• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tehnologia simplă pentru o producție de porumb de 12,5 tone/ha

  agrointeligenta.ro -

  O tehnologie simplă pentru cultura de porumb, o tehnologie minimală, dar cu rezultate spectaculoase: hibrizii din loturile de la Ziua Porumbului au reușit și în acest an să depășească lejer pragul producției medii de 10 tone la hectar. Din cei 60 de hibrizi de la 10 companii producătoare, numai doi au avut producții sub pragul de 10 tone, și în aceste cazuri, producția STAS fiind de circa 9,5 tone la hectar. Într-un an cu multe provocări, genetica a valorificat la maxim tehnologia de cultură implementată de fermierul Nicolae Sitaru la ferma Elsit, gazda tradițională a celui mai mare eveniment dedicat culturii de porumb din România.

  Producție medie de 12,5 tone la hectar cu 60 de hibrizi

  Media de producție la cei 60 de hibrizi a fost de 12.515 kilograme la hectar la o umiditate STAS de 14%. Este o recoltă pe care și-ar dori-o orice fermier în exploatația sa și pe care inginerul Nicolae Sitaru și echipa de la Elsit au obținut-o cultivând aproape toți hibrizii marcanți de pe piața de semințe din România. Cheia producției ridicate stă în tehnologia de cultură a fermei Elsit, o tehnologie care utilizează două produse-cheie: erbicidele Adengo și Laudis de la Bayer. În afară de aceste două erbicide, la cultura de porumb, Nicolae Sitaru nu a folosit niciun alt pesticid!

  Cultura premergătoare: soia

  Cultura premergătoare pentru loturile de porumb din ferma Elsit a fost soia, o leguminoasă care fixează azotul în sol, oferind porumbului un ”supliment” important și natural la fertilizare.

  Înainte de a înființa cultura de porumb, în toamnă s-a scarificat suprafața cu un scarificator de la Maschio Gaspardo. Lucrarea  a fost făcută în luna octombrie, iar apoi, în noiembrie, s-a discuit terenul în două treceri.

  În primăvară, pentru porumb s-a făcut, pe 15 martie, o fertilizare cu azotat de amoniu – 300 kg/ha, încorporat în sol. Două săptămâni mai târziu, pe 28 martie s-a mai venit cu un combinator.

  Semănatul porumbului a avut loc în data de 4 aprilie, iar odată cu lucrarea de semănat s-a aplicat și DAP 18:46:0 în cantitate de 137 kg/ha.

  Doar două erbicidări, ambele cu produse BAYER

  De la semănat și până la recoltat, singurele lucrări au mai fost cele de erbicidare – ambele cu produse BAYER. S-a aplicat înainte de răsărire erbicidul Adengo (doză de 0,4 l/ha) și apoi, în faza de 8-10 frunze s-a venit, pe 5 mai, cu Laudis (doză de 2,2 l/ha).

  Cantitatea totală de precipitații a fost de 283 de litri pe mtrul pătrat, ploile fiind acumulate în perioada februarie – august 2019, după cum urmează:

  Recoltarea loturilor de hibrizi de porumb a avut loc pe 5 septembrie, fiecare lot având o arie de 2.245 mp.

  TEHOLOGIA ELSIT PENTRU CULTURA DE PORUMB

  Ziua Porumbului, ediția a X-a, are loc astăzi, joi – 12 septembrie, și este un eveniment organizat anual de ferma Elsit și compania Bayer. În acest an s-au cultivat 60 de hibrizi de la 10 companii: Syngenta, Dekalb, Maisadour, Euralis, RWA, Caussade Semences, Semințe Fundulea, Corteva, KWS și INCDA Fundulea. Cea mai mică producție obținută la umiditatea STAS de 14% a fost de 9.442 kg/ka, iar cea mai mare de 15.191 kg/ha.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Testările aduc profituri în fermă: tehnologia ”casei” și sămânță cu productivitate și stabilitate Ziua Porumbului 2020, organizată de PROMAT cu două platforme: Comercială și Tehnică – sub semnătura ing. Marian Coneac RWA: Cei 7 hibrizi magnifici pentru cultura de porumb! Gloriett – cel mai nou, Akinom – starul necontestat!

  Ultimele știri

  A murit fermierul Gheorghe Alexandru! Conducerea APPR, îndurerată de pierderea suferită! Corneliu Idu, proprietarul celui mai mare siloz de cereale de la Marea Neagră, a murit! Mihai Moraru, Agro-Est Muntenia: Mulți fermieri români nu știu ce înseamnă agricultura ecologică, se sperie că pierd bani