• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zi neagră la ferma lui Dimitrie Muscă: ”Daea e criminalul! Să vină el să omoare purceii! Eu le dau drumul pe poartă!”

    agrointeligenta.ro -

    Inevitabilul s-a produs! În ciuda tuturor avertismentelor fermierului Dimitrie Muscă, autoritățile din județul Arad nu au făcut nimic și pesta porcină africană s-a extins. De astăzi, ferma de purcei a lui Muscă, cea de la Complexul Agroindustrial de la Olari a intrat în zona de supraveghere. Nu se mai poate scoate din fermă niciun picior de purcel. O situație groaznică ce va duce la canibalismul purceilor, animale indemne de orice boală, dar care nu dispun de spațiu. În acest condiții, decât să îi vadă că suferă, Dimitrie Muscă, cu riscul de a fi arestat, a decis că va deschide porțile fermei pentru ca purceii, toți sănătoși, să iasă din fermă.

    Astăzi (ferma-maternitate de la Olari) intră în zona de supraveghere de sub 10 kilometri. (…) Nu mai am voie să vând niciun purcel. Lumea spune: se despăgubește. Eu ce pot să spun, că la alții nu s-a despăgubit nimic. Trebuie să scot în jur de 2.000 de capete de purcei în fiecare lună, nu pot să îi cazez, nu pot să îi bag, atâta am, atât este este complexul, este maternitate cu tineret, cu sugari. Sunt indemni de toate bolile porcului. Chiar nu au absolut nimic, am vândut purceii în țară și toată lumea ne-a căutat să le vindem purcei. Am vândut purcei de o calitate deosebită. (…) La zi, situația de la Olari este fenomenul acesta: avem o fermă cu 900 de mame și un efectiv total de peste 7.000 de capete astăzi, indemnă la absolut toate bolile care există la porc, nu are nicio boală. (…). În momentul de față nu avem ce să facem, am primit hârtie de la DSV Arad că nu putem scoate purceii din fermă, suntem în zona de supraveghere de sub 10 km, se ia pe linie dreaptă, pe șosea ar fi mai mult de 10 km, pe linie dreaptă sunt 10 km. Și nu avem ce să facem. Nu știu ce o să fac astăzi. Dacă nu mă lasă să vând purceii, eu nu pot să îmi permit, eu Muscă nu sunt un criminal să merg să omor purceii, în fiecare săptămână să merg să omor 2.000 de purcei pe lună, sau scroafe. Nimeni nu are soluție. Purceii, porcii de acolo sunt indemni la boală, la tot ce vreți. Eu o să deschid porțile și o să se ducă. Nu știu unde se duc, nu am ce face, nu îmi pot permite să chinui aceste animale, să le dau în cap, să îi omor nu știu sub ce formă, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO fermierul Dimitrie Muscă din județul Arad.

    ”Autoritățile sunt vinovate 100%”

    În fața acestui dezastru, autoritățile nu mișcă un deget. ”Autoritățile nu mi-au spus nimic. Autoritățile știu, nu se bagă la nimic. Autoritățile sunt vinovate 100%. În primul rând, eu am întrebat-o pe prefecta Aradului: în condițiile în care a apărut în zonă PPA se spune că există ca măsuri de protecție, trebuie să fie echipă din cine vrea, vânători, armată, poliție, jandarmi care să puște porcii intrați de pe graniță în România dinspre Ungaria. Dacă ungurii pușcă din spate dinspre Ungaria spre România, porcii mistreți de la ei bolnavi migrează la noi. Ungurii au pestă, dar au și minte mai multă, nu au făcut scandal, s-au descurcat cum au putut și acum sunt bine-mersi, s-au descurcat și vând carne de porc în România cât încape. Noi n-am făcut nimic. Deci de două ori am ridicat problema: cine împușcă porcii și nu s-a răspuns”, ne-a mai spus inginerul Muscă.

    Ținta atacurilor după ce a cerut împușcarea mistreților

    Așa cum a avertizat ing. Dimitrie Muscă încă de la început, mistreții au răspândit ciuma porcilor în toată țara. Anul trecut, când fermierul de la Curtici cerea să fie împușcați mistreții din fondurile de vânătoare, împotriva sa au fost direcționate tot felul de atacuri, o parte dintre dintre ele catalogându-l ca fiind ”anti-european”. Astăzi, cu o țară ”scăldată” în PPA, curajoșii au dispărut, lăsând fermierii pradă dezastrului.

    Ministrul Daea l-a ascultat dar nu a făcut nimic

    În toată această situație, fermierul Muscă îl vede ca principal responsabil pe ministrul Petre Daea care nu a făcut nimic să salveze porcul românesc. ”Este criminal. El este criminalul pentru că eu personal am vorbit cu el de nenumărate ori și am zis: domnule ministru, haideți să păzim granița țării din Ucraina, hai să facem un cordon pe rază cu Ucraina, haideți să împușcăm pe un diametru de 30-50 km tot ce este mistreț. Au zis că vin alții. Nu e problemă, facem o echipă care să vâneze tot ce este”, spune Dimitrie Muscă.

