• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rase mixte de vaci: cele mai bune rase pentru producția de lapte și de carne

    Ramona Dascălu -

    Cele mai bune rase mixte de vaci, vaci pentru producția de lapte și carne, sunt în atenția fermierilor ce dețin exploatații mai mici și care își doresc să investească în rase de vaci de la care pot obține randament maxim.

    Rasele mixte de vaci sunt o direcție perfectă pentru fermele de familie care pot păstra vițelele pentru lapte, în timp ce tăurașii pot fi îngrășați pentru carne.

    Producția de lapte și sporul de îngrășare la vacile din rase mixte sunt diferite în funcție de rasă, de genetica fiecărei vaci. Un mare aport îl are nutriția animalului și cum este îngrijit, dar și mediul în care el este crescut. Rasele străine de vaci mixte au nevoie de o perioadă de acomodare în fermele din România, în timp ce rasele românești sunt mai rezistente și mai puțin pretențioase, însă nu mereu ating performanțe ridicate.

    Cele mai bune rase mixte de vaci

    Bălțata Românească, cea mai răspândită rasă mixtă de vaci în România

    Bălțata Românească este cea mai des întâlnită rasă mixtă de vaci în România. Tradițional, această rasă a fost crescută în satele românești atât pentru producția de lapte, cât și pentru cea de carne. Randamentele ei erau mai modeste, însă în ultimii ani, ameliorarea genetică a condus la obținerea unor linii și produși specializați pe lapte și pe carne.

    Vacă din rasa Bălțată Românească (sursa: ocazii.ro)

    Rasa de vaci Bălțată Românească s-a obținut la noi prin încrucișarea dintre tauri din rasa Simmental, importați din Austria, Elveția și Germania, cu vaci din rasa Sură de stepă, varietatea transilvăneană și în mai mică măsură varietatea moldovenească. Astăzi, Bălțata Românească este răspândită preponderent în Crișana, Banat și Transilvania, aceste taurine valorificând foarte bine pășunile de la munte, dar și de la deal și câmpie.

    Bovinele din rasa Bălțată Românească au un aspect specific: sunt de culoare bălțată alb cu galben, de la nuanța de galben pai până la roșu. Sunt rezistente la îmbolnăviri, dar sunt pretențioase la modul de întreținere și furajare. Așa cum aminteam anterior, se pretează foarte bine la creșterea și explotarea pe pășune.

    Vacile din rasa mixtă Bălțată Românească sunt productive atât pentru lapte, cât și pentru carne, existând însă exemplare specializate pe lapte carne, precum și pe carne lapte. Astfel, exemplarele din tipul lapte carne, ameliorate cu Red Holstein, în condiții bune de hrănire și întreținere realizează ușor producții de 6.000 de kg lapte pe lactație cu 3,8% grăsime și 3,4% proteină. Cele din linia de carne lapte au aptitudini foarte bune pentru carne, dezvoltare corporală mare, precocitate în procesul îngrășării și o bună calitate a carcasei. Taurii de reproducție ajung la maturitatea morfologică și la 1.200-1.300 de kilograme. Randamentul la sacrificare este de 54-56%, iar carnea este de bună calitate cu un grad de perselare (are aspect de împănată cu grăsime) și marmorare (conține suficient de multă grăsime intramusculară)  care îi conferă însușiri organoleptice superioare.

    În prezent, în funcție de scopul de creștere urmărit, pentru lapte sau pentru carne, se folosesc tauri amelioratori în ambele direcții. Vacile Bălțată Românească au avantajul unic în zootehnia de la la noi că pot fi trecute la subvenția APIA de tip sprijin cuplat pentru lapte, dacă vacile sunt la controlul de lapte, sau la plata APIA pentru vaca de carne, dacă înscrierea animalului în Registrul Genealogic este în linia de carne.

    Rasa Siemmental, cea mai valoroasă rasă mixtă de vaci pentru carne

    Vacile din rasa mixtă Siemmental sunt crescute atât pentru producția de lapte, cât și pentru cea de carne. Această rasă de bovine mixte provine din Elveția, de pe valea râului Siemmen, de aici și originea numelui. Aspectul vacilor Siemmental le face ușor de confundat cu Bălțata noastră, de subiliniat însă că trăsăturile remarcabile ale taurinelor Siemmental au dus la răspândirea ei în foarte multe țări din Europa ca Germania (Bălțată germană), Austria (Bălțată austriacă), Franța, Italia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România. Dacă Elveția este considerată leagănul de formare al acestei rase, Germania și Austria reprezintă astăzi leagănul de creștere și exploatare.

    Vacă din rasa Siemmental (foto: agrobiznes.md)

    Culoarea bovinelor din rasa Siemmnental este bălțată alb cu galben de diferite nuanțe, capul, abdomenul, extremitățile membrilor și a cozii fiind albe.

    Rasa de vaci Siemmental este considerată a fi cea mai valoroasă rasă mixtă pentru carne, vacile îngrășate ajungând la 850-900 de kilograme. Tineretul supus îngrășării intensive realizează sporuri medii zilnice de 1.300-1.400 grame, iar randamentul la sacrificare este peste 58%. Carnea are proprietăți organoleptice superioare, este fragedă, suculentă, marmorată, și perselată, depășind-o chiar pe cea a raselor de carne.

    Bovinele din rasa Siemmental au aptitudini bune și pentru producția de lapte. Animalele care au până la 30% sânge Red Holstein dau producții medii de 8.000 kg de lapte pe lactație, cu o calitate a laptelui de 3,9% grăsime și 3,4% proteină. Trebuie subliniat și faptul că aceste bovine prezintă aptitudine foarte bune ale ugerului pentru mulsul mecanic.

    Rasa mixtă de vaci Montbeliarde are un grad ridicat de adaptabilitate

    Rasa de vaci Montbeliarde este mai puțin întâlnită în România, mai ales din cauză că neexistând un program de amelioare și un Registru genealogic al rasei, crescătorii nu pot beneficia ca subvenție APIA nici de sprijinul cuplat pe linia de lapte, nici de cel de la linia de carne.

    Vacile Montbeliarde sunt mai puțin întâlnite în România

    Montbeliarde este o rasă mixtă de vaci originară din Franța, provine din rasele de tip franco-elvețiene, iar în prezent face parte din tulpina raselor Siemmntal. Este o rasă masivă, cu aptitudini combinate, lapte-carne, iar aspectul acestor vaci este dat de culoarea bălțată alb cu roșu.

    Greutatea vacilor Montbeliarde este de 650-700 de kilograme, sporul mediu zilnic realizat de tineretul supus îngrășării fiind de 1.200-1.300 grame pe zi. Randamentul la sacrificare pentru Montbeliarde este de 52-54% la vaci și de 56-58% la tineretul mascul supus îngrășării.

    La vacile Montbeliarde, producția de lapte pe lactație standard este de 7.600 de kilograme de lapte, cu 3,9% grăsime și 3,30% proteină.

    Rasa Montbeliarde este renumită pentru nivelul ridicat al adaptabilității și rezistenței la condițiile de exploatare. Se adaptează foarte bine la altitudini cuprinse între 400 și 1.000 de metri și la un climat continental cu schimbări de temperatură rapide și condiții extreme, de +35 de grade Celsius vara și – 20 de grade Celsius iarna.

    Rasa mixtă de vaci Brună sau Brună de Maramureș, cel mai bine adaptată condițiilor de la munte

    Rasa Brună de vaci mixte este cea mai bună recomandare pentru fermierii din zonele de munte. Această rasă de vaci crescute pentru lapte și pentru carne s-a format în urma încrucișării dintre vaci din rasele locale primitive Sura de stepă și Mocănița cu tauri din rasa Schwyz sau Bruna Alpină (originară din N-E Elveției).

    Vaci din rasa Brună

    Aspectul specific al acestor vaci dă și numele rasei, bovinele având culoarea brună cenușie de diferite nuanțe, mergând de la brun argintiu la brun închis, aproape negru. În jurul botului, vaca Brună prezintă un inel de culoare deschisă, iar oglinda botului și mucoasele sunt de culoare neagră-cenușie.

    Producția de lapte la vacile din rasa Brună diferă de condițiile pe care le asigură fermierul în furajare și îngrijire. Astfel, la Brună sau la Bruna de Maramureș, producția medie de lapte pe lactație se situează în jur de 4.500 – 5.000 de kilograme, cu 3,8% grăsime și 3,2% proteină.

    Pe linia de carne a rasei Brună, tineretul supus îngrășării realizează un spor mediu zilnic de 950-1000 de grame, randamentul la sacrificare fiind de 53-55%.

    Vacile din rasa mixtă Brună sunt foarte bine adaptate în zonele premontane și montane și valorifică foarte bine pășunile din zona montană.

    Pinzgau de Transilvania, o rasă mixtă de vaci cu randamente modeste

    Pinzgau de Transilvania este rasa mixtă de vaci la care producțiile de lapte și de carne sunt mai modeste. Este și motivul pentru care rasa a cam dispărut din gospodăriile românești. Această rasă s-a format prin încrucișarea dintre Mocăniță și în mai mică măsură Sura de Stepă cu rasa Pinzgau, importată din Austria.

    Vacă din rasa Pinzgau de Transilvania

    În țara noastră, rasa Pinzgau de Transilvania este răspândită mai ales în zona premontană și montană a județelor Suceava, Bistrița Năsăud, Sibiu, Hunedoara și zona munților Apuseni.

    Ca aspect, o vacă Pinzgau de Transilvania are culoare specifică cu un anumit desen al bălțăturii. Culoarea este bălțată, roșu cu alb. Zona albă pornește de la grebăn, se lărgește spre spinare, șale, crupă, cuprinde fesele, coada, ugerul, partea inferioară a abdomenului și ajunge la piept. La membre, în jurul antebrațului și gambei se formează inele de culoare albă, uneori incomplete.

    Producția de lapte la rasa Pinzgau de Transilvania este diferită de la o zonă la alta, în funcție de condiții și de genetică, dar cu aproximație se situează în jurul valorii de 2.500 – 3.000 kilograme pe lactație cu 3,8-3,9% grăsime și 3,1%-3,2% proteină.

    Producția de carne la Pinzgau de Transilvania este mai bună, cu avantajul major al rasei mixte fiind că eeste foarte rezistentă la boli și puțin pretențioasă la condițiile de furajare și întreținere.

    Sursă selectivă: Tehnologii moderne privind creșeterea taurinelor, evaluarea și valorificarea producției de lapte conform normelor din Uniunea Europeană, Gheorghe Vaida, Artptress 2010


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului