Ziar englez: ”Mâncarea ieftină este o dependență de care trebuie să scăpăm”. 80% dintre britanici preferă să plătească mai mult pentru a-și susține fermierii
agrointeligenta.ro -Publicația britanică ”The Observer” a început o adevărată anchetă pentru a descoperi ce soartă vor avea prețurile alimentelor în următoarea perioadă. Jurnaliștii au stat de vorbă cu Phillip Clarke, directorul executiv al lanțului Tesco și au aflat că tendința pieței este ca nivelul prețurilor să crească pe măsură ce cererea este în creștere, iar capacitățile fermierilor sunt limitate.
Într-un editorial-analiză, Tobias Jones atrage atenția că mâncarea ieftină reprezintă o dependență de care, dacă nu vom scăpa, ne va duce în imposibilitatea de a mai face agricultură. ”Principala problemă este că am devenit dependenți de mâncarea ieftină și că ignorăm costurile ei ascunse: ne otrăvim pământul cu pesticide, ne distrugem coloniile de albine, creștem nivelul de poluare, distrugem terenuri, ajungem să ne măcelărim bovinele din cauza bolii vacii nebune și uităm adesea de 176 de decese survenite din cauza bolii Creutzfeldt-Jakob (afecțiune degenerativă a creierului cuazată, printre alți factori, și de proteine animale modificate genetic)”, scrie ziaristul englez.
De cealaltă parte, Phillip Clarke, directorul Tesco, al doilea cel mai mare lanț de magazine alimentare din lume, raportat la profit, le-a explicat jurnaliștilor de la Observer că prețurile alimentelor vor crește, având în vedere rolul tot mai important al agriculturii „inteligente”. „Pe termen lung, cred că prețurile alimentelor, precum și raportul veniturilor cheltuite pe mâncare vor crește, în principiu din cauza cererii. E legea de baza a economiei: dacă exista cerere, va exista și ofertă”, a declarat Clarke, citat și de incont.ro.
Un studiu realizat recent a scos la iveală că 80% dintre britanici preferă să plătească mai mult pentru produse de calitate și sunt dispuși să facă un efort financiar pentru a susține producția agricolă națională și, implicit, activitatea fermierilor englezi. ”Consumatorilor britanici le pasă de agricultură și sunt pregătiți să plăteasca mai mult pentru a susține acest sector, chiar dacă asta înseamnă să plătească mai mult pentru ceea ce mănâncă, având în vedere că banii vor ajunge astfel la agricultori”, a declarat Donald Curry, administratorul unei asociații a fermierilor din Marea Britanie. „Fermierii joacă un rol vital pentru economia rurală și pentru zonele de țară”, a adăugat Curry.
Problemele agricultorilor britanici, în cifre
– 100.000 de animale au murit în acest an din cauza zăpezilor
– Una din patru gospodării de fermă este situată de statistici la nivelul sărăciei
– Fermierii au cultivat cu 30% mai puțin teren decât în anii trecuți
– 30 de ferme de lapte și-au închis porțile doar în luna aprilie a acestui an
– Salariul anual al unui fermier britanic din Durham este de 12.600 de lire sterline, iar unii câștigă doar 8.000 pe an
– Vârsta medie a unui fermier britanic este 58 de ani
Foto: theobserver.co.uk