România