• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploșnița verde a tomatelor: combatere naturală, fără chimicale, sau cu insecticide

    agrointeligenta.ro -

    Ploșnița verde a tomatelor este tot mai prezentă atât în culturile de roșii din România, cât și la alte legume și chiar în livezi. Cu primele atacuri semnalate în urmă cu circa cinci ani, ploșnița urât mirositoare este unde inamic periculos care consumă din recoltă și o poate compromite total dacă nu se aplică tratamente la timp și în mod corect.

    Ploșnița verde a tomatelor sau Nezara viridula, cu numele său științific, este o insectă dăunătoare pentru culturile de tomate și nu numai. Cum în acest articol facem referire numai la combaterea dăunătorului din cultura de roșii, ne vom rezuma la prezenta numai cum afectează și cum se poate combate ploșnița cu tratamente în cultura de tomate.

    Originea acestei ploșnițe este în Africa, se pare că în Etiopia, de unde a ajuns și s-a răspândit în America, în Asia, dar și în Europa. Dacă inițial, insecta urât mirositoare era semnalată în zone cu climat la cald, în ultimii ani s-a adaptat și în climatul temperat, așa cum este cel din România.

    Culturi atacate de ploșnița verde a tomatelor

    Deși denumirea te duce cu gândul la cultura de tomate, nu doar aceasta este afectată de ploșnița verde care miroase urât. Aceasta se instalează și în culturile de ardei, de castraveți, de fasole, de varză, de vinete, de cartof, de soia, de sorg. Sunt atacate și plantațiile de pomi fructiferi – piersici, sau de fructe de pădure –  zmeur sau coacăz.

    Ploșnița verde a tomatelor: semnele de infestare cu acest dăunător

    Cei mai mulți producători observă atacul de ploșniță verde când deja aceasta este sub formă de ”pui”, adică mici gândăcei de culoare închisă, ce mișună pe suprafața frunzelor și pe tomate. Semnele ploșniței în cultura de legume se pot vedea în partea bazală a fructului/legumei, de unde se răspândește rapid pe toată suprafața.

    În cazul roșiilor, atacul de ploșnițe urât mirositoare determină decolorarea tomatelor, după ce în primă fază, pe fructele verzi apar puncte (înțepătura de ac) întunecate, înconjurate de o zona decolorată deschisă la culoare. Această zonă devine galbenă sau rămâne verde pe fructele coapte.

    Diferite faze de dezvoltare ale ploșniței verzi a tomatelor

    Cât de dăunătoare este ploșnița verde a tomatelor

    Producătorii care s-au confruntat cu acest dăunător spun că ploșnița nu doar că este foarte păguboasă, dar este și dificil de combătut. Atât adulții, cât și larvele atacă fructele și plantele. Dacă larvele preferă frunzele și tomatele încă necoapte, atacul adulților este îndreptat către roșiile mature. Insectele se hrănesc cu seva plantei prin înțepătură, iar în timpul hrănirii, insecta introduce în plantă salivă toxică și că urmare zona este oprită din cursul normal de dezvoltare și fructele devin improprii pentru consum.

    Ploșnița roșiilor poate transmite alți agenți patogeni care afectează plantele și fructele, un exemplu fiind mucegaiul.

    Ploșnița verde a tomatelor: combatere fără chimicale

    Combaterea fără chimicale a ploșniței verzi a tomatelor este dificilă. Din dorința de a nu aplica tratamente chimice, cultivatorii de legume, mai ales cei care produc pentru autoconsum, aleg aceste soluții pentru a scăpa de ploșnițe. Dacă suprafața afectată este mică, dăunătorii de pot colecta manual, cu atenție pentru îndepărtarea ouălor de pe dosul frunzelor.

    Iată câteva stropiri pentru combaterea ploșnițelor verzi fără chimicale:

    Cenușa este o soluție des folosită pentru combaterea ploșnițelor verzi. Se poate aplica direct, prin împrăștierea în cultură, sau se poate amesteca cu apă și stropită soluția pe plante, pentru a adera mai bine pe suprafața acestora.

    Bicarbonatului de amoniu este utilizat contra atacului de ploșnițe verzi în cultura de roșii. De precizat că acest produs este de fapt amoniacul alimentar (NH4HCO3), un precursor al bicarbonatului de sodiu. Este un cunoscut aditiv alimentar ce la acest moment nu este considerat periculos și este permis de legislația UE.

    Bicarbonatul de sodiu contra ploșniței verzi a tomatelor se folosește în amestec cu apă. Se pun patru lingurițe în circa 5 litri de apă curată, de ploaie, fără clor. Se stropește cultura afectată dimineața, după rouă.

    Ceaiul de tutun se poate aplica pentru combaterea naturală a ploșnițelor verzi. Se prepară o infuzie din apă fierbinte peste care se pune tutunul obținut dintr-un pachet de țigări de la care se desfac țigaretele. Ceaiul de tutun se aplică prin pulverizare pe plante, implicit pe insecte. De subliniat că tratamentul nu funcționează în toate situațiile, dar merită încercat.

    Uleiul de neem este un insecticid eficient chiar și contra ploșnițelor tomatelor. Cum se prepară soluția și cum se aplică puteți consulta în acest articol: Uleiul de neem, insecticid bio. Rețeta pentru stropirea legumelor

    Nu chiar un tratament natural, soluția din detergent de vase și zahăr se pare că dă rezultate. Se prepară din cinci litri de apă în care de adaugă 250 ml de detergent (cei mai mulți folosesc Fairy) și un kilogram de zahăr. Produsul este destul de concentrat astfel că ar trebui să aibă efect în înlăturarea dăunătorilor prin stropiri repetate când aceștia dau semne că revin.

    Insecticide contra ploșniței verzi a tomatelor

    Insecticidele sunt o soluție sigură pentru a combate ploșnița verde a tomatelor. La farmaciile fitosanitare veți găsi mai multe tratamente care acționează împotriva insectei urât mirositoare. Iată câteva insecticide cu care puteți stropi legumele:

    Nurelle D (cipermetrin + clorpirifos) este un insecticid  ce combate toate stadiile de dezvoltare ale dăunătorului.

    Daskor 440 EC (cipermetrin + clorpirifos) este un insecticid de contact și ingestie cu spectru larg de combatere.

    Mospilan 20 SG (acetamiprid) este un produs recunoscut pentru eficiența sa și care poate fi aplicat atât la legume, cât și la pomii fructiferi.

    Midash 200 SL (imidacloprid) este un insecticid sistemic pe bază de imidacloprid pentru tratamente foliare.

    Actara (thiametoxam) de la Syngenta are acțiune șoc asupra insectei, prin contact și ingestie. Pătrunde rapid în plantă și apoi este transportat ascendent (acropetal) prin sistemul vascular, protejând întreaga plantă, precum și noile creșteri. Combate dăunătorii atât în stadiul de larvă, cât și de adult.

    Karate Zeon (lambda – cihalotrin) de la Syngenta este un insecticid piretroid, eficient, cu o puternică acţiune de contact şi ingestie asupra adulților și larvelor unei game largi de dăunători. Eliberarea treptată a insecticidului din capsule determină formarea unui depozit stabil pe suprafaţa plantelor, rezistent la acţiunea razelor UV şi a precipitaţiilor.

    Prevenirea unui atac de ploșnițe verzi în anul următor se face prin curățarea terenului după desființarea culturii. Se recomandă chiar arderea locului și dezinfectarea cu produse dedicate pentru a elimina ouăle de dăunători din sol.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Păduchele alb de ceară, un nou dăunător pe pomi. Cum se combate

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte