• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-au recoltat loturile pentru Ziua Porumbului 2019. Nicolae Sitaru: Producțiile sunt între 9,5 și peste 15 tone la hectar

    Ramona Dascălu -

    Ziua Porumbului 2019 se apropie! În platforma din satul Orezu, comuna Ciochina, județul Ialomița, s-au recoltat loturile pentru evenimentul ce va avea loc joi, pe 12 septembrie, la ferma Elsit a ing. Nicolae Sitaru. Fermierii sunt invitați să participe la eveniment, să afle și să vadă la fața locului care sunt hibrizii cu cele mai bune producții în acest an, mai ales că în urma primelor calcule de la recoltat, producțiile pleacă de 9,5 tone/ha și ajung până la peste 15 tone/ha.

    Citiți și: Ziua Porumbului 2019. Evenimentul din ferma lui Nicolae Sitaru se va ține pe 12 septembrie 

    Întregul proces de recoltare a loturilor de porumb a fost filmat de către echipa Agrointeligența – BT Video, iar imaginile surprinse în câmp vor fi disponibile, de asemenea, joi, pe 12 septembrie, la Ziua Porumbului.

    În mai puțin de o săptămână va avea loc Ziua Porumbului, eveniment ajuns în acest an la cea de-a X -a ediție. Ca în fiecare an, fermierii vor avea șansa să afle ultimele noutăți în materie de hibrizi de porumb, dat fiind faptul că la eveniment participă anul acesta 10 companii producătoare de semințe.

    „Anul acesta la Ziua Porumbului vor fi prezente 10 firme semincere și 5 firme de utilaje agricole, precum și asociații profesionale și reprezentanți ai băncilor. Fiecare companie de semințe are 6 hibrizi în aceste loturi, deci în total vom prezenta producțiile a 60 de hibrizi”, a declarat Nicolae Sitaru, administratorul fermei Elsit din județul Ialomița.

    În ceea ce privește producțiile obținute în urma recoltării loturilor pentru Ziua Porumbului, Nicolae Sitaru ne-a dezvăluit că producțiile se situează undeva între 9,5 și 15 tone, datele finale urmând a fi prezentate pe 12 septembrie: „Producțiile obținute pleacă de 9.500 de kilograme la hectar și ajung până la 15.359 de kilograme la hectar. Datele finale vor fi date pe 12 septembrie, de Ziua Porumbului. În zona aceasta, unde are loc Ziua Porumbului, eu am avut anul trecut soia, este un teren cu aport freatic foarte bun și a și plouat destul de mult. Pot spune că e una dintre cele mai bune sole ale mele. Am recoltat cu unități sub 15% umiditate până la 11%, deci sunt unități bune de stocare, din acest punct de vedere e bine”.

    Nicolae Sitaru a transmis prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO și un mesaj către fermieri.

    „Pe fermieri îi aștept cu mult drag la Ziua Porumbului. Sunt în portofoliile companiilor mulți hibrizi noi, hibrizi care vor fi prezenți la eveniment, și de aceea îi aștept pe fermieri pe 12 septembrie, joia viitoare, începând cu ora 9.00. Prezența lor este foarte importantă atîât pentru mine, cât și pentru eveniment în sine, pentru că împreună putem să alegem pentru anii viitori ce porumb o să cultivăm”, este mesajul transmis de organizatorul evenimentului Ziua Porumbului.

     

    Nicolae Sitaru, managerul fermei Elsit, a ținut să caracterizeze anul agricol 2018-2019, care este pe cale să se încheie odată cu recoltarea porumbului, drept un an foarte complicat și de neînțeles în privința producțiilor, care înregistrează diferențe majore chiar și în cadrul aceleiași ferme.

    „Anul 2019 a fost un an foarte complicat. În primăvară nu am avut rezervă de apă aproape deloc și în timpul anului am depins de toate ploile care au venit. De asemenea, este și un an de neînțeles. Astfel, se întâmplă ca într-o solă, la un capăt unde a plouat un pic mai mult, să fie un porumb mult mai bun, iar în capătul celălalt să fie mult mai prost. Și alți colegi de aici din zonă au obținut producții foarte diferite în cadrul aceleiași ferme. Eu care am numai hibrizi de top, în cel mai neplouat și slab loc al meu producția minimă e de 5.700 de kilograme la hectar și s-ar putea ca în cel mai bun loc și cel mai plouat să ajung la 12.000 de kilograme la hectar. Deci, în aceeași fermă și cu hibrizi unu și unu. Tot așa, am un porumb la Buzău din care nu știu dacă o să obțin 2000 de kilograme la hectar. Nu a plouat deloc. Și tot acolo la Buzău, dar în altă solă o să fac 10 tone, deci diferențele sunt uriașe. Anul acesta asta a adus – diferențe uriașe de producții. Până acum ori era secetă și nu se făcea pe nicăieri, ori ploua și se făcea. În aceeași fermă să fie diferențe de 7 tone între o solă și alta, știind că peste tot s-a aplicat aceeași tehnologie și au fost hibrizi de top de la mai multe companii, este un lucru greu de înțeles”, a spus Nicolae Sitaru.

    În final, acesta a ținut să precizeze că în acest an România va face porumb mai puțin.

    „După părerea mea anul ăsta în România facem porumb mai puțin, măcar cu 1-2 tone mai puțin față de anul trecut. Chiar dacă în unele zone porumbul este poate mai bun ca anul trecut, în zonele cele mai importante din punct de vedere agricol cum este Ialomița, Călărași, Brăila, Buzău, producțiile sunt foarte, foarte diferite. Știu un amic care a cules 1500 de kilograme, deci sunt niște plaje uriașe, e foarte greu de înțeles, mai ales că fermele mari nu se mai joacă cu tehnologia, adică lucrează corect terenul. Dar fără apă nu se face nimic, indiferent de hibrid”, a concluzionat fermierul ialomițean Nicolae Sitaru.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă