• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Plafon la achiziția de terenuri agricole în România: 500 ha la persoane fizice și 1.000 ha la cele juridice

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Decizii importante privind o legislație mult-așteptată de fermierii români! La Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a avut loc astăzi, marți – 3 septembrie, o dezbatere pe modificările ce vor fi aduse Legii vânzării terenurilor, mai exact Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

  Deși în cadrul ședinței de astăzi nu s-a aprobat forma finală cu toate amendamentele propuse, deputații și fermierii au reușit să vină cu o serie de schimbări menite să faciliteze accesul cetățenilor români la pământ, mai ales a tinerilor. S-au dezbătut criteriile privind dreptul de preemțiune și, cel mai important poate, s-a venit cu o propunere de plafonare a suprafeței agricole pe care o persoană juridică o poate cumpăra în țara noastră.

  ”Eu aș introduce un amendament pe plafonare mai ales la societățile comerciale. Aș spune clar: la societățile comerciale…Cei care sunt până acum…de acum încolo. Legea uzitează pentru viitor. Plafonarea o putem discuta în funcție de media europeană”, a venit cu propunerea deputatul PNL Tinel Gheorghe. Ideea a fost îmbrățișată și de colegii din Comisie, dar și de fermieri.

  În urma dezbaterilor conduse de președintele Comisiei, deputatul Alexandru Stănescu, s-a convenit ca propunerea pentru plafonare să fie de 500 de hectare pentru persoanele fizice și de 1.000 de hectare la persoanele juridice. O altă propunere a fost de 750 de hectare, suprafață ”inspirată” dintr-o măsură de stat prin care se acordă credite cu garanție de la stat pentru cei care achiziționează teren în limita acestei suprafețe. De asemenea, s-a discutat favorizarea persoanelor juridice care dezvoltă activități zootehnice, deci care integrează producția vegetală prin ferme de animale.

  Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO, una dintre situațiile discutate a fost cea a contractelor de formă pentru arendă, în prezent existența contractului dând drept de preemțiune pentru achiziția unei suprafețe agricole. Cum acum nu există vreo condiție privind valabilitatea contractului, s-a venit cu propunerea ca dreptul de preemțiune să fie activat numai dacă există un contract de arendă cu o vechime de cel puțin un an de la semnare, fiind în discuție și perioada de 3 sau de 5 ani.

  Alte propuneri convenite au fost cele menite să reducă fenomenul de acaparare a terenurilor agricole. Astfel, viitori cumpărători vor trebui să facă dovada că au domiciliul reședință pe teritoriul național stabilit pe o perioadă de 5 ani anteriori achiziției de teren.

  După ședința de astăzi, membrii Comisiei pentru agricultură se vor întruni marțea viitoare pentru un vot pe amendamentele dezbătute. Va urma o punere de acord cu Comisia juridică pentru un raport comun, forma finală fiind trimisă la vot în plenul Camerei Deputaților. Sunt șanse mari ca noua Lege a vânzării terenurilor agricole să fie adoptată în această sesiune parlamentară, adică până la finele anului.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Laptele fermelor de vaci, colectat de o nouă fabrică de lactate 100% românești! Fenomenul MIERII FALSIFICATE trebuie stopat! Măsuri în UE contra importurilor din China! Cum se calculează încărcătura de animale la suprafața de pășune pentru APIA

  Ultimele știri

  Preț miei 2020. Crescător de ovine: Mielul de Paște se vinde cu 13-15 lei/kg în viu. Carcasa, 25 de lei/kg! DEROGARE privind ACTUL DE LA PRIMĂRIE CU CARE FERMIERII POT CERE SUBVENȚIA ÎN 2020! ALERTĂ METEO DE VIJELIE! ANM: RAFALELE POT AJUNGE LA PESTE 140-180 KM/H!

  Căutare în articole