Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Plafon la achiziția de terenuri agricole în România: 500 ha la persoane fizice și 1.000 ha la cele juridice

Decizii importante privind o legislație mult-așteptată de fermierii români! La Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a avut loc astăzi, marți – 3 septembrie, o dezbatere pe modificările ce vor fi aduse Legii vânzării terenurilor, mai exact Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

Deși în cadrul ședinței de astăzi nu s-a aprobat forma finală cu toate amendamentele propuse, deputații și fermierii au reușit să vină cu o serie de schimbări menite să faciliteze accesul cetățenilor români la pământ, mai ales a tinerilor. S-au dezbătut criteriile privind dreptul de preemțiune și, cel mai important poate, s-a venit cu o propunere de plafonare a suprafeței agricole pe care o persoană juridică o poate cumpăra în țara noastră.

”Eu aș introduce un amendament pe plafonare mai ales la societățile comerciale. Aș spune clar: la societățile comerciale…Cei care sunt până acum…de acum încolo. Legea uzitează pentru viitor. Plafonarea o putem discuta în funcție de media europeană”, a venit cu propunerea deputatul PNL Tinel Gheorghe. Ideea a fost îmbrățișată și de colegii din Comisie, dar și de fermieri.

În urma dezbaterilor conduse de președintele Comisiei, deputatul Alexandru Stănescu, s-a convenit ca propunerea pentru plafonare să fie de 500 de hectare pentru persoanele fizice și de 1.000 de hectare la persoanele juridice. O altă propunere a fost de 750 de hectare, suprafață ”inspirată” dintr-o măsură de stat prin care se acordă credite cu garanție de la stat pentru cei care achiziționează teren în limita acestei suprafețe. De asemenea, s-a discutat favorizarea persoanelor juridice care dezvoltă activități zootehnice, deci care integrează producția vegetală prin ferme de animale.

Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO, una dintre situațiile discutate a fost cea a contractelor de formă pentru arendă, în prezent existența contractului dând drept de preemțiune pentru achiziția unei suprafețe agricole. Cum acum nu există vreo condiție privind valabilitatea contractului, s-a venit cu propunerea ca dreptul de preemțiune să fie activat numai dacă există un contract de arendă cu o vechime de cel puțin un an de la semnare, fiind în discuție și perioada de 3 sau de 5 ani.

Alte propuneri convenite au fost cele menite să reducă fenomenul de acaparare a terenurilor agricole. Astfel, viitori cumpărători vor trebui să facă dovada că au domiciliul reședință pe teritoriul național stabilit pe o perioadă de 5 ani anteriori achiziției de teren.

După ședința de astăzi, membrii Comisiei pentru agricultură se vor întruni marțea viitoare pentru un vot pe amendamentele dezbătute. Va urma o punere de acord cu Comisia juridică pentru un raport comun, forma finală fiind trimisă la vot în plenul Camerei Deputaților. Sunt șanse mari ca noua Lege a vânzării terenurilor agricole să fie adoptată în această sesiune parlamentară, adică până la finele anului.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!