    Vinovații: cei cu fonduri de vânătoare și statul român, prin Romsilva

    Fermierul nu consideră că despăgubirile trebuie să fie acoperite de la bugetul de stat sau cel european atât timp cât există vinovați evidenți pentru ce se întâmplă la nivel național: ”Vinovate sunt AJVPS – Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, și Romsilva care a recunsocut că are între 7 și 13 mistreți pe km pătrat. Primul lucru pe care îl discut este că au voie să crească 0,5 mistreți pe km pătrat, sau un mistreț pe 2 km pătrați. El are sute și sute de porci mistreți. Au recunoscut că ei au între 7 și 13 capete de mistreț pe un km pătrat! Știe și ministrul Deneș că avem cea mai mare rezervație de mistreți în Arad. Avem fonduri de vânătoare cu 2.000 de mistreți. Boala vine de la mistreți, de la oamenii care n-au respectat legea prin care trebuiau să aibă 0,5 mistreți pe un kilometru pătrat. (…) Pesta a apărut aici într-o comună, la Cintei, la un vânător acasă. El zicea că nu a făcut, că e curat, dar la el au omorât porcii în curte. De acolo au plecat câteva focare„, declară Dimitrie Muscă.

    Toți mistreții găsiți erau pozitivi la testele pentru PPA

    Cazul fondurilor de vânătoare de la Arad nu sunt singulare, dar situația de aici este mai gravă prin faptul că s-a încercat mușamalizarea cazurilor de mistreți morți de pestă: ”La noi în zonă, la marginea Aradului, acel pâlc, acel fond de vânătoare care spune că are peste mistreți pe peste 9.000 de hectare, la acel fond după ce s-a infectat, s-au descoperit primii doi mistreți puși pe Facebook pe 17 iulie, nu s-a întâmplat nimic o lună de zile. Când s-a depistat că sunt pozitivi, directorul DSV a trimis mașină cu ei la București, pe parcurs a întors mașina înapoi ca să nu lase mostrele la ANSVSA pentru că vrea să protejeze sub orice formă acel fond care aparține aparține directorului AJVPS. Au venit doi inspectori de la DSV, au dat notă explicativă, au dat drumul și s-a dovedit că animalele erau pozitive. Atunci nu eram în zona de supraveghere, era o distanță mai mare, dar ei n-au pușcat o lună de zile, au pușcat apoi ici-colo, au mai dus doi, patru, șase mistreți. Știu că odată, din mistreții pușcați, le-au furat șacalii un mistreț. Toate animalele au fost pozitive, toți mistreții din fond au fost pozitivi. 100% ei au răspândit pesta. Astăzi poate nu sunt infectați să cadă, dar contaminați sunt toți. De la Romsilva, ăia au înțeles mesajul și au început să puște. Pe 9.000 de hectare tu ai porci mistreți, au zis că în câmpuri sunt acum porcii, că acolo au hrană din câmpurile oamenilor. Cel care deține fondul a zis că nu îi omoară pentru că nu are unde să îi îngroape. Au apărut câteva focare în zona limitrofă cu mediul silvatic, apoi au intrat până în mijlocul comunei, la toate animalele din focarele oamenilor, s-au găsit soluții și s-au îngropat. Mistreții sub nicio formă, după o lună. Acum au început și ei să puște. Vă dați seama cât s-au extins focarele în zonă”.

    ”Totul e contaminat, toți mor, depinde numai în cât timp”

    În total, de la apariția virusului PPA în România, până la începutul lunii august, au fost eliminați 410.616 porci afectați de boală și existau 1.803 cazuri la mistreți. ”În Buzău și Vrancea 20 de capete de mistreți bolnavi pe suprafață de 9 fonduri de vânătoare. Când ai 2 mistreți pe un fond de vânătoare, acolo totul e contaminat, toți mor, dar depinde în cât timp, dar de murit mor. Toată țara este infestată cu mistreți bolnavi. Nu mai este scăpare. Dacă fraierii se bucură că după episoadele astea vor mai rămâne cu câțiva mistreți, se înșeală amarnic, trebuie să priceapă odată pentru totdeauna: oameni buni, această formă nu este simplă, mistreții care au trecut prin boală și nu au murit, fac forme de rezistență și vor trăi încă 400 de zile. Așa spune cartea. Ce înseamnă 400 de zile? Că varsă virus peste tot pe unde umblă, infectează tot ce le iese în cale. De ce nu a vrut Daea nu înțeleg…nu au putut să poruncească vânătorilor…”, mai spune ing. Muscă.

    ”Să vină Daea să îi omoare”

    În final, fermierul Dimitrie Muscă spune că el nu va putea să chinuie animalele sănătoase, nu le va putea lua el zilele purceilor care continuă zilnic să vină pe lume în exploatația din Arad. ”Ei sunt vinovații, ei trebuie să suporte penuriile. Eu deschid poarta la societatea mea de la Olari, nu am de ales. Să plece porcii unde dă Dumnezeu. Pot să îmi pun mâinile în fața lor, să îmi pună cătușe, dar eu nu pot să merg să îi omor, animalele sunt sănătoase, se vor devora unele pe altele, nu au spațiu. Să vină cine vrea să îi omoare, să vină Daea să îi omoare că de la el a pornit toată treaba”, a încheiat Dimitrie Muscă.

    La ANSVSA, raportările au intrat…în vacanță

    În timp ce pesta porcină africană continuă să acapareze toate fermele și gospodăriile, autoritățile de la București parcă au intrat în vacanță. În presa locală ”curg” știrile despre noi focare, însă la ANSVSA, ultima comunicare despre situația PPA a fost pe 8 august că virusul era activ în 231 de localități din 23 de județe, în 746 de focare (dintre care 4 focare în exploatații commerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe existau cazuri numai la mistreți.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